Acasă » Farmacoterapie » Medicația hipotiroidismului » Pagina 2
Medicația hipotiroidismului
Sinteza și secreția de hormoni tiroidieni pot fi și ele afectate de medicamente administrate simultan. Se poate instala astfel un hipotiroidism iatrogen. Aportul de iod, și concomitent funcționarea tiroidei, este modificat de ioduri, amiodaronă, etionamidă sau mediile de contrast iodate (acid iopanoic). Sinteza de hormoni tiroidieni este scăzută de ioduri, amiodaronă, tionamide (carbimazol, metimazol, propiltiouracil), medii de contrast iodate, sulfoniluree, sulfonamide, etionamida etc. Secreția hormonilor tiroidieni este scăzută de litiu, ioduri, amiodaronă sau medii de contrast iodate. Unele medicamente produc tiroidite: amiodarona, antineoplazicele inhibitori de tirozin kinază (sunitinib, sorafenib), interferonul alfa, interleukinele, litiul, alemtuzumab [5].
Secreția hipofizară de TSH poate fi modificată de medicamente. Antineoplazicul retinoid bexaroten, dopamina și agoniștii dopaminergici (bromocriptina, cabergolina), glucocorticoizii, analogii de somatostatină (octreotid), metformina, opioidele sau interleukina-6 scad secreția de TSH. Antagoniștii dopaminergici (metoclopramid), interleukina-2, amfetamina, ritonavirul, sunătoarea și hipofuncția adrenergică cresc secreția de TSH [5].
Unele medicamente cresc metabolizarea levotiroxinei (fenobarbital, fenitoina, carbamazepina, oxcarbazepina, rifampicina, sertralina, inhibitorii de tirozin kinază imatinib și sunitinib, quetiapina, hormonul de creștere, stavudina etc.) Metabolismul periferic al levotiroxinei este influențat de glucocorticoizi, amiodaronă, propiltiouracil, beta-blocante, agenți de contrast iodați, interleukina-6 sau clomipramină [5].
Alte interacțiuni cu semnificație clinică în care sunt implicați hormoni tiroidieni sunt creșterea efectului anticoagulant al anticoagulantelor orale cumarinice. Estrogenii pot crește cantitatea de levotiroxină necesară pentru corectarea hipotiroidiei [8]. Pot apărea și interacțiuni de deplasare de pe proteinele plasmatice, semnificative deoarece levotiroxina se leagă în procent foarte mare de acestea. Administrarea concomitentă de levotiroxină și salicilați sau doze mari de furosemid poate conduce la creșterea fracției libere de levotiroxină, cu intensificarea efectelor acesteia și posibilitate de supradozare [6]. Levotiroxina poate reduce efectul antidiabeticelor, de aceea pacienții diabetici care primesc levotiroxină trebuie avertizați asupra acestei interacțiuni și sfătuiți să monitorizeze mai frecvent glicemia, mai ales la începutul administrării de levotiroxină sau la ajustări de doză, și, dacă este necesar, să modifice corespunzător doza de antidiabetic [6].
În România, indicațiile pentru care este autorizată de punere pe piață levotiroxina, condiționată în produsul Euthyrox, sunt:
- tratamentul de substituție în hipotiroidism. În general, în această situație, tratamentul se face toată viața, ajustându-se dozele în funcție de fluctuațiile TSH;
- tratamentul gușei tiroidiene, mai ales la adulți. Durata tratamentului este între 6 luni și 2 ani, iar dacă nu se obțin rezultate se recomandă intervenția chirurgicală sau administrarea de iod radioactiv;
- profilaxia recăderilor după tratamentul chirurgical al gușei eutiroidiene;
- tratamentul de supresie în cancerul tiroidian;
- tratamentul de substituție în cadrul terapiei antitiroidiene cu tioamide (tiamazol, carbimazol, propiltiouracil) a hipertiroidismului;
- în scop diagnostic, în cadrul testului de supresie a funcției tiroidei [6].
