Acasă » Dicționar medical » Prolaps genital
Prolaps genital
Cadere a unei parti de organ, a unui organ sau a mai multor organe genitale ca urmare a unei tasari (relaxari) a mijloacelor lor de fixare.
Un prolaps genital, denumit si coborare de organe, este o coborare progresiva, in micul bazin, a vaginului (sau a unei parti din vagin) si/sau a uterului, prin lasarea muschilor si tesuturilor fibroase inextensibile ale perineului, precum si a mijloacelor de sustinere a organelor micului bazin (ligamente rotunde, ligamente largi, ligamente uterosacrale) si un prolaps al uterului (histeroptoza) pot insoti un prolaps de vezica (cistocel), de uretra (uretrocel), de rect (rectocel) al fundului de sac Douglas (elitrocel).
Cauze – Un prolaps genital este cauzat fie de o deficienta congenitala a mijloacelor de fixare a uterului, fie de nasterea unui copil mare (mama diabetica), fie de o nastere prea rapida sau care a provocat rupturi perineale sau, inca posibil, de nasterile repetate.
Simptome si semne – Un prolaps genital se manifesta printr-o senzatie de greutate pelviana, prin dureri lombare, prin tulburari urinare (frecventa si dificultate a mictiunilor, uneori incontinenta in timpul efortului). Dupa un efort sau o stationare indelungata in picioare, vulva poate fi tumefiata.
Tratament – Acesta este chirurgical si depinde de natura prolapsului, de varsta femeii, de calitatea tesuturilor sale, de existenta sau nu a relatiilor sexuale si a dorintei de a fi mama sau nu. Tratamentul prolapsului face apel la diferite tehnici destinate sa puna la locul lor organele deplasate. Histeropexia (fixarea ligamentelor uterului), colpoperineorafia (refacerea vaginului si a perineului) si miorafia muschilor ridicatori (refacerea anumitor muschi ai anusului) fac parte dintre metodele cele mai des utilizate. Tratamentul chirurgical este uneori asociat cu o histerectomie (ablatia uterului). Tuturor acestor tratamente li se poate adauga un tratament al incontinentei urinare. Purtatul unui pesar (inel de cauciuc plasat in jurul colului uterin, care permite sustinerea organelor) este propus femeilor de o anumita varsta care nu doresc sau nu pot sa fie operate.
Caută un termen medical
Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!
Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.