Acasă » Fitoterapie » Menta, proprietăți antiinflamatorii și antioxidante
Menta, proprietăți antiinflamatorii și antioxidante
Plantele medicinale și compușii lor au atras atenția cercetătorilor datorită impactului lor considerabil asupra sănătății umane. Dintre plantele medicinale, menta (Mentha spp.) prezintă multiple proprietăți benefice pentru sănătate: efecte antiinflamatorii, antimicrobiene, antidiabetice, cardioprotectoare, ca urmare a potențialului său antioxidant, combinat cu efecte toxice scăzute și eficacitate ridicată [1]. Genul Mentha (familia Lamiaceae) conține aproximativ 25 de specii și unii hibrizi [2]. Mentha piperita este o plantă erbacee, aromatică și perenă, originară din Europa, dar cultivată și în nordul SUA, Canada, Asia, Africa de Nord și multe alte părți ale lumii fiind importantă și din punct de vedere economic [3]. Menta este o plantă medicinală cunoscută și utilizată din cele mai vechi timpuri atât în fitoterapia occidentală cât și în medicina ayurvedică și cea chineză. Proprietățile antiinflamatorii și antioxidante ale mentei au început a fi din ce în ce mai învestigate în ultimele decenii. Extractele din genul Mentha sunt folosite în mod tradițional ca alimente fiind apreciate datorită prezenței unor cantități semnificative de compuși fenolici antioxidanti.
Compoziția chimică a mentei
Plantele din genul Mentha conțin componente volatile, flavonoide, polifenoli, acizi organici, chinone, compuși bioactivi care contribuie la proprietățile sale terapeutice [2]. Mai multe studii au demonstrat prezența multor compuși chimici diferiți în Mentha piperita și efectele lor farmacologice. Conform Organizaței Mondiale a Sănătății (OMS), componenta majoră a frunzelor de Mentha piperita este uleiul esențial (0,5 – 4%), care conține mentol (30 – 55%) și mentonă (14 – 32%). Mentolul se găsește în cea mai mare parte sub formă de alcool liber, cu cantități mici ca acetat (3 – 5%) și esteri de valerat. Alte monoterpene prezente: izomentona (2 – 10%), 1,8-cineol (6 – 14%), a-pinen (1,0 – 1,5%), b pinen (1 – 2%), limonen (1 – 5%), neomentol (2,5 – 3,5%) și mentofuran (1 – 9%) [4]. Mentolul este probabil cel mai cunoscut pentru efectele sale calmante și antiinflamatorii. Anumiți compuși (de exemplu: flavonoidele și polifenolii) joacă un rol esențial în mecanismele prin care menta poate ameliora inflamația și poate combate stresul oxidativ la nivel celular.
Conținutul în polifenoli (antioxidanți extrem de eficienți și mai puțin toxici decât cei sintetici) a atras atenția specialiștilor din industria alimentară asupra mentei, deoarece compușii fenolici întârzie degradarea oxidativă a lipidelor îmbunătățind calitatea și valoarea nutritivă a alimentelor. Marea varietate de compuși bioactivi din mentă reprezintă o resursă bogată în fitochimice de mare interes pentru tratarea mai multor patologii. Unele dintre efectele biologice benefice arată că menta poate juca un rol important ca antioxidant, antiinflamator, antinociceptiv, antimicrobian, anticancerigen, antiviral, antialergic și antitumorigenic, indicând utilitatea sa în prevenirea sau tratarea mai multor boli [5].
Efectul antiinflamator al mentei
Interes deosebit trezesc studiile extractelor pe bază de plante și uleiurilor esențiale ca preparate antiinflamatoare având în vedere și reacțiile adverse ale medicamentelor antiinflamatoare nesteroidiene. Inflamația este un răspuns biologic complex natural al organismului la agenți patogeni, celule deteriorate (vătămate) sau iritanți. De obicei este legată de edem și durere la locul unei răni. Inflamația nerestricționată și inflamația cronică pot duce la diferite boli: artrita reumatoidă, astmul, cancerul și bolile cardiovasculare. Macrofagele reglează inflamația și răspunsul imun prin eliberarea de citokine proinflamatorii (TNF-a, IL-1b și IL-6), oxid nitric (NO) și prostaglandina E2 (PGE2) [6]. Cercetările recente aduc dovada că menta are capacitatea de a reduce inflamația prin mai multe mecanisme.
