Displazie

Displazia este un termen prin care sunt definite, in principiu, toate anomaliile de dezvoltare ale unui tesut, ale unui organ sau ale unei parti dintr-un organ. In practica se disting:
1. displazii care survin in cursul dezvoltarii embrionare sau disembrioplazii – se manifesta prin malformatii sau deformatii fixe si definitive.
2. displazii produse dupa nastere, la nivelul unor tesuturi care au conservat capacitatea de reconstructie si de diferentiere – acestea sunt dobandite si reversibile, afectand indeosebi tesuturile cu reinnoire rapida (ex.: displazia maduvei osoase, displazia cervicouterina). Displazii care apar dupa nastere au cauze exogene, indeosebi cauze trofice, de unde relatia dintre displazie si distrofie.
Unele displazii observate la mucoasele genitale, digestive, respiratorii sau la san, sunt considerate ca stari precanceroase si necesita, dupa caz, o supraveghere serioasa si un tratament.

Caută un termen medical

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.