Sforait

Zgomot respirator emis in timpul somnului. Orice obstacol care impiedica o buna circulatie a aerului intre nas si laringe poate fi cauza unor sforaituri: hipertrofia amigdalelor sau vegetatiilor, deviatia septului nazal, rinita sau, mai frecvent, anomalia anatomica a cailor respiratorii etc.
Sforaitul obisnuit -Acest sforait se traduce printr-un zgomot de intensitate variabila, dar uneori considerabila, putand atinge 80 decibeli.
Uneori se reuseste micsorarea intensitatii sforaitului evitand dormitul pe partea respectiva, ori mai ales pe spate, atat cand se adoarme, cat si la sfarsitul somnului. De asemenea, se poate obtine o ameliorare suprimand alcoolul si tutunul, umidificand atmosfera incaperii, abtinandu-ne sa luam somnifere. In cazurile cele mai deranjante doar faringoplastia (ablatia chirurgicala a unei parti a valului palatin) este eficace.
Sforaitul cu apnee in timpul somnului -Acest sforait se caracterizeaza printr-un zgomot intrerupt de scurte opriri respiratorii repetate, urmate de o reluare brusca a respiratiei, ceea ce provoaca trezirea celui care doarme.
Simptome si semne -Subiectul nu-si aminteste aceste treziri si nu are decat o senzatie ca a dormit un somn de proasta calitate. El se plange de dureri de cap dimineata, de dificultate de concentrare, de o somnolenta in timpul zilei. Cu trecerea anilor, evolutia poate sa se complice cu o insuficienta respiratorie cronica si cu tulburari cardiovasculare (accident vascular cerebral, de exemplu).
Diagnostic -Dificil de confirmat, diagnosticul necesita inregistrari ale ritmului cardiac si ale miscarilor respiratorii in timpul somnului cu ajutorul unor captori plasati pe piele. Inregistrarile se fac in cadrul unor centre specializate.
Tratament -Acesta este bazat pe ventilatia in presiune pozitiva: in timpul noptii, pacientul poarta o masca legata de un aparat care furnizeaza o presiune pozitiva (adica o presiune a aerului mai mare decat cea atmosferica) pentru a largi caile respiratorii. Uneori este practicata o septoplastie (interventie chirurgicala asupra septului nazal), o faringoplastie (ablatie chirurgicala a unei parti a valului palatin) sau o amigdalectomie (ablatia amigdalelor).

Caută un termen medical

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.