Mai multe studii au concluzionat faptul că extractele și uleiul esențial de Mentha piperita prezintă activitate antiinflamatoare, putând ajuta la reducerea inflamației și la prevenirea dezvoltării bolilor cronice. S-a arătat că tratamentul liniei celulare de macrofage murine RAW264.7 doar cu lipopolizaharide (LPS) a îmbunătățit substanțial secreția de mediatori proinflamatori și citokine, inclusiv NO, TNF-, IL-6 și PGE2. Extractul etanolic de Mentha piperita a redus semnificativ producția de NO indusă de LPS într-o manieră dependentă de concentrație și a suprimat secreția de citokine proinflamatorii (TNF-, IL-6, PGE2) în celulele stimulate cu LPS comparativ cu celulele stimulate fără adaus de extract [6].
Cercetătorii au testat o cremă cu ulei esențial de Mentha piperita (0,5% ) utilizând modelul plăgii de excizie circulară și examenul histologic. Observațiile au cuprins o scădere semnificativă a ratei zonei rănii nevindecate între a șasea și a noua zi de tratament comparativ cu vehiculul și madecassolul din a șasea zi în urma aplicării locale a cremei. În plus, s-a constatat o epitelizare mai bună la animalele tratate cu cremă în comparație cu vehiculul și madecassolul [6]. Aceste descoperiri susțin proprietățile antiinflamatorii și de vindecare a rănilor ale uleiului esențial de Mentha piperita.
O activitate similară s-a remarcat și în urma administrării orale a uleiului esențial de Mentha piperita reducând infiltrația celulară și edemul subcutanat al urechii indus de xilen. Un efect antiinflamator similar prin testul caragenului a fost observat și pentru uleiul esențial de Mentha spicata [6]. Aceste rezultate susțin utilizarea mentei în prevenirea și tratamentul afecțiunilor inflamatorii.
Proprietăți antioxidante ale mentei
Lipsa antioxidanților în organism, favorizează stresul oxidativ din cauza prezenței radicalilor liberi, care la rândul lor provoacă o varietate de stări patologice. Antioxidanții pot reduce influența mutagenă, reglând procesul de oxidare a radicalilor liberi. Conform literaturii de specialitate, sunt cunoscute o serie de substanțe biologic active (de exemplu, α-tocoferol, taninuri, acid ascorbic, β-caroten, flavonoide, polizaharide, terpenoide, compuși polifenolici), produse de plante și care au activitate antioxidantă. Menta este una dintre plantele intens studiate pentru potențialul său antioxidant. Menta are proprietăți antioxidante datorită prezenței mai multor substanțe bioactive (ex. compuși fenolici, acid ascorbic și carotenoizi) prezentând importanță în prevenirea procesului de inflamație, dislipidemiei, precum și a mai multor boli cronice degenerative (de exemplu: diabet, boli cardiovasculare) [5].
În urma evaluării proprietăților antioxidante și de neutralizare a radicalilor liberi ale extractelor de etanol din cinci specii de Mentha (Mentha longifolia (L.) Huds., Mentha piperita L., Mentha pulegium L., Mentha rotundifolia (L.) Huds. și Mentha spicata L.) de către echipa de cercetători ai Departamentului de Farmacognozie ai Facultății de Farmacie din Teheran, s-a ajuns la concluzia că genul Mentha sunt neutralizatori favorabili de radicali liberi, precum și antioxidanți primari care pot reacționa cu radicalii liberi și pot limita atacul speciilor reactive de oxigen (ROS) asupra sistemelor biologice și alimentare. În urma investigării activităților antioxidante ale extractelor prin două metode diferite, s-a constatat a fi probabil ca, constituenții fenolici prezenți în specia Mentha să fie, cel puțin parțial, responsabili pentru activitățile antioxidante și de captare a radicalilor liberi. Cu toate acestea, alți compuși fără structură fenolică pot explica, în parte, activitatea antioxidantă găsită pentru mentă [7].
