Acasă » Fitoterapie » Fitofarmacia in ajutorul bolilor oftalmologice
Fitofarmacia in ajutorul bolilor oftalmologice
Conjunctivita este o inflamatie acuta sau cronica a conjunctivitei-membrana care acopera fata posterioara a pleoapelor si se rasfrange pe globul ocular pana la periferia corneei. Inflamatia este produsa de diferiti agenti iritanti fizici sau chimici si de infectii microbiene.
Conjunctivita poate fi: de primavara, purulenta, granuloasa, blenoragica. Conjunctivita de primavara este produsa de polen. Conjunctivita purulenta este produsa de infectii cu diferiti agenti patogeni. Conjunctivita blenoragica este intalnita la nou-nascut; conjunctivita granuloasa este produsa de bacteria specifica, Rickettsia trachomatis.
Bacteria se transmite prin diferite obiecte infectate: prosop, batiste, perne, maini murdare. Este o boala a mizeriei, cea mai raspandita de pe glob. Evoutia ei este lenta si de lunga durata: incepe cu semne banale de conjunctivita, dupa care apar foliculi trahomatosi si hipertrofii papilare. Mai tarziu afecteaza corneea, unde apare o perna vasculara (panus), urmeaza cicatricele conjunctivale si complicatii constand din ulcere cornee, deformarea ploapelor, uscarea corneei (scleroza), ajungandu-se la orbire. Inainte de a se ajunge la aceasta ultima faza se inpune tratamentul medicamentos oftalmologic.
Retete pentru tratare conjunctivitei
Reteta 1. ABASTRELE: infuzie, dintr-o lingura si jumatate de flori uscate si maruntite peste care se toarna o cana (200ml) cu apa clocotita. Se lasa acoperita 15-20 minute. Se strecoara. Se lasa sa se raceasca pana devine calduta. Se fac tamponari locale cu vata, dupa care se aplica comprese cu un pansament steril timp de 5 minute.
Reteta 2. FUMARITA: infuzie dintr-o lingura planta uscata si maruntita peste care se toarna o cana (200 ml) cu apa clocotita. Se acopera si se lasa timp de 15 minute. Se strecoara. Se pun comprese folosindu-se un pansament steril.
Reteta 3. GALBENELE: infuzie, dintr-o lingura de flori uscate si maruntite peste care se toarna o cana (200 ml) cu apa clocotita. Se acopera si se lasa 15 minute. Se strecoara. Sa lasa sa se raceasca pana devine calduta. Se spala ochiul cu un pansament steril si apoi se pun comprese. Se fac trei tratamente (dimineata, pranz si seara) inainte de culcare.
Reteta 4. GUTUI: macerat la rece din 1-2 lingurite de seminte la o cana (200 ml) cu apa. Se acopera si se lasa 2-3 ore. Se strecoara. Se pun comprese locale, folosindu-se un pansament steril.
Reteta 5. MAGHIRAN: infuzie, dintr-o lingurita de planta uscata si maruntita peste care se toarna o cana (200 ml) cu apa clocotita. Se acopera. Dupa 20 de minute se strecoara. Se fac spalaturi oculare cu un pansament steril si apoi se pune comprese timp de 30 de minute; crema, pregatita cu extract de planta. Se unge local.
Reteta 6. NALBA: infuzie din 2 linguri de pulbere de frunze sau frunze uscate si maruntite peste care se toarna o cana (250 ml) cu apa clocotita. Se aplica local de 3 ori pe zi, folosindu-se un tampon de vata.
Reteta 7. NALBA CREATA: infuzie dintr-o lingura de pulbere de frunze si flori ale plantei, peste care se toarna o cana (200 ml) cu apa clocotita. Se lasa acoperita 15-20 de minute, dupa care se strecoara. Se fac spalaturi usoare cu un tampon de vata, dupa care se aplica o compresa timp de 5 minute, folosindu-se un pansament steril.
Reteta 8. NALBA DE CULTURA: acelasi procedeu ca la nalba creata.
