Acasă » Dicționar medical » Alimentatie
Alimentatie
Actiune de a se alimenta. Prin extensie, acest termen acopera toate procesele care duc la ingerarea de alimente, precum si ansamblul relatiilor intre subiect si alimente. Alimentatia difera de nutritie, care priveste ansamblul fenomenelor biologice de asimilare si de degradare a alimentelor care se indeplinesc intr-un organism, permitandu-i astfel cresterea, mentinerea si functionarea sa.
Tulburari de alimentatie – Comportamentul alimentar mobilizeaza incarcaturi afective complexe si depinde in parte de primele raporturi cu mama. El constituie un adevarat "limbaj" si participa la schimburile si legaturile din interiorul unui acelasi sistem cultural.
Tulburarile de alimentatie pot avea o cauza organica (tulburari de metabolism, anomalie digestiva congenitala etc.) sau sa rezulte dintr-un stres sau dintr-un conflict, de asemenea, poate acoperi un tablou mai grav. Anorexia poate astfel sa fie indiciul unei depresiuni, al unei stari nevrotice, chiar al unei psihoze. El se potriveste chiar pentru bulimie si unele toane: gusturi si aversiuni excesiv de selective, pica (nevoia imperioasa de a manca substante necomestibile ca deseuri, carbune, pamant) sau chiar coprofagia (consumul propriilor materii fecale).
Ca regula generala, medicamentele nu trebuie vreodata sa faca concurenta unei alimentatii echilibrate. Regimurile excesive, anorexigenele (substante care provoaca o diminuare a poftei de mancare), de asemenea, laxativele si automedicatia constituie riscuri pentru sanatate.
Sinonim: nutritie.
Caută un termen medical
Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!
Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.