Acasă » Dicționar medical » Corticosteroizi
Corticosteroizi
Sunt un grup de medicamente folosite in tratamentul cancerului pentru reducerea tumorilor, tratarea eruptiilor cutanate, reactiilor alergice, bolilor autoimune, inflamatiilor, acumularii de lichid la nivelul creierului, diminuarea starilor de greata, dar si pentru stimularea apetitului.
Corticosteroizii apar in mod natural in organism. Sunt produsi de catre cortexul glandelor suprarenale (glande de mici dimensiuni situate in partea inferioara a spatelui, deasupra rinichilor). Unii corticosteroizi regleaza si echilibreaza fluidele din organism. Altii influenteaza nivelul de grasimi si zahar (glucoza). Intre hormonii sexuali, estrogen si testosteron si corticosteroizi exista o legatura chimica.
Corticosteroizii sunt produsi artificial pentru a fi utilizati ca medicamente: creme, tablete, lichide, substante administrate intravenos, etc. Multi dintre noi suntem deja familiarizati cu hidrocortizonul, un corticosteroid care se poate gasi in doze mici in anumite creme eliberate fara prescriptie medicala. Corticosteroizii sunt folositi mai ales in tratamentul cancerului, leucemiei la adulti, leucemiei acute la copii, mielomului multiplu, cancerului de prostata in stadiu avansat, inflamatiilor de la nivelul creierului si ale coloanei vertebrale, amelioreaza greata si varsaturile si imbunatatesc apetitul. Deseori in vorbirea uzuala este folosit termenul prescurtat, "steroizi".
Caută un termen medical
Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!
Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.