Acasă » Dicționar medical » Angina alba
Angina alba
Angina alba este o inflamatie acuta a faringelui care prezinta, la examenul clinic, o mucoasa acoperita de un strat albicios.
Diferite tipuri de angina alba
– angina erilematopultacee, provoaca aceleasi simptome ca angina rosie, dar amigdalele sunt acoperite de un strat albicios si uneori cenusiu-galbui, in general usor de indepartat cu un tampon de vata.
– angina pseudomembranoasa provoaca formarea unui strat mai aderent (falsa membrana cenusie), care poate sa starneasca temeri ca ar fi vorba de o difterie. Astazi, aceasta boala, multumita vaccinarii antidifterice, practic a disparut in tarile occidentale. Totusi, orice angina pseudomembranoasa trebuie sa constituie obiectul unei prelevari bacteriologice si, la cea mai mica indoiala, bolnavul trebuie sa primeasca ser antidifteric pentru a opri evolutia unei eventuale difterii. Aceasta angina alba este adesea semnul precursor al unei mononucleoze infectioase.
– angina veziculoasa si angina herpetica au ca origine, virusul zonei zoster si respectiv al herpesului. Orofaringele ia un aspect rosu punctat de vezicule albe, sparte sau nu, asemanatoare unor mici ulceratii.
Tratament – Bolnavul trebuie sa se odihneasca si sa evite racelile. In afara unei actiuni locale (gargarisme, pulverizatii), tratamentul poate comporta antibiotice pe cale generala. In anginele veziculoase antibioticele sunt totusi fara efect, in afara cazurilor de suprainfectie bacteriana. Cel mai adesea, este suficienta administrarea de analgezice.
Caută un termen medical
Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!
Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.