Acasă » Dicționar medical » Laxativ
Laxativ
1. Care produce purgatie.
2. Preparatul care are aceasta actiune, de purgatie. Un regim alimentar bogat in fibre (legume verzi, tarate etc,), absorbtia de apa in cantitate suficienta, ore de masa regulate, o gimnastica abdominala amelioreaza de obicei o constipatie. Daca totusi aceasta persista, medicul poate prescrie laxative.
Laxative administrate pe cale orala
– Laxativele de lest (mucilagiu, tarate) trebuie sa fie inghitite cu multa apa. Astfel umflate, ele cresc volumul si consistenta continutului intestinului.
– Laxativele lubrifiante (ulei de parafina) inmoaie scaunele, facilitand astfel trecerea lor.
– Laxativele osmotice (sorbitol, lactuloza, manitol) retin apa corpului in intestin si cresc astfel volumul si hidratarea scaunelor.
– Laxativele stimulante, mai ales cele pe baza de plante, actioneaza iritand intestinul, ale carui miscari si secretii sunt stimulate. Efectul iritant al acestor laxative nu trebuie utilizat decat episodic si in cure foarte scurte, deoarece, chiar luate sub forma unei tizane, utilizarea lor regulata provoaca dureri, o inflamatie a intestinului si o obisnuire. Acestea sunt purgative (laxative puternice).
Laxativele utilizate pe cale rectala -Atunci cand laxativele administrate pe cale orala nu au efect, se utilizeaza spalaturile sau supozitoarele cu glicerina. Ele provoaca o evacuare rapida a scaunelor: durata pana cand isi fac efectul este de cateva minute. Utilizarea lor indelungata este nerecomandabila.
Utilizarea unui laxativ, pe cale orala sau rectala, trebuie sa fie oprita de indata ce s-a restabilit un tranzit intestinal normal pentru a evita o diaree sau tulburari mai grave.
Caută un termen medical
Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!
Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.