Acasă » Dicționar medical » Rinichi
Rinichi
Organ care elaboreaza urina. Rinichii, in numar de doi, sunt amplasati in fosele lombare la inaltimea primelor vertebre lombare si a ultimelor doua coaste – sub ficat pentru rinichiul drept, langa splina pentru rinichiul stang, in spatele cavitatii peritoneale.
Fiziologie – Principalele functii ale rinichiului sunt:
– elaborarea urinei pornind de la sange, ceea ce permite eliminarea deseurilor si mentinerea constanta a mediului interior al corpului (echilibrul acidobazic al sangelui);
– secretia eritropoietinei, un hormon care permite maturarea globulelor rosii din maduva osoasa;
– secretia reninei, o enzima care serveste la reglarea presiunii arteriale;
– transformarea vitaminei O in forma ei activa.
Un singur rinichi, cu conditia sa fie sanatos, este suficient pentru a asigura functia renala, ceea ce explica faptul ca subiectii care au suferit o nefrectomie (ablatia unui rinichi) pot duce o viata normala.
Patologie – Rinichii pot constitui sediul malformatiilor (malrotatie renala, duplicitate renala, hidronefroza congenitala, rinichi in potcoava), precum si al numeroaselor
afectiuni: boli ale parenchimului renal (glomerulonefrita, periarterita nodoasa), litiaza, infectii (pielonefrita, tuberculoza), tumori benigne (chist, boala polichistica a rinichilor) sau maligne (adenocarcinom, nefroblastom). Oprirea functionarii ambilor rinichi provoaca o insuficienta renala acuta sau cronica ce poate necesita o dializa.
Caută un termen medical
Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!
Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.