Acasă » Dicționar medical » Furuncul
Furuncul
Infectie acuta a unui folicul pilosebaceu. Un furuncul este un tip de foliculita cauzata de o infectie cu stafilococ auriu. Totalitatea foliculului pilos este atunci necrozata si plina cu puroi. Furunculul se caracterizeaza mai intai printr-o mica ridicatura centrata in jurul unui fir de par, dureroasa, calda, acoperita cu o piele rosie si lucitoare. Dupa cateva zile, se formeaza burbionul ("tatana") caracteristic unui furuncul: foliculul este inlocuit cu un con tare si galben, care lasa un crater rosu dupa ce a fost eliminat, a carui cicatrice este uneori definitiva.
Furunculele pot recidiva sau se pot multiplica, ceea ce poate semnala un diabet pana atunci nestiut. O manipulare intempestiva (presiuni pentru a incerca extragerea burbionului) poate antrena o septicemie provocand trecerea microbului in sange, pornind de la aceasta el se poate disemina. Furunculele de pe fata, mai cu seama cele din apropierea nasului, buzelor, ochilor, pot sa se complice printr-o stafilococie maligna a fetei: infectie locala grava (mare placard inflamatoriu).
Tratamentul formelor obisnuite de furuncul consta doar in aplicatii locale de antiseptice. Antibioticele pe cale orala sau injectabila sunt prescrise in caz de teren fragil (diabet), de furuncule multiple, de o forma grava.
Caută un termen medical
Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!
Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.