Acasă » Dicționar medical » Ritmului (tulburare a)
Ritmului (tulburare a)
Tulburare a ritmului cardiac, de natura fiziologica sau patologica.
Diferite tipuri de aritmie – se pot distinge extrasistoleje (contractiile premature), tahicardiile (accelerarile bruste si trecatoare ale ritmului cardiac), bradicardiile, fibrilatiile ventricul are (contractiile anarhice si ineficace).
Cauze – Toate cardiopatiile, indeosebi cardiopatiile ischemice (arterioscleroza, ateroscleroza) si chiar simpla imbatranire a inimii sunt cauze ale aritmiei. Printre alte origini, trebuie sa citam: embolia pulmonara, brohopneumopatiile, tulburarile hidroeleetrolitice, anumite medicamente (diuretice, unele antiaritmice etc.), abuzul de tutun, excitantele precum cafeaua, alcoolul.
Simptome si semne – Acestea sunt variate. Cel mai frecvent este vorba de sincope, de o gafaiala, de palpitatii, stari de rau, de o cadere a tensiunii arteriale, de angor (angina pectorala) sau de semnele unei insuficiente cardiace.
In caz de palpitatii, este important sa se repereze daca bataile sunt regulate sau neregulate, daca aparitia tulburarii este progresiva sau brutala si care a fost durata sa, si sa se noteze frecventa cardiaca, atunci cand este posibil.
Diagnostic – Este asigurat prin electrocardiograma in perioada de criza, de unde interesul monitorizarii prin inregistrarea de lunga durata (holter). In acest caz, un receptor si un inregistrator sunt purtate timp de una sau mai multe zile de catre pacient. Uneori, o electrocardiograma endocavitara (inregistrare cu un electrod urcat prin calea venoasa pana in cavitatile cardiace drepte) este indicata. Este vorba de un examen specializat practicat in mediu spitalicesc.
Tratament – Tratament, acesta face apel la medicamente antiaritmice care diminueaza excitabilitatea inimii, accelerand sau incetinind frecventa ritmului sau influentand sistemul nervos simpatic. Stimularea cardiaca, temporara sau permanenta (pacemaker), este posibila de asemenea. In unele cazuri, este practicata o electroterapie (soc electric). de asemenea, poate fi avuta in vedere o distrugere foarte localizata, prin energie electrica, sau radiofrecventa, a zonei de origine a tulburarii. Unele tulburari de ritm, in particular in absenta cardiopatiei, nu necesita nici un tratament.
Sinonim: aritmie cardiaca.
Caută un termen medical
Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!
Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.