Estroprogestativ

Medicament hormonal in care estrogenii sunt asociati cu progestativele. In functie de indicatiile lor, se deosebesc estroprogestativele contraceptive si estroprogestativele terapeutice.

Estroprogestative contraceptive – Este vorba despre hormonii estrogeni si progestativi luati pe cale orala, destinati sa evite o sarcina substituindu-se ciclului fiziologic al femeii. Aceste estroprogestative orale, cu efect contraceptiv sunt denumite in mod obisnuit "pilule".

Diferite tipuri de estroprogestative contraceptive orale:
– Pilula combinata, in care fiecare comprimat contine estrogenul si progestativul, se prezinta sub doua forme, dupa cum cantitatea de estrogen este mica (pilula minidozata) sau mare (pilula normodozata).
– Pilula secvetiala este o pilula in care, in prima faza a ciclului (7 sau 14 zile dupa tipul de pilula), comprimateIe nu contin decat estrogenii, pe cand, in cea de-a doua faza (15 sau 17 zile), ele asociaza un estrogen si un progestativ.

Mecanism de actiune – In hipotalamus, estroprogestativele inhiba secretarea de gonadotrofina (Gn-RH, gonadotrophin releasing hormone – hormonul de eliberare a gonadotrofineior), care blocheaza ovulatia si secretiile de estrogeni si de progestative prin ovar.

Administrare – Trebuie luat un comprimat pe zi la ora fixa timp de 21 sau 28 zile, in functie de metode, apoi sa se intrerupa luarea timp de 6 sau 7 zile – scaderea cantitatilor de hormon in organism provoaca atunci sangerari comparabile cu cele menstruale -, inainte de a incepe un nou ciclu.

Efecte nedorite – Riscurile la care sunt expuse femeile care utilizeaza estroprogestative sunt, in principal, de ordin vascular (accident vascular cerebral, hipertensiune arteriala, flebita, diabet, hiperlipidemie, icter). Utilizarea hormonilor estroprogestativi trebuie sa fie insotita in mod obligatoriu de un control medical serios: un bilant clinic initial, o supraveghere regulata a greutatii corporale, a tensiunii arteriale, a metabolismului (nivelurile de lipide si de glucide din sange), examenul periodic al sanilor si al organelor genitale (frotiu cervicovaginal). Efectele nedorite, fara gravitate, sunt cefaleele, greturile, o luare in greutate, o greutate in picioare.

Contraindicatii – Contraindicatiile absolute ale estroprogestativelor sunt sarcina, alaptarea, bolile sau accidentele tromboembolice (ocluzia unui vas sangvin printr-un cheag, sau embol), afectiunile cardiovasculare, tumorile hipofizare, tumorile de san si de uter, hemoragiile genitale nediagnostieate, conectivitele (boala de colagen), porfiriile (boala ereditara legata de o tulburare a hemoglobinei), afectiunile hepatice severe sau recente. Asocierea estroprogestativclor cu medicamentele inductoare enzimatice (barbiturice, rifampicina, grizeofulvina, unele anticonvulsivante) este contraindicata. Riscul de accident tromboembolic sub progestative creste odata cu varsta si cu fumatul, ceea ce necesita uneori recurgerea la un alt mijloc contraceptiv.

Estroprogestative cu obiectiv terapeutic – Este vorba despre hormonii estrogeni si progestativi asociati pentru a corecta unele disfunctii hormonale feminine. Aceste estroprogestative sunt utilizate in caz de sterilitate cauzata de o insuficienta hormonala, in tratamentul tulburarilor ginecologice ca amenoreea (absenta fluxului menstrual) si dismenoreea (dureri legate de sangerarile mcnstruale) si in cel al carentei in estrogeni din cursul menopauzei: atunci se vorbeste de o hormonoterapie substitutiva postmenopauzica. Ele se prezinta in diferite moduri de conditionare, administrabile sub forma orala, percutanata sau transvaginala. Dozarea estrogenilor si progestativelor variaza dupa motivul tratamentului.
Efectele nedorite si supravegherea sunt aceleasi ca si pentru estroprogestativele contraceptive.

Caută un termen medical

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.