Acasă » Dicționar medicamente » Gliformin, comprimate filmate
Gliformin, comprimate filmate
Prezentare:
Comprimate filmate cu 400 mg clorhidrat de metformina si 2,5 mg glibenclamida; ct. x 6 sau 100 blist. x 10 cpr.
Indicatii:
Tratamentul diabetului zaharat non-insulino-dependent (de tip 2) la adulti: in cazul in care dieta, exercitiile fizice si tratamentul anterior cu metformina sau sulfoniluree nu au restabilit echilibrul glicemic; ca tratament de substitutie pentru terapia anterioara combinata cu metformina si o sulfoniluree la pacientii la care s-a realizat echilibrul glicemic.
Doze:
Adulti: de la 80 mg pana la 240 mg pe zi, maxim 320 mg pe zi.
Contraindicatii:
Hipersensibilitate la clorhidratul de metformina, glibenclamida, alte sulfoniluree sau oricare dintre excipientii medicamentului; diabet zaharat insulino-dependent (de tip I), diabet gestational, cetoacidoza, precoma, coma diabetica; acidoza metabolica decompensata; insuficienta renala si hepatica; afectiuni acute in care este posibila afectarea functiei renale, cum sunt deshidratare, infectii severe, soc, precum si in caz de examinari radiologice cu administrare intravasculara de substante de contrast iodate; boli acute sau cronice care pot determina hipoxie tisulara, cum sunt anemie, insuficienta cardiaca sau respiratorie, infarct miocardic recent, colaps, soc; boala arteriala ocluziva periferica; intoxicatie acuta cu alcool etilic, alcoolism; porfirie. Sarcina si alaptare.
Atentionari:
Se intrerupe tratamentul imediat daca se suspecteaza acidoza lactica. Se va respecta cu strictete orarul meselor si aportul de hidrocarbonate deoarece apare risc de hipoglicemie. Se monitorizeaza functia renala: cel putin anual la pacientii cu functie renala normala; cel putin de 2 sau 4 ori pe an la pacientii cu creatininemia la limita superioara a normalului si la varstnici. Se intrerupe tratamentul cu 48 de ore inaintea administrarii substantelor de contrast iodate, interventiilor chirurgicale (tratamentul se reia dupa 48 ore).
Reactii adverse:
Legate de metformina: greata, varsaturi, diaree, dureri abdominale si scaderea apetitului, in special la initierea terapiei; in majoritatea cazurilor dispar spontan. Pentru prevenirea aparitiei reactiilor adverse gastro-intestinale se recomanda administrarea zilnica a metforminei in 2-3 prize, in timpul meselor sau postprandial. Cresterea lenta a dozelor poate ameliora toleranta gastro-intestinala. Gust metalic. Ocazional, pot sa apara cefalee, ameteli si oboseala. Foarte rar reactii de hipersensibilitate cutanata. Rareori, in timpul tratamentului cu metformina poate sa apara acidoza lactica. Legate de glibenclamida: hipoglicemie, eruptii cutaneo-mucoase, prurit, urticarie, eruptii maculo-papulare, foarte rar, vasculite alergice, cazuri de fotosensibilizare, greata, diaree, jena epigastrica, cresterea enzimelor hepatice, cu risc de hepatita citolitica sau colestatica, leucopenie, trombocitopenie, rareori, agranulocitoza, anemie hemolitica, aplazie medulara si pancitopenie, porfirie, hiponatremie (cazuri izolate), modificarea rezultatelor testelor de laborator – cresteri ocazionale, usoare-moderate ale uricemiei si creatininemiei – reactii de tip disulfiram in cazul asocierii cu etanolul.
Caută un medicament
Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!
Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.