Acasă » Fitoterapie » Merișor – ca remediu eficient în infecții urinare și inflamații
Merișor – ca remediu eficient în infecții urinare și inflamații
În medicina populară, micului fruct roșu recunoscut ca merișor i s-a atribuit de multă vreme putere vindecătoare. Merișorul este foarte apreciat nu numai din motive culinare, ci și pentru efectul său asupra sănătății. Îndeosebi când există probleme cu vezica urinară, se recomandă recurgerea la merișor fie în formă de suc, produs standardizat sau fructe uscate. Din cele mai vechi timpuri din frunzele de merișor se făcea ceai, iar sucul de merișor era folosit și pentru tratarea răcelilor, prevenirea și tratarea inflamațiilor.
Potrivit cercetătorilor, conținutul ridicat de acid din merișor inhibă creșterea bacteriilor, astfel încât consumul acestuia ajută la prevenirea dezvoltării infecțiilor tractului urinar. Asociația Americană de Urologie recomandă consumul de fructe de merișor.
În prezent, merișorul (merișorul american, Vaccinium macrocarpon sau Oxycoccus macrocarpos, Vaccinium oxycoccos) este indicat în mod obișnuit pentru infecțiile tractului urinar (ITU) și infecțiile urinare recurente [1]. Se poate vorbi despre mai multe studii efectuate asupra merișorului pentru prevenirea infecțiilor urinare, în special în rândul femeilor cu risc crescut de infecții urinare sau recurente. Cercetările despre merișor folosit pentru alte afecțiuni sunt destul de reduse.
Infecțiile urinare afectează de obicei tractul urinar inferior, cel mai adesea apărând sub formă de inflamație a vezicii urinare (cistită). Odata cu consumul de preparate din merișor, o ameliorare a infecției se poate realiza în câteva zile. Un punct de referință în tratamentul infecțiilor tractului urinar este dezinfectarea urinei și a căilor urinare realizându-se distrugerea agenților patogeni care s-au înmulțit. Pentru aceasta se poate recomanda cu încredere consumul de merișor, care are efect antibacterian. Merișorul poate fi folosit în paralel cu antibioterapia sau chiar o poate înlocui în întregime. Avantajul consumului de merișor este că nu se dezvoltă rezistență la ingredientele sale active și nici efecte secundare semnificative. Datorită acestui fapt, utilizarea merișorului este recomandată și în cazul infecțiilor persistente, recurente [2].
Merișor – mecanismul de acțiune în prevenirea infecțiilor tractului urinar
Cercetătorii au afirmat că merișorul oferă protecție atât împotriva tulpinilor sensibile, cât și a celor rezistente ale bacteriei E. Coli. Merișorul nu provoacă rezistență și afectează bacterii rezistente la mai multe medicamente. Merișorul acționează printr-un mecanism diferit de antibioticele administrate în caz de infecții ale tractului urinar. Datorită proprietăților anti-aderență ale componentelor din merișor (flavonoide, antocianidine, proantocianide) fructul este protejat de infecții în mediul lui natural. Această proprietate de anti-aderență manifestată și în organismul uman de merișor nu este controlată de procese farmacologice celulare. Pentru a-și exercita acțiunea, merioșorul nu interacționează cu epiteliul tractului urinar și nici cu bacteriile în sine [3]. Merișorul împiedică bacteriile să adere la celulele epiteliale, care acoperă peretele vezicii urinare ceea ce are ca rezultat reducerea semnificativă a patogenității bacteriilor. Această funcție anti-aderență s-a evidențiat în urma examinării proantocianidelor din fruct [4].
Compoziția și efectele terapeutice ale merișorului
Merișorul este foarte bogat în antioxidanți (protejează corpul de procesele dăunătoare de oxidare și de îmbătrânire), minerale (ex. sodiu, fosfor, potasiu, calciu, fier, magneziu, mangan, zinc, sulf) și vitamine (ex. A, B și C). Datorită substanțelor bioactive antioxidante conținute, merișorul neutralizează radicalii liberi, limitând dezvoltarea infecțiilor și proceselor inflamatorii în organism și contribuie la îmbunătățirea rezistenței sistemului imunitar. Merișorul prezintă un puternic efect bactericid protejând rinichii și vezica urinară. Merișorul pot fi folosit cu rezultate bune și la prevenirea formării pietrelor la rinichi și a nisipului în vezica urinară [4].
În cadrul unui studiu în care au fost înrolate femei (18 – 45 de ani), care s-au plâns de infecții recurente ale tractului urinar, s-a dovedit că administrarea de concentrat de merișor sub formă de capsule (400 mg de două ori pe zi) timp de trei luni a redus semnificativ reapariția infecțiilor tractului urinar în cazul doamnelor cărora li s-a administrat preparatul cu merișor comparativ cu pacientele tratate cu placebo. Experimente ulterioare sugerează că merișorul poate ajuta pacientele cu cistoplastie sau care suferă de retenție urinară să-și curețe urina de mucus și germeni [4].
