Acasă » Dicționar medical » Anguiluloza
Anguiluloza
Anguiluloza boala parazitara cauzata de infestarea cu anguilule. Anguilula, strongyloides stercoralis, este un mic vierme din clasa nematodelor, de 2-3 milimetri lungime; viermele se implanteaza in intestinul subtire, in particular in duoden. El se intalneste, in principal, pe solurile calde si umede unde sunt deversate materiile fecale umane, in tarile tropicale si in perimetrul mediteraneean.
Contaminare – Larvele de anguilula se depun pe sol odata cu scaunele si se dezvolta aici. Cand se merge cu picioarele goale pe solul contaminat, ele patrund in organism trecand prin piele si, prin circulatia sangvina si limfatica, ajung in plamani si apoi in intestinul subtire.
Simptome si semne – infectia se traduce mai intai prin tuse, prin dificultate de a respira, apoi prin dureri si arsuri epigastrice, o diaree cu repetitie, pusee de urticarie, mancarimi si o inflamatie a dermului.
Tratament si prevenire – anguiluioza este combatuta prin administrarea de antihelmintice ca albendazolul sau, din ce in ce mai frecvent, ivermectina, medicament deosebit de eficace si de bine tolerat. Se previne infestarea in regiunile tropicale evitand mersul cu picioarele goale si interzicand folosirea dejectiilor umane ca ingrasamant.
Sinonim: strongiloidoza.
Cuvinte-cheie: tuse
Caută un termen medical
Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!
Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.