Glurenorm, comprimate

Prezentare:

Comprimate filmate cu 500 mg clorhidrat de metformina si 2,5 mg, respectiv 5 mg glibenclamida; ct. x 2, 4, 6 sau 8 blist. x 15 cpr.

Indicatii:

Spasmofilie, tetanie cronica, idiopatica, latenta; hiperexcitabilitate neuro-vegetativa, cu cefalee, dureri precordiale, parestezii, tremuraturi, crampe si contractii musculare fasciculare, diskinezii biliare; la gravide, astenici si hiperemotivi cu deficit de magneziu; compensarea pierderilor de magneziu din trat. cu cortizonice, digitalice, diuretice, extracte de tiroida.

Doze:

Doza initiala este de 5 mg/zi, administrata la micul dejun, apoi dozele se cresc cu 5 mg in functie de glicemie pana la maxim 20 mg pe zi.

Contraindicatii:

Hipersensibilitate la clorhidratul de metformina, glibenclamida, alte sulfoniluree sau la oricare dintre excipientii produsului; diabet zaharat de tip I (insulino- dependent), cetoacidoza diabetica, pre-coma diabetica; insuficienta renala sau disfunctie renala (de exemplu creatininemia peste 135 mol/L la barbati si 110 mol/L la femei); afectiuni acute in care este posibila afectarea functiei renale, cum sunt: deshidratare, infectii severe, soc, administrarea intravasculara a substantelor iodate de contrast. Boli acute sau cronice ce pot determina hipoxie tisulara, cum sunt: insuficienta cardiaca sau respiratorie, infarct miocardic recent, soc, insuficienta hepatica, intoxicatie acuta cu alcool etilic, alcoolism. Porfirie, alaptare, asocierea cu miconazol.

Atentionari:

Acidoza lactica este o complicatie metabolica rara, dar severa (cu o mortalitate crescuta in absenta unui tratament rapid), ce poate surveni datorita acumularii metforminei. Incidenta acidozei lactice poate fi si trebuie sa fie scazuta prin evaluarea altor factori de risc asociati, cum sunt: diabet zaharat insuficient controlat, cetoza, prelungirea perioadelor dintre mese, ingestie excesiva de alcool etilic, insuficienta hepatica si orice afectiune asociata cu hipoxie. Deoarece contine o sulfoniluree, Glucovance expune pacientul la riscul aparitiei unor episoade hipoglicemice. Tratamentul trebuie prescris doar daca pacientul respecta un program riguros al meselor (inclusiv micul dejun). Factorii ce favorizeaza hipoglicemia: refuzul sau (mai frecvent la varstnici) incapacitatea pacientului de a coopera, malnutritia, mese neregulate sau omise, perioadele de post sau modificarea dietei, raportul inadecvat intre exercitiile fizice si aportul de carbohidrati, insuficienta renala, insuficienta hepatica severa, supradozajul de Glucovance, anumite tulburari endocrine (insuficienta tiroidiana, insuficienta hipofizara), administrarea concomitenta a unor medicamente (miconazol, fluconazol, fenilbutazona).

Reactii adverse:

Legate de metformina – Simptome gastro-intestinale (> 10%) ca greata, varsaturi, diaree, dureri abdominale si pierderea apetitului alimentar; apar de obicei la inceputul tratamentului si in majoritatea cazurilor se remit spontan. Pentru a preveni aceste simptome gastro-intestinale, se recomanda ca metformina sa fie administrata in 2-3 prize pe zi. Cresterea treptata a dozei poate imbunatati toleranta gastro-intestinala. Frecvent: gust metalic (3% din cazuri). La unii pacienti cu hipersensibilitate s-a raportat aparitia unui eritem usor. Aceste cazuri sunt foarte rare (< 0,01%). Acidoza lactica este foarte rara (0,03 cazuri la 1000 pacienti/an).Legate de glibenclamida: hipoglicemie, reactii cutanate si la nivelul mucoaselor: prurit, urticarie si eruptii maculo-papulare. Au fost raportate cateva cazuri de fotosensibilizare. In cazuri rare s-au produs vasculita alergica cutanata sau viscerala. Tulburari gastro-intestinale: greata, diaree, jena epigastrica. Afectare hepatica: s-a observat o crestere a enzimelor hepatice, cu posibil debut al unei hepatite citolitice sau colestatice, ce necesita intreruperea tratamentului. Tulburari hematologice, reversibile dupa intreruperea tratamentului: leucopenie, trombocitopenie; mai rar: agranulocitoza, anemie hemolitica, aplazie medulara, pancitopenie. Porfirie hepatica si cutanata. Cazuri izolate de hiponatremie. Alte teste de laborator modificate: cresteri moderate ale uremiei si creatininemiei. Efecte de tip disulfiram in cazul asocierii cu alcoolul etilic.

Caută un medicament

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.