Acasă » Dicționar medical » Pontaj aortocoronarian
Pontaj aortocoronarian
Punere a unui grefon intre aorta si artera coronara cu scopul de a restabili o circulatie sangvina normala intr-un tronsom arterial ingustat sau ocluzionat.
Indicatii – Se decide practicarea unui pontaj aortocoronarian atunci cand coronarografia (examen radiografic care permite vizualizarea arterelor coronare dupa injectarea unui produs de contrast) arata o stenoza (ingustare), atunci cand ventriculul stang al inimii are dificultati de a se contracta, atunci cand pacientul este deranjat de un angor (angina pectorala) sau cand simptomele insuficientei coronariene pot fi reduse printr-un tratament medicamentos. Aceasta atitudine este luata cu scopul de a evita survenirea unui infarct miocardic.
Tehnica – Operatia este efectuata sub anestezie generala si poate dura pana la 5 ore. Chirurgul incizeaza vertical toracele, la mijlocul sternului, apoi deschide pericardul. Pacientul este atunci conectat la un aparat inima-plaman care asigura functiile cardiace si respiratorii in timpul operatiei pe inima. Apoi este incizata coronara. Un segment de vena, prelevat din corpul pacientului, este prins in amonte de ingustare, in timp ce extremitatea cealalta este legata de artera in aval de ingustare. Atunci cand ingustarile arterelor coronare sunt multiple, chirurgul efectueaza mai multe pontaje in cursul aceleiasi interventii, atunci se vorbeste de un pontaj dublu, triplu sau cvadruplu. O data realizat pontajul, circulatia sangvina naturala este restabilita.
Convalescenta – Dupa 3 sau 4 zile de supraveghere intr-un serviciu de reanimare, pacientul ramane la spital douasprezece zile. In continuare, convalescenta, impreuna cu readaptarea la efort, dureaza in jur de 6 saptamani.
Prognostic – Aceasta tehnica foarte sofisticata are un prognostic excelent.
Cuvinte-cheie: infarct miocardic
Caută un termen medical
Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!
Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.