Psoriazisul: eczemele si terapia topica cu Mometazona Atb

Eczema este o afectiune cutanata, alergica, pruriginoasa, foarte frecventa, caracterizata clinic prin pusee eruptive, inflamatorii, superficiale, cu eritem, edem, papule, vezicule, exudatie, crustificare, descuamare, uneori chiar lichenificare, cu tendinta la extindere, cronicizare si recidiva. Din punct de vedere clinico – evolutiv, eczemele pot fi: acute (eritem, edem, veziculatie, exudatie), subacute (spre „uscare”), cronice (eritem, scuame, grataj, lichenificare). Etiopatogenia eczemelor presupune actiunea unui alergen eczematogen, exo sau endogen si prezenta unui teren eczematos. In functie de alergenul cauzal, eczemele pot fi clasificate în: eczeme exogene, endogene (dermatita atopica – DA) si mixte. In cadrul eczemelor locul cel mai important il detin cele endogene, care frecvent sunt trenante, recidivante, cronice, rebele la tratament. Dermatita atopica, caracterizata in primul rand prin prurit, apare frecvent la indivizii care au o predispozitie genetica de a dezvolta afectiuni alergice, predispozitie care poarta numele de atopie. Eczema atopica este una dintre cele mai comune afectiuni cutanate, care azi afecteaza 20% dintre copii si 1- 3% dintre adultii tarilor lumii si reprezinta adesea primul pas in dezvoltarea altor afectiuni atopice, ca rinita si astmul.

Aceasta afectiune are o frecventa crescuta in tarile industrializate, este cronica, recidivanta si prezinta urmatoarele stadii: DA infantila intre 3 luni si 2-3 ani, DA juvenila, DA a adolescentului cu trecere spre DA a adultului. 60 % dintre cazurile de DA sunt tipice si 40% atipice,mai putin caracteristice, care nu pot fi etichetate ca DA, decat dupa precizarea existentei terenului atopic. Psoriazisul, dermatoza cronica, plurifactoriala, inflamatorie, eritemato-scuamoasa tipica, reactionala, frecventa la adult, afecteaza egal ambele sexe. Psoriazisul poate imbraca frecvent forme uscate, dar exista si forme exudative. In functie de localizarea leziunilor exista: psoriazis actinic, inversat (pliuri), scalp, palmo-plantar, unghial, mucoase si universal.

Atat in psoriazis, cat si in eczeme (dermatita atopica etc.), tratamentul local implica utilizarea dermato-corticoizilor (DCT), care includ Mometazona Atb crema/ unguent 1mg/g (in functie de forma umeda sau uscata), care este un glucocorticoid de grupa a III-a, cu potenta mare si o importanta activitate antiinflamatoare, emolienta, calmand durerea si pruritul, putandu-se aplica atat pe fata, cat si pe corp, sau la nivelul pliurilor cutanate, asigurand hidratarea zonei afectate. Substanta activa, furoat de mometazona, este un glucocorticoid de sinteza, nefluorinat, cu un ester furoat in pozitia 17.

In cazul DA, poate fi aplicat dupa varsta de sase ani, o aplicatie/zi in strat subtire. Pentru obtinerea unor rezultate rapide si de durata, Mometazona Atb poate fi asociata cu emoliente, antihistaminice antiH1 cu si fara efect sedativ, vitaminoterapie, regim igieno-dietetic, climato-terapie. Trebuie retinut ca DCT isi gasesc in DA o indicatie majora, Mometazona Atb (furoat de mometazona), fiind un preparat nefluorinat, este preferata, avand o eficacitate deosebita. In formele suprainfectate se asociaza si agenti antimicrobieni sau antimicotici. MometazonaAtb crema se utilizeaza pentru leziuni acute, umede, unde se obtine remisia procesului inflamator, iar Mometazona Atb unguent se utilizeaza pe leziuni cronice, asigurand hidratarea zonei afectate, unguentul fiind mai potent decat crema, datorita efectului ocluziv. In cazul psoriazisului, Mometazona Atb se poate asocia cu substante keratolitice, gudroame, substante reductoare, coloranti si antiseptice. In psoriazis, la fel ca si in DA, leziunile umede beneficiaza de Mometazona Atb crema, iar cele uscate de unguent. In mod particular, in psoriazisul inversat se foloseste de la inceput crema, datorita absentei scuamelor.

Atat in DA, cat si in psoriazis, Mometazona Atb crema/unguent poate fi utilizata si ca tratament de intretinere, in combinatie cu emoliente sau alte topice indicate, pentru a preveni recidivele.

Atinge momentele fericite din viata ta, folosind Mometazona Atb crema/ unguent, atat in psoriazis, cat si in dermatita atopica.

Doctor în științe medicale
Medic specialist dermatolog – membru EADV

Cuvinte-cheie:

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    1 comentariu

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

    1. P**i**t:

      NU ASCULTATI ce indruga acest „doctor specialist”
      Aura Vladuti. Este un medic foarte slab pregatit profesional. Mi-a dat tratament foarte agresiv pentru acnee (cate 3
      antibiotice pe ZI..timp de mai bine de jumatate de an) iar daca ar fi
      fost dupa ea, tratamentul ar fi continuat. Nu este posibil sa-ti bati
      joc in acest mod de oameni, de timpul si de banii lor !!!!! Sa va mai
      zic ca nu am vazut NICI UN REZULTAT ? Nu recomand nmanui acest doctor
      iar sfatul meu ar fi SA VA FERITI DE EA.