Acasă » Dicționar medical » Grefa de cornee
Grefa de cornee
Transplantare chirurgicala a unei bucati de cornee. Principalele indicatii ale unei grefe de cornee sunt edemele (distrofia buloasa) sau abcesele corneei, albeata (opacitatea corneei rezultand dintr-o leziune inflamatorie sau accidentala), keratoconul (deformatia corneei) si diferite afectiuni degenerative ale corneei.
Tehnica – Grefa de cornee consta in inlocuirea unei parti a corneei bolnave sau opacifiate cu o aceeasi portiune de cornee sanatoasa sau transparenta, prelevata de la un subiect decedat sau, mult mai rar, de la insusi bolnavul in cauza. Tehnicile actuale permit sa se conserve grefonul cinci zile pana la o saptamana si deci sa se verifice absenta riscului de transmitere a unei boli virale.
De obicei bun, prognosticul depinde mai ales de afectiunea in cauza. Riscurile de rejectie sunt minime, deoarece corneea este un tesut lipsit de vase, deci relativ izolat de sistemul imunitar.
Sinonim: keratoplastie.
Caută un termen medical
Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!
Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.