Bradicardie

Incetinire a batailor inimii sub 60 pulsatii/minut. Ritmul cardiac normal variaza la majoritatea subiectilor de la 60 la 100 pulsatii/minut; media este de 70-80 pulsatii pe minut, mai putin la unii sportivi.
O bradicardie poate fi sinusala, adica datorata unei incetiniri a activitatii electrice a nodului sinusal (stimulatorul fiziologic al inimii). Ea nu este sistematic patologica si se observa la atletii si la sportivii bine antrenati, la persoanele invarsta si la subiectii vagotonici, la care se constata o hiperactivitate a sistemului nervos parasimpatic.
Bradicardia mai poate fi datorata si actiunii unor medicamente cronotrope negative (care incetinesc frecventa cardiaca): betablocante, digitalice, numeroase antiaritmice, unii inhibitori calcici.

O bradicardie patologica se asociaza adesea unor tulburari ale conductiei influxului electric prin inima (disfunctie sinusala, bloc auriculoventricular) sau unor boli ca hipotiroidia sau infarctul de miocard.
Bradicardia ramane fara consecinte atunci cand este moderata sau daca se instaleaza progresiv. Daca ea este excesiva si survine brusc, poate fi responsabila de astenie, indispozitii sau de sincope

Depinde de mecanismul responsabil de bradicardie ca si de caracterul ei patologic sau nu, precum si de toleranta clinica. O bradicardie sinusala, de exemplu, poate fi ingrijita prin administrarea de derivati atropinici. O bradicardie datorata unui bloc auriculoventricular necesita, de obicei, implantarea unui stimulator cardiac (pacemaker).

Caută un termen medical

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.