Acasă » Dicționar medical » Duchenne (miopatie a lui)
Duchenne (miopatie a lui)
Boala ereditara caracterizata printr-o degenerescenta musculara. Miopatia lui Duchenne este cea mai frecventa si cea mai severa dintre distrofiile musculare, care afecteaza 1 baiat din 2500. Modul ei de transmisie este recesiv si legat de sex, adica boala este transmisa de catre femei si nu afecteaza decat baietii. Gena anormala este localizata pe unul dintre cromozomii X ai mamei. Produsul genei respective, distrofina, exista in concentratii foarte reduse in muschii subiectilor afectati. Astazi este posibil sa se detecteze aceasta boala in faza antenatala prin biopsia vilozitatilor coriale sau prin amniocenteza.
Semne si simptome – Miopatia lui Duchenne debuteaza in prima copilarie, dupa deprinderea mersului. Muschii membrelor inferioare sunt primii afectati, urmati de cei ai membrelor superioare. Copilului ii este din ce in ce mai greu sa mearga, iar paralizia se instaleaza treptat. Electromiograma permite sa se afirme natura musculara a tulburarilor; biopsia musculara confirma diagnosticul. Evolutia este rapida si severa: mersul devine imposibil catre varsta de 12 ani si necesita recurgerea la fotoliul cu rotile; insuficienta respiratorie devine cronica; este frecventa o atingere a inimii.
Tratament – Tratamentul vizeaza combaterea simptomelor si face apel la kineziterapie si la ortopedie. Actualmente sunt in studiu doua mari cai de cercetare privind tratamentul acestei afectiuni. Injectarea de mioblasti (celule musculare tinere) in muschii atinsi a dus la rezultate incurajatoare la animal, dar nu este inca utilizata decat in mod limitat la om. A doua metoda, care este inca de domeniul cercetarii, face apel la terapia genica: ea consta in introducerea in celula afectata a genei normale de distrofina.
Caută un termen medical
Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!
Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.