Pustuloza

Boala cutanata caracterizata prin prezenta pustulelor (ridicatura circumscrisa a epidermului ce contine un lichid purulent). Termenul de pustuloza califica trei tipuri de afectiuni diferite.

Pustuloza exantematica acuta generalizata – Aceasta este o pustuloza care rezulta in majoritatea cazurilor in urma luarii unor medicamente (penicilina, macrolid, inhibitor calcic) si uneori dupa o infectie virala (virus coxsackie).Pustulele dispar, in general, in mai putin de doua saptamani fara a lasa cicatrice. Tratamentul este cel al simptomelor: antihistaminice in caz de mancarimi, antiseptice locale aplicate pe leziuni. Sunt posibile recidivele.

Pustuloza palmoplantara – Aceasta este o eruptie, pe palma mainilor sau pe planta picioarelor, de vezicule (basicute cu lichid limpede) care se transforma in pustule. Afectiunea este cauzata de o dishidroza (un fel de eczema), prezentei unui focar infectios profund in organism sau unui psoriazis. Tratamentul este cel al bolii in cauza, asociat cu administrarea de retinoide si cu ingrijiri locale (antiseptice, reductori, corticosteroizi). Pustulele dispar fara a lasa urme.

Pustuloza varioliforma a lui Kaposi-Juliusberg – Numita si pustuloza variceliforma, aceasta pustuloza este suprainfectia unei boli de piele, de cele mai multe ori dermatita atopica (tip de eczema care afecteaza subiectii predispusi la alergii), cu un virus din familia herpesvirusurilor. Boala, rara, afecteaza sugarul de la varsta de 5 luni pana la 20 de luni. Aceasta pustuloza se traduce printr-o alterare brusca a starii generale (febra de 40"C, pierdere a poftei de mancare, depresie) si un puseu al bolii cutanate preexistente. Aceste semne sunt urmate de o eruptie de pustule mai mult sau mai putin hemoragice. Tratamentul dureaza cincisprezece zile si necesita spitalizare de urgenta. El asociaza antivirale (aciclovir) in perfuzie intravenoasa, o reanimare si ingrijiri locale (dezinfectia leziunilor). Prevenirea consta in a nu pune in contact un sugar purtator al unei boli cutanate extinse cu o persoana atinsa de un herpes bucal.

Caută un termen medical

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.