Merișorul este recomandat pentru pacienții care suferă de infecții frecvente ale tractului urinar sau sunt deosebit de sensibili la ITU (diabetici, înotători), persoane predispuse la formarea de pietre la rinichi sau care au deja nisip pe rinichi, pacienți cu retenție urinară (ex. în cazul măririi prostatei, obstrucție urinară din cauza cicatricilor sau tumorii), și celor cu predispoziție la boli vasculare (glicemie crescută, tulburări ale metabolismului grăsimilor, obezitate), sau au dezvoltat deja ateroscleroză [4].
În cadrul unui studiu pilot, randomizat, dublu orb controlat cu placebo, s-a evaluat eficacitatea și siguranța unui produs (BKPro-Cyan) cu două tulpini de Lactobacilli plus extract de merișor, pentru prevenirea infecțiilor urinare recurente la femeile adulte aflate în premenopauză. S-au examinat 115 de doamne dintre care 90 au fost înrolate în studiu reușind să finalizeze studiul 81 de paciente. Timp de 26 de săptămâni doamnelor li s-a administrat BKPro-Cyan sau placebo de două ori pe zi. S-a urmărit proporția de femei cu infecții ale tractului urinar (ITU) recurente la sfârșitul studiului. După cele 26 de săptămâni ale studiului, s-a constatat că un număr semnificativ mai mic de femei au prezentat infecții urinare recurente cu BKPro-Cyan comparativ cu placebo (9,1 față de 33,3%). BKPro-Cyan a produs îmbunătățiri statistic semnificative comparativ cu placebo pentru mai multe obiective secundare precum: un număr mai mare de doamne care nu au prezentat infecție urinară (90 față de 67%); timp mai lung până la prima ITU (174 vs 90 de zile); durata mai scurtă a ITU activă (5 vs 12 zile). De asemenea, s-a remarcat și o reducere a numărului de femei, care au necesitat antibioterapie în caz de ITU (3 vs 11) iar în caz de nevoie – o durata medie mai scurtă a tratamentului cu antibiotice (4 vs 7 zile). Cercetătorii acestui studiu au concluzionat că produsul cu două tulpini de Lactobacilli plus extract de merișor s-a dovedit sigur și eficient pentru prevenirea recidivelor ITU la femeile adulte aflate în premenopauză [5].
Merișor – doze recomandate
Pentru prevenirea și tratarea infecțiilor urinare acute și cronice specialiștii medicali recomandă ca doză zilnică de merișor:
- suc: 300-750 ml/zi,
- tinctura de merișor: 3-5 ml/zi de 3 x/zi,
- extractul de merișor: 200-1500 mg/zi,
- capsulele standardizate: 1 capsulă (400 mg) conține ingredientele active concentrate a aproximativ 8-9 pahare de suc de merișor și poate fi luată de două ori pe zi [4].
Se preferă administrarea de produse standardizate comparativ cu fructele și sucul de fructe de merișor, datorita conținutului mare de zahăr al celor din urmă [2].
Odată cu creșterea prevalenței infecțiilor tractului urinar rezistente la antibiotice, sunt necesare opțiuni alternative de tratament non-medicamentos pentru gestionarea acestora. Dovezile disponibile în prezent susțin utilizarea compușilor de merișor și creșterea aportului de lichide pentru gestionarea inflamațiilor și infecțiilor urinare.
Sursa foto: Shutterstock
Pentru ABONAMENTE și CREDITE DE SPECIALITATE click AICI!
Referințe bibliografice:
- Cranberry: Usefulness and safety, National Center for Complementary and Integrative Health. Available at: https://www.nccih.nih.gov/health/cranberry;
- Moro, C. et al. (2024) ‘Cranberry Juice, cranberry tablets, or liquid therapies for urinary tract infection: A systematic review and network meta-analysis’, European Urology Focus [Preprint]. doi:10.1016/j.euf.2024.07.002;
- Füstös-Simon, Zs. (2019) Természet áldása, Hungarianflavours. Available at: https://hungarianflavours.com/cikkek/termeszet-aldasa-cikkei/a-voros-afonya-hatasmechanizmusa-a-hugyuti-fertozesek-megelozeseben;
- Katalin, B.,Vörös áfonya (tőzegáfonya) – húgyúti problémákra, Nepgyogyaszat.com. Available at: https://nepgyogyaszat.com/cikkek/voros-afonya-tozegafonya-hugyuti-problemakra/;
- F Koradia, P. et al. (2019) ‘Probiotic and cranberry supplementation for preventing recurrent uncomplicated urinary tract infections in premenopausal women: A controlled pilot study’, Expert Review of Anti-infective Therapy, 17(9), pp. 733–740. doi:10.1080/14787210.2019.1664287.
Farmacist rezident Specializarea Farmacie clinică
Farmacist cu competență în homeopatie
Cuvinte-cheie: fitoterapie, infectii urinare, inflamatii, merisor
Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!
Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.