Monitorizare

Ansamblu de tehnici utilizate in ginecologie si in obstetrica, precum si in reanimare constand in supravegherea, in mod continuu si repetat. Diferitilor parametrii fiziologici si biologici cu ajutorul aparatelor automate numite monitoare (In engleza. moniroring).

Obstetrica -Monitorizarea obstetricala este o metoda de supraveghere a ritmului cardiac al fatului ca si a intensitatii si frecventei contractiilor uterine ale mamei.
In cursul nasterii, se realizeaza in mod sistematic o monitorizare a inimii copilului in timpul travaliului mamei cu ajutorul unui mic captor pus pe abdomenul acesteia si mentinut cu o chinga. Acest captor este legat la un aparat care indica frecventa batailor cardiace prin sunete, un indicator luminos si, la nevoie, printr-un grafic. Acesta inregistreaza, de asemenea, frecventa si intensitatea contractiilor uterine. Se poate deci, in orice clipa, sa se deceleze o anomalie (o suferinta fetala, indeosebi), cautand cauza si tratand-o, iar la nevoie accelerand desfasurarea nasterii (prin practicarea unei cezariene, de exemplu).

Reanimare – Monitorizarea functiilor vitale permite supravegherea numerosilor parametrii pentru aproape toate functiile organismului: frecventa si regularitatea batailor cardiace, presiunea in artere sau in vene, debitul cardiac, frecventa respiratorie, oxigenarea, cantitatea de dioxid de carbon expirata, activitatea electrica a creierului, presiunea intracraniana, temperatura, concentratia anumitor substante in sange (glucoza, de exemplu).
Cea mai cunoscuta dintre tehnici este cea a cardioscopului: un aparat infatiseaza in timp real, pe un ecran si la nevoie pe hartie, un grafic care reprezinta activitatea electrica a inimiii. El afiseaza, de asemenea, cifra frecventei cardiace si declanseaza o alarma sonora si vizuala daca ritmul cardiac se accelereaza sau daca se incetineste dincolo de limitele prestabilite pentru fiecare caz. Progresele tehnologice recente permit actualmente realizarea unei monitorizari neinvazive a presiunii arteriale si respiratiei, toate aceste tehnici permitand ameliorarea securitatii bolnavilor.

Caută un termen medical

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.