Mușețel: proprietăți medicinale și utilizări terapeutice

Membru al familiei Asteraceae/Compositae, mușețelul este reprezentat de două soiuri comune: mușețel german (Chamomilla recutita, syn. Matricaria chamomilla) și mușețel roman (Chamaemelum nobile) fiind una dintre cele mai vechi plante medicinale cunoscute omenirii [1]. Mușețelul german este o plantă anuală, o iarbă aromatică a cărei parte comună folosită este floarea [2].

Proprietățile și utilizările mușețelului

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) menționează un conținut de  0,4–1,5% ulei esențial în florile de mușețel. Uleiul esențial de mușețel prezintă culoare specifică de albastru intens datorită conținutului în camazulenă (1–15%) pe lângă care mai conține o serie valoroasă de constituenți chimici majori: α-bisabolol, sesquiterpene înrudite (până la 50% din ulei), apigenina, glicozide flavonoide (până la 8%) [3].

Mușețelul se evidențiează datorită acțiunii sale analgezice, antialergice, antimicrobiene, antiinflamatoare, antioxidante [2], hepatoprotectoare, anticanceroase și antihipertensive [4]. Mușețelul are o istorie lungă de utilizări medicinale tradiționale. Preparatele de mușețel sunt utilizate în mod obișnuit pentru variate afecțiuni umane: febra fânului, inflamații, spasme musculare, tulburări menstruale, insomnie, ulcere, răni, tulburări gastro-intestinale, dureri reumatice, hemoroizi [1].

Conform Organizaței Mondiale a Sănătății, mușețelul prezintă numeroase utilizări medicinale susținute de date clinice. Pentru uz intern, mușețelul poate fi folosit cu succes în tratamentul simptomatic al anumitor afecțiuni digestive (de exemplu: dispepsie, balonare, flatulență). Infuzia de flori de mușețel se recomandă a fi administrată în tratamentul anxietății moderate și în cazurile ușoare de insomnie datorate tulburărilor nervoase [3]. Un studiu randomizat, dublu-orb, controlat cu placebo, cu capsule orale de extract de mușețel (preparat standardizat, 1,2% apigenină) în anxietatea ușoară până la moderată și un studiu deschis în anxietatea generalizată severă au evidențiat o posibilă activitate anxiolotică modarată a mușețelului [5].

Într-un studiu comparativ randomizat, dublu-orb, efectuat pe 90 de studente iraniene cu sindrom premenstrual s-a constatat că administrarea de 100 mg mușețel de 3 ori pe zi pe perioada a două cicluri menstruale reduce semnificativ furia și iritabilitatea comparativ cu acidul mefanamic [6]. În cadrul unui studiu dublu-orb, randomizat, controlat cu placebo (n=55) s-a concluzionat că scorurile durerii pentru mastalgia ciclică la femeile aflate în premenopauză sunt semnificativ reduse prin administrare de mușețel (5 picături de 3 ori pe zi) timp de 2 luni comparativ cu placebo. Mușețelul este bine tolerat, sigur și eficient pentru tratarea femeilor cu mastalgie ușoară până la moderată [7].

Prin inhalare, mușețelul contribuie la ameliorarea simptomatică a iritațiilor căilor respiratorii datorate răcelii comune [3].

Anumite date clinice susțin utilizarea pe cale externă a mușețelului în caz de inflamații, iritații ale pielii și mucoasei (de exemplu: crăpături ale pielii, vânătăi, degerături, mușcături de insecte), iritații și infecții ale gurii și gingiilor, hemoroizi [3]. Studii clinice susțin eficacitatea preparatelor de mușețel în tratamentul leziunilor mucoasei orale rezultate în urma radiațiilor capului și gâtului și chimioterapiei sistemice.

Proprietățile mușețelului

Mușețelul german este frecvent folosit cu rezultate bune în caz de boli inflamatorii mucocutanate precum și în terapia rănilor și arsurilor. Conform cercetărilor, principalele componente antiinflamatorii ale mușețelului german sunt: α-bisabololul, camazulena, levomentolul, matricina. Camazulena, principalul component al uleiului volatil al mușețelului german, inhibă sinteza leucotrienelor B4 prin inhibarea lipooxigenazei și ciclooxigenazei, peroxidării lipