Dializa

Tehnica vizand suplinirea unei functii renale prabusite, prin eliminarea concomitenta a excesului de apa din organism si a produselor rezultate din metabolism aflate in sange.

Indicatii – Rolul principal al rinichiului este acela de a mentine in organism un echilibru in electroliti (sodiu, potasiu, calciu) si in apa, precum si de a elimina produsele rezultate din metabolism (uree, acid uric). Atunci cand functia renala este perturbata, brutal (insuficienta renala acuta) sau progresiv (insuficienta renala cronica), aceste procese sus-mentionate sunt puse in dificultate: se impune atunci efectuarea unei dialize.

Principiu – Exista doua metode de dializa: hemodializa si dializa peritoneala. Ambele fac apel la o membrana semipermeabila, artificiala pentru hemodializa si naturala (peritoneul) pentru dializa peritoneala. Aceasta membrana actioneaza ca un filtru intre sangele pacientului si dializat, asa cum se numeste solutia a carei concentratie este adaptata fiecarui bolnav, dupa gradul de epurare care se doreste a fi obtinut, si al carei rol este indeosebi acela de a antrena substantele toxice acumulate in sange. Schimburile intre dializat, preparat dinainte, si sange se produc printr-o membrana, dupa doua mecanisme: difuzia si ultrafiltrarea.

Caută un termen medical

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.