Retinoblastom

Tumora maligna dezvoltata pe seama retinoblastelor, celule precursoare ale fotoreceptorilor. Retinoblastomul este o tumora rara, cu toate ca se afla pe locul doi al tumorilor intraoculare, dupa melanomul coroidei. El afecteaza indeosebi copiii catre varsta de 18 luni (in raport de 1 la 20000 aproximativ).

Cauze – Un retinoblastom poate fi sporadic (fara teren familial) sau de origine ereditara.

Simptome si semne – Un retinoblastom se manifesta adesea printr-o leucococie (pupila alba) care dovedeste ca tumora, foarte intinsa, a suprimat vederea. Mai rar, el provoaca un strabism sau o buftalmie (cresterea in volum a ochiului).

Tratament si prognostic – Tratamentul consta in indepartarea ochiului afectat (enucleare), daca tumora este mare si inlocuirea lui cu o proteza oculara. Radioterapia poate fi utilizata fie pentru evitarea unei enucleeri a ambilor ochi, fie in completarea tratamentului daca tumora a invadat papila. Chimioterapia nu este indicata decat daca este invadata coroida. Acest cancer are un prognostic bun.

Caută un termen medical

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.