Deoarece hipotiroidismul mamei poate conduce la instalarea hipotiroidismului congenital, cu riscul subdezvoltării mentale și fizice și apariția cretinismului, tratamentul cu hormoni tiroidieni se face pe tot parcursul sarcinii. Uneori, pe timpul sarcinii, dozele de levotiroxină necesare pentru obținerea eutiroidiei pot fi mai mari. Este însă contraindicată administrarea levotiroxinei împreună cu medicamentele antitiroidiene în tratamentul hipertiroidismului pe parcursul sarcinii [6].
O situație în care folosirea cu promptitudine a hormonilor tiroidieni este importantă este hipotiroidismul congenital manifestat la nou-născut. Pentru buna dezvoltare a nou-născutului, este necesară diagnosticarea precoce a hipotiroidismului și administrarea zilnică a 10-15 micrograme levotiroxină pe kg corp, pentru primele 3 luni, urmând ca apoi doza să se stabilească conform valorilor TSH, a hormonilor tiroidieni și a simptomatologiei [6]. În general, doza de levotiroxină cu care se începe administrarea se află între 50-100 microcentigrame pe zi. Vârsticii și pacienții cu boli cardiovasculare necesită prudență crescută la începerea tratamentului și pot folosi doze mai mici. Doza uzuală de întreținere este 50-200 de micrograme [6,7]. Contraindicațiile administrării hormonilor tiroidieni sunt tireotoxicoza (hipertiroidia) netratată, insuficiența corticosuprarenaliană netratată, precum și insuficiența hipofizară netratată. Inițierea tratamentului cu hormoni tiroidieni este contraindicată în infarct acut de miocard, miocardită acută sau pancardită acută [6]. Reacțiile adverse ale hormonilor tiroidieni care apar în general la doze excesive sunt durerile anginoase, aritmiile, palpitațiile, tahicardia, diareea și vărsăturile, excitabilitatea, neliniștea și insomniile, tremorul. Mai pot apărea febră, bufeuri, dureri de cap, intoleranță la căldură, crampe sau slăbiciune musculară.
Hipotiroidismul necesită medicație de substituție de lungă durată. Farmacistul trebuie să poată răspunde întrebărilor pacienților săi care își administrează hormoni tiroidieni, pentru a-i ajuta pe aceștia să fie aderenți la tratament și să monitorizeze eficiența și siguranța acestor medicamente.
Pentru ABONAMENTE și CREDITE DE SPECIALITATE click AICI!
Bibliografie:
1. Dong BJ, Schneider EF. Thyroid Disorders. In Alldredge B, Corelli R, Ernst M, Guglielmo JJ. Koda-Kimble and Young’s Applied Therapeutics. The Clinical Use of Drugs. 10th ed.: Wolters Kluwer; 2012.
2. Okosieme O, Gilbert J, Abraham Pea. Management of primary hypothyroidism: statement by the British Thyroid Association Executive Committee.; 2015.
3. ANMDM. Novothyral – Rezumatul Caracteristicilor Produsului. Ultima actualizare martie 2016.
4. Escobar-Morreale H, Botella-Carretero J, Escobar del Rey F, Gabriella Morreale de Escobar G. REVIEW: Treatment of Hypothyroidism with Combinations of Levothyroxine plus Liothyronine [80].; 2005.
5. Garber J, Cobin R, Gharib H, Hennessey J, Klein I, Mechanik J, et al. Clinical practice guidelines for hypothyroidism in adults: cosponsored by the American Association of Clinical Endocrinologists and the American Thyroid Association. Endocrine Practice. 2012; 18(6).
6. ANMDM. Euthyrox – Rezumatul Caracteristicilor Produsului. Ultima actualizare august 2012.
7. Joint Formulary Committee. British National Formulary 70: Pharmaceutical Press ; 2015.
8. Ala S, Akha O, Kashi Z, Asgari H, Bahar A, Sasanpour N. Dose administration time from before breakfast to before dinner affect thyroid hormone levels?. Caspian journal of internal medicine. 2015; 6(3).
asist. univ., Disciplina de Farmacologie și Farmacie Clinică
Facultatea de Farmacie,Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila”, București
Cuvinte-cheie: glanda tiroida, hipotiroidism, medicatie hipotiroidism, tratament hipotiroidism
Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!
Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.