Acasă » Dicționar medical » Faringita
Faringita
Inflamatie a faringelui. Dupa cum evolutia este acuta sau cronica, se deosebesc doua tipuri de faringita.
Faringita acuta – Este vorba de o inflamatie acuta a orofaringelui (partea medie a faringelui, la inaltimea gatlejului), numita, de asemenea, angina, cauzata de infectii mai frecvente virale, uneori bacteriene; in acest ultim caz, germenii in cauza sunt streptococul, stafilococul sau o bacterie din genul Haemophilus. Durerea locala este exacerbata la deglutitie si este insotita de semne generale mai mult sau mai putin marcate (febra, oboseala, indispozitie). Daca amigdalele n-au fost scoase, la examinare se constata ca ele sunt atinse de inflamatie (amigdalita). Tratamentul se bazeaza pe administrarea de antibiotice, analgezice si colutorii.
Faringita cronica – Este vorba de a inflamatie persistenta a faringelui, ale carei cauze pot fi numeroase: abuzul de tutun sau alcool, rinita sau sinuzita cronica, diabetul, contactul cu poluantii atmosferici (pulberi industriale, gaze toxice etc.), refluxul gastroesofagian (urcarea anormala a continutului gastric acid in esofag pana la faringe, putand sa-l irite) etc. Simptomele sunt dureri intermitente in gatlej si la deglutitie si o uscaciune a faringelui care obliga bolnavul sa-si dreaga vocea tot timpul. La o examinare nu se distinge decat o simpla roseata faringeana. Tratamentul faringitelor cronice este dificil si se asociaza celui al cauzei, atunci cand ea este determinata, ingrijirile locale (aerosoli, colutorii etc.) si curele termale.
Caută un termen medical
Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!
Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.