Acasă » Farmacoterapie » Imunoterapia în tratamentul cancerului
Imunoterapia în tratamentul cancerului
Imunoterapia este un tip de tratament împotriva cancerului, care ajută și susține sistemul imunitar să lupte împotriva bolii. Sistemul imunitar este, de fapt, un sistem complex pe care organismul uman îl utilizează pentru a se apăra de pericole. Ca parte a funcționării sale normale, sistemul imunitar detectează și distruge celulele anormale datorită limfocitelor care se infiltrează în tumori (celule ale sistemului imunitar). Dar, deși sistemul imunitar poate preveni sau încetini dezvoltarea cancerului, celulele canceroase au propriile modalități de a evita să fie distruse de către acesta.
Cum funcționează imunoterapia în tratamentul cancerului
Imunoterapia utilizează anumite părți ale sistemului imunitar al unei persoane pentru a lupta împotriva bolilor, iar acest lucru poate fi realizat prin mai multe modalități.
- Prin stimularea apărării naturale a organismului, astfel încât sistemul imunitar să lucreze mai mult și mai inteligent pentru a găsi și ataca celulele canceroase.
- Prin producerea unor substanțe în laborator, asemănătoare componentelor sistemului imunitar și utilizarea acestora pentru a ajuta la restabilirea sau la îmbunătățirea modului în care sistemul imunitar funcționează.
În ultimele decenii, imunoterapia a devenit parte importantă în tratamentul unor tipuri de cancer.
Tipuri de imunoterapie
Există mai multe tipuri de imunoterapie.
- Inhibitorii punctelor de control – este vorba despre medicamente care blochează punctele de control imune. Aceste puncte de control reprezintă o parte normală a sistemului imunitar și împiedică răspunsurile imune să fie prea puternice. Prin blocarea lor, aceste medicamente permit celulelor imune să răspundă totuși mai agresiv în fața cancerului.
- Terapia cu celule CAR-T – este vorba despre un tratament care mărește capacitatea naturală a limfocitelor T de a lupta împotriva cancerului. Terapia presupune prelevarea limfocitelor T și modificarea lor în laborator, apoi acestea fiind injectate înapoi pacientului. Terapia cu celulele CAR-T este o terapie inovativă, ce presupune adăugarea unor gene care codifică receptorii chimerici antigenici (se obține practic un produs artifical). Astfel, celulele îşi mențin activitatea antineoplazică.
- Anticorpii monoclonali – reprezintă versiunea de laborator a proteinelor sistemului imunitar. Acești anticorpi sunt dezvoltați astfel încât să targeteze anumite celule canceroase, pe care la marchează, astfel încât sistemul imunitar să le observe cu ușurință și să le distrugă. Anticorpii monoclonali se mai numesc și anticorpi terapeutici.
- Imunomodualtorii – îmbunătățesc răspunsul imun al organismului împotriva cancerului. Unii dintre acești agenți acționează eficient asupra unor părți ale sistemului imunitar, astfel încât acesta să lupte cu boala.
- Virusurile oncolitice – un tip de tratament care utilizează virusuri modificate în laborator, care infectează și distrug anumite celulele tumorale.
- Vaccinurile împotriva cancerului – sunt diferite de cele care previn apariția bolilor. Aceste vaccinuri acționează împotriva cancerului prin stimularea răspunsului sistemului imunitar în fața celulelor canceroase.
Imunoterapia nespecifică
Imunoterapiile nespecifice ajută sistemul imunitar să distrugă celulele canceroase. Pacienții urmează acest tip de terapie după sau împreună cu alte tratamente pentru cancer, cum ar fi chimioterapia sau radioterapia. Uneori, imunoterapiile nespecifice pot reprezenta chiar principalul tratament.
Imunoterapiile nespecifice sunt interferonii și interleukinele. Interferonii sunt proteine produse de sistemul imunitar, care alertează organismul când există un agent patogen, de obicei un virus în organism. Aceștia ajută organismul să lupte împotriva infecțiilor și cancerului, iar cel mai frecvent tip de interferon utilizat în tratamentul cancerului este interferonul alfa. Efectele secundare ale tratamentului cu interferon pot include simptome asemănătoare gripei, erupții cutanate, căderea părului.
Interleukinele, pe de altă parte, sunt proteinele care ajută celulele să comunice, declanșând un răspuns al sistemului imunitar. Interleukina-2 (IL-2) sau aldesleukina (Proleukin) sunt produse în laborator și pot trata cancerul de rinichi și cancerul de piele. Efectele secundare includ creșterea în greutate și tensiunea arterială scăzută.
Ce presupune administrarea imunoterapiei
Imunoterapia poate fi administrată intravenos (pe venă), oral (medicamete care se înghit), topic (se aplică pe anumite zone și se utilizează adesea în cazul cancerului de piele), intravezical (în vezica urinară). Tipul de imunoterapie și durata potrivite vor fi stabilite doar de medicul curant și depind de forma bolii, de cât de avansat este cancerul, dar și de modul în care organismul reacționează la tratament. Există și efecte secundare în ceea ce privește imunoterapia, care poate acționa și asupra celulelor și țesuturilor sănătoase, nu doar a cancerului.
Direcții de cercetare în ceea ce privește imunoterapia
În momentul de față cercetătorii se concentrează pe îmbunătățirea imunoterapiei și încearcă să găsească soluții pentru rezistența la acest tip de tratament. Experții testează combinații de inhibitori ai punctului de control imun și alte tipuri de imunoterapie, terapie țintită și radioterapie pentru a crea rezistența la imunoterapie. Doar o parte a pacienților care urmează acest tip de tratament reacționează pozitiv. Depistarea pacienților care vor răspunde la tratament reprezintă un domeniu major de cercetare, iar o mai bună înțelegere a modului în care celulele canceroase păcălesc sistemul imunitar ar putea duce la dezvoltarea de noi medicamente.
Surse: cancer.net; cancer.org; cancer.gov
Cuvinte-cheie: celulce canceroase, chimioterapie, imunoterapie, imunoterapie cancer, radioterapie, sistem imunitar, tipuri de imunoterapie, tratament cancer
Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!
Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.