Acasă » Dicționar medical » Arteriografie
Arteriografie
Examen radiologic care permite vizualizarea directa a unei artere si a ramurilor sale, precum si studiul eventualelor anomalii ale teritoriului pe care il iriga. O arteriografie este realizata prin injectarea intr-o artera a unui produs de contrast iodat. Ea se numeste globala daca produsul este injectat intr-un trunchi arterial (aortografie) si selectiva atunci cand produsul este injectat intr-o ramura (artera renala, de exemplu).
Indicatii – Arteriografia este utilizata, in principal, pentru stabilirea diagnosticelor preoperatorii; ea da posibilitatea sa se prevada caracterul mai mult sau mai putin hemoragic al unor interventii, sa se precizeze amplasarea vaselor si a leziunilor lor si sa se obtina informatii importante cu privire la circulatia venelor si arterelor.
Arteriografia permite sa se localizeze o ingustare arteriala, un anevrism sau originea unei sangerari digestive. Ea detecteaza, de asemenea, unele malformatii ale vaselor (angioame, fistule), leziunile traumatice si patologiile ischemice, adica provocate de o intrerupere sau o diminuare a circulatiei sangvine (tromboza arteriala sau venoasa), astfel, in cazul unui infarct intestinal, ea permite sa se constate o obliterare acuta prin tromboza sau embolie si diminuarea circulatiei sangvine. Arteriografia selectiva a arterei hepatice permite sa se precizeze extinderea unui cancer al ficatului.
Desfasurare – Arteriografla necesita o spitalizare de 24 pana la 48 ore. Ea se practica sub anestezie locala si poate dura de la 10 minute pana la doua ore.
Efecte secundare – Acestea sunt de doua tipuri: alergice si traumatice. Efectul alergic este cauzat de iodul continut de produsul de contrast. Alergia la iod se traduce prin greturi, vome, eruptii cutanate sau o scadere a tensiunii arteriale. Medicul trebuie sa se asigure de faptul ca pacientul n-a prezentat vreodata simptomele alergiei si, in caz ca da, sa-i prescrie in prealabil un tratament antialergic. Efectul traumatic consta intr-un risc mic de hemoragie locala. Este util, inainte de orice arteriografie, sa se verifice absenta la pacient a vreunei deficiente de coagulare. La fel, o data retras cateterul dupa examen, punctul de punctionare va fi puternic comprimat si supravegheat timp de 24 ore.
Caută un termen medical
Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!
Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.