Acasă » Dicționar medical » Bula dermatologica
Bula dermatologica
Ridicatura cutanata rotunda, de marime mare, umpluta cu o serozitate care retine sau nu sange. Unele bule sunt provocate de agenti fizici precum frecarea (basica), caldura (arsura), frigul (degeratura) sau prin contactul cu substante chimice caustice. Alte bule constituie expresia unor anomalii numite dermatoze buloase. Ele au origini variabile: fotodermatoza (sensibilitatea exagerata la lumina); toxidermia (reactia alergica ce poate fi datorata unor numeroase medicamente, precum sulfamidele, barbituricele, aspirina etc., una dintre formele ei fiind sindromullui Lyell). Impetigo, de origine bacteriana, poate lua la debutul sau aspectul unei bule, ca si alte boli dermatologice: pemfigus vulgar, pemfigoida buloasa, unele eri teme polimorfe, dermatita herpetiforma. Bolile buloase ereditare, rare, pot sa se manifeste din copilarie: incontinentia pigmenti, epidermoliza buloasa, porfiriile congenitale.
Bula se deosebeste de vezicula, care e foarte mica, si de pustula, care contine puroi. Ea este fragila si ruperea ei nu lasa decat o eroziune a pielii, acoperindu-se eventual de o crusta, ceea ce face diagnosticarea mai dificila. O bula poate fi simptomul unei boli grave. Bolile buloase intinse au uneori o prognoza severa, ca de exemplu sindromul lui Lyell, care impune un tratament in reanimare. Tratamentul bulelor, foarte variabil, depinde de cauza lor.
Sinonim: flictena.
Caută un termen medical
Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!
Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.