Acasă » Dicționar medical » Apnee de somn
Apnee de somn
Poate surveni la ambele sexe si la orice varsta. Ea este socotita in unele cazuri cauza mortii subite a nou-nascutului; frecventa apneei somnului creste cu varsta atunci cand puseele de apnee sunt foarte numeroase (mai mult de 30 in 6 ore), ele sunt raspunzatoare de o dezorganizare a somnului si de o oxigenare insuficienta a sangelui. Se estimeaza ca forma cea mai curenta si cea mai grava de apnee a somnului, apneea obstructiva a somnului, afecteaza un individ din o suta, intre varstele de 30 si 50 ani, cel mai adesea obez si care sforaie mult.
Tratament – Majoritatea bolnavilor fiind constituita din obezi, tratamentul consta, in primul rand, intr-o reducere a greutatii. In plus, trebuie evitat consumul de alcool cu doua ore inainte de culcare si sa nu se ia somnifere.
Un tratament eficace al apneei de somn exista deja de mai multi ani: prin aplicarea unei masti pe nas si gura in timpul somnului, se obtine mentinerea unei presiuni pozitive, constante in caile respiratorii; aerul, provenind de la un compresor, este trimis prin masca in caile nazale si in interiorul cailor respiratorii pentru a le mentine deschise. Uneori este utila o interventie chirurgicala: ea consta din indepartarea totala sau partiala a valului palatin (palatoplastie), si chiar, in unele cazuri rebele, practicarea unei traheotomii (deschiderea traheei) pentru a scurt-circuita caile aeriene superioare.
Caută un termen medical
Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!
Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.