Acasă » Dicționar medical » Hepatectomie
Hepatectomie
Ablatie chirurgicala partiala sau totala a ficatului. O hepatectomie este practicata de cele mai multe ori pentru a realiza ablatia unei tumori maligne, dar uneori si a uneia benigne, a unui chist sau a unei plagi. O hepatectomie partiala poate indeparta pana la 70% chiar 80% din ficat. Partea de ficat restanta prolifereaza si inlocuieste in cateva saptamani partea indepartata. Hepatectomia totala este in mod obligatoriu urmata de un transplant de ficat.
Desfasurare – Pentru a limita riscul de hemoragie, se incepe prin realizarea unui clampaj (compresie cu o mica pensa) al arterei hepatice, al venei porte si, la nevoie, al venei cave inferioare. Mai mult, in hepatectomiile partiale, pentru a evita sangerarea pe durata lunga a partii ramase de ficat, se practica o ligatura sau un clampaj al vaselor bucatii de ficat, completate cu aplicarea unui produs hemostatic numit lipici biologic.
Prognostic – Hepatectomia este o interventie grea, dar totusi e bine cunoscuta si a intrat in practica curenta. Prognosticul ei depinde de boala in cauza (cancer, chist).
Caută un termen medical
Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!
Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.