Având în vedere proprietățile antioxidante și antimicrobiene ale mentei, un accent deosebit se acordă produselor derivate din mentă ca o alternativă interesantă la conservanții artificiali în vederea stabilirii unei game largi de aplicații pentru extinderea duratei de valabilitate a ingredientelor alimentare și chiar a alimentelor [3].
Studiile sugerează că proprietățile antiinflamatorii și antioxidante ale mentei joacă un rol important în tratarea problemelor digestive, reducerea inflamației mucoasei intestinale (aspect benefic pentru persoanele cu boala Crohn sau colită ulcerativă), mucoasei căilor respiratorii (mentolul calmează căile respiratorii, reduce tusea), reducerea inflamației în afecțiuni respiratorii cronice (de exemplu: astm bronșic). Prin acțiunile sale antiinflamatoare și antioxidante, menta poate fi un adjuvant natural eficient și pentru femeile aflate în menopauză.
Concluzie
Menta, plantă medicinală versatilă, cu proprietăți antiinflamatorii și antioxidante dovedite, poate oferi o strategie alternativă la preț redus pentru utilizare în medicină și în industria alimentară. Extractele și uleiul esențial de mentă prezintă activitate antiinflamatoare, protejează organismul împotriva stresului oxidativ ceea ce contribuie la reducerea inflamației și prevenirea dezvoltării anumitor boli cronice. Deși s-au evidențiat multe beneficii ale mentei, specialiștii recomandă utilizarea ei cu precauție.
Referințe bibliografice:
- Tafrihi, M., Imran, M., Tufail, T., Gondal, T. A., Caruso, G., Sharma, S., Sharma, R., Atanassova, M., Atanassov, L., Fokou, P. V. T., & Pezzani, R. (2021). The Wonderful Activities of the Genus Mentha: Not Only Antioxidant Properties. Molecules, 26(4), 1118. https://doi.org/10.3390/molecules26041118;
- Tsai, M., Wu, C., Lin, T., Lin, W., Huang, Y., & Yang, C. (2013). Chemical composition and biological properties of essential oils of two mint species. Tropical Journal of Pharmaceutical Research, 12(4). https://doi.org/10.4314/tjpr.v12i4.20;
- Salehi, B., Stojanović-Radić, Z., Matejić, J., Sharopov, F., Antolak, H., Kręgiel, D., Sen, S., Sharifi-Rad, M., Acharya, K., Sharifi-Rad, R., Martorell, M., Sureda, A., Martins, N., & Sharifi-Rad, J. (2018). Plants of genus Mentha: From farm to food factory. Plants, 7(3), 70. https://doi.org/10.3390/plants7030070;
- WHO Monographs on Selected Medicinal Plants, Volume 2 (Geneva, World Health Organization 2002), pp.201;
- Silvia Cristina Cerini Trevisan, Aline Pereira Paes Menezes1, Sandra Maria Barbalho, Élen Landgraf Guiguer, (2017), Propries of Mentha piperita: a brief review, wjpmr, 2017,3(1), 309-313;
- Hudz, N., Kobylinska, L., Pokajewicz, K., Sedláčková, V. H., Fedin, R., Voloshyn, M., Myskiv, I., Brindza, J., Wieczorek, P. P., & Lipok, J. (2023). Mentha piperita: Essential Oil and Extracts, Their Biological Activities, and Perspectives on the Development of New Medicinal and Cosmetic Products. Molecules, 28(21), 7444. https://doi.org/10.3390/molecules28217444;
- Bahman Nickavar, Azadeh Alinaghi, Mohammad Kamalinejad, (2008), Evaluation of the Antioxidant Properties of Five Mentha Species, Iranian Journal of Pharmaceutical Research (2008), 7 (3): 203-209.
Farmacist rezident Specializarea Farmacie clinică
Farmacist cu competență în homeopatie
Cuvinte-cheie: antiinflamator, antioxidant, menta, Mentha piperita
Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!
Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.