Dermatofitie

Infectie a pielii, a pielii capului sau a unghiilor cauzata de o ciuperca microscopica, dermatofitul. Contaminarea se face cel mai des prin contact uman; uneori, ea se face prin intermediul animalelor domestice; in alte cazuri, ea este urmarea unui contact al subiectului cu un sol, o apa sau cu obiecte contaminate.

Semnele clinice sunt foarte variabile.
– Leziunile superficiale se claseaza in doua grupe. Primul grup cuprinde atingeri ale pielii glabre, de exemplu herpesul circinat (placa de cativa centimetri in diametru, cu margine rosie) sau intertrigo (inflamatie a pielii la nivelul plicilor). Cel de al doilea grup cuprinde atingeri le parului, chelbea, si cele ale unghiilor, sau oncomicozele, semnalate printr-o schimbare a culorii si o ingrosare a unghiilor.

– Leziunile profunde pot fi acute sau cronice. Leziunile acute cuprind indeosebi kerioanele (chelbele supurative caracterizate prin prezenta unor placarte tumefiate pustuloase pe pielea capului) si prin sicozis (supuratie la radacina perilor din barba). Leziunile cronice se prezinta sub forma de placi rosii sau de noduli subcutanati.
Diagnosticul trebuie sa fie confirmat prin examinarea la microscop a prelevatelor de piele sau a secretiilor leziunilor. Tratamentul unei dermatofitii se bazeaza pe folosirea antifungicelor, asociate cu aplicarea unei creme sau a unei lotiuni. Prevenirea consta in evitarea contagiunii, de exemplu propunand evictia scolara pentru un copil.

Sinonim: micoza.

Caută un termen medical

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.