Diuretic

Medicament care creste excretia urinara a organismului, utilizat in tratamentul hipertensiunii arteriale si al edemelor. Exista trei tipuri de diuretice, care actioneaza fiecare asupra unui segment al nefronului (unitatea functionala a rinichiului). Mecanismul de actiune generala a diureticelor consta in favorizarea eliminarii ioniJor din plasma sangvina (mai ales a sodiului si clorului), provocand un fenomen de osmoza care antreneaza in urina apa plasmei sangvine.
Principalele indicatii ale diureticelor sunt hipertensiunea arteriala si edemele consecutive unei insuficiente cardiace, unei boli renale sau unei ciroze hepatice. Utilizarea medicamentelor diuretice in regimurile de slabire nu are eficacitate reala: ea provoaca o pierdere de apa, uneori nefasta, dar nici o pierdere de grasime.

Contraindicatiile si interactiunile medicamentoase sunt foarte numeroase si variaza dupa produsul folosit. Astfel, diureticele sunt, in general, contraindicate in caz de insuficienta renala si incompatibiJe cu antiinflamatoarele. In afara agravarii unei insuficiente renale, diureticele pot avea ca efect nedorit anomalii ale nivelurilor de ioni sangvini (scaderea sodiului, cresterea sau diminuarea potasiului), un diabet, reactii alergice. Diureticele pot antrena uneori o surditate, reversibila in caz de intrerupere rapida a tratamentului.

Caută un termen medical

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.