Sarcina si medicamentele

Fatul este foarte sensibil la medicamentele si la drogurile absorbite de mama sa; riscul de atingere fetala este ridicat, astfel incat luarea unui medicament, care nu este esential, trebuie sa se faca in mod exceptional in timpul sarcinii. De aceea, o femeie gravida nu trebuie sa ia medicamente fara aviz medical.

Principalele medicamente teratogene – (care produc, in stadiul embrionar, malformatii congenitale) sunt cele anticanceroase, antidiabetice orale, unele antiepileptice, litiul, hormonii sexuali de sinteza, vaccinurile vii atenuate (rujeola, oreion, rubeola, febra galbena si vaccinul antipoliomielitic de tip Sabin).

Principalele medicamente toxice – pentru fat sunt sulfamidele retard, aminozidele, digitalicele, unele anticoagulante, aspirina in cursul celui de-al 3-lea trimestru de sarcina. Opiaceele si neurolepticele actioneaza asupra centrilor nervosi ai fatului si sunt toxice mai ales in timpul nasterii din cauza dificultatii respiratorii si a prea marii somnolente pe care o produc.

Luarea de LSD, de cocaina sau de amfetamine – antreneaza un risc de nastere prematura, de insuficienta a greutatii fatului, de malformatie congenitala si de intarziere mintala si fizica. In caz de heroinomanie, nu numai ca la nastere copilul are o insuficienta ponderala, ci se naste si intoxicat, iar dezobisnuirea de toxic necesita 6 saptamani. Daca mama este alcoolica, riscurile de avort sunt crescute; bebelusul va putea prezenta malformatii faciale sau cardiace, o intarziere a cresterii, uneori o intarziere mintala.

In sfarsit, un consum ridicat de tutun este responsabil de o insuficienta ponderala la nastere, de o micsorare a rezistentei la infectii, de o sensibilitate la infectiile si bolile aparatului respirator.

Caută un termen medical

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.