Reteta 9. PATLAGINA: compresa cu o frunza de planta dupa ce in prealabil a fost fiarta 3 minute. Se lasa sa se raceasca pana devine calduta, dupa care se aplica 5 minute pe locul afectat.
Reteta 10. PATLAGINA MARE: acelasi procedeu ca la patlagina.
Reteta 11. SALATA: decoct dintr-o lingurita de frunze uscate si maruntite la o cana (200 ml) cu apa. Se fierbe 30 de minute. Se lasa sa se raceasca pana dvine caldut, se strecoara si se spala locul afectat, folosindu-se un tampon de vata; decoct din 2 frunze proaspete la o cana (250 ml) cu apa. Se fierbe 30 minute. Se procedeaza ca mai sus.
Reteta 12. SILUR: decoct dintr-o lingura de planta uscata si maruntita la o cana (200 ml) cu apa. Se fierbe 10 minute la foc domol. Se lasa sa se raceasca pana la caldut. Se strecoara. Se aplica comprese 5 minute, folosindu-se un pansament steril. Adesea tratamentul extern se asociaza cu un tratament intern, constand din consumarea continutului a 3 cani (250 ml) de decoct pe zi (dimineata, pranz si seara).
Reteta 13. SUC DE LEGUME: uz intern, 0,5 litri pe zi. Se folosesc suc de morcovi, suc de morcovi si patrunjel, suc de morcovi cu spanac. Se consuma multa ceapa, care mareste capacitatea de aparare a organismului contra microbilor.
Reteta 14. SULFINA GALBENA: infuzie din 2 lingurite pulbere planta sau planta uscata si maruntita peste care se toarna o cana (200 ml) cu apa clocotita. Se lasa acoperita 15-20 de minute. Se strecoara. Se aplica comprese pe locul afectat, folosindu-se un pansament teril.
Reteta 15. TURITA-MARE: infuzie din doua linguri de planta uscata peste care se toarna (250 ml) cu apa clocotita. Se lasa aproximativ 15-20 de minute. Se strecoara. Se aplica comprese pe locul afectat, folosindu-se un pansament steril.
Reteta 16. ZMEUR: infuzie din 2 linguri frunze uscate maruntite peste care se toarna o cana(250 ml) apa clocotita. Se lasa acoperita 15-20 de minute. Se strecoara. Se spala locul afectat, folosindu-se un tampon de vata.
Reteta 17. ZMEUR SI MUR DE PSDURE: infuzie dintr-o lingurita de frunze uscate, in parti egale, din ambele plante. Se lasa acoperita 15-20 de minute. Se strecoara. Se spala locul afectat, folosindu-se un tampon de vata. Se poate apleca si o compresa timp de 5 minute, folosindu-se aceiasi infuzie in care se inmoaie un pansament steril.
Urciorul (orjelet, hordeolum)
Proces infectios de origine stafilococica localizat la marginea pleoapei. El apare cand in canalul excretor al unei glande sebacee de la nivelul genelor patrund stafilococi care se inmultesc si il obtureaza.
Clinic, in functie de sediul urciorului, apare o umflatura a pleoapei. Bolnavul ajunge sa nu poata deschide ochiul, apar dureri, hiperemie si o colectie purulenta.
Retete pentru tratarea urciorului
Reteta 1. GALBENELE: infuzie dintr-o lingura de galbenele maruntite peste care se toarna o cana (250 ml) de apa clocotita. Se lasa acoperita 15 minute. Se strecoara. Se pun comprese, timp de 5 minute, folosindu-se un pansament steril.
Reteta 2. PATLAGINA: cataplasme cu frunze tinute 15 minute in apa clocotita.
Reteta 3. SALATA: cataplasma cu frunze fierte 2-3 minute in apa. Se aplica de 3 ori pe zi (dimineata, pranz si seara). Cataplasmele trebuie sa fie caldute. Durata de aplicare este de 5 minute.
Reteta 4. PAINE: cataplasme cu paine inmuiate in lapte dulce fiert.
Pentru ABONAMENTE și CREDITE DE SPECIALITATE click AICI!
Cuvinte-cheie: afectiuni oftalmologice, remedii fitofarmaceutice, remedii naturiste
Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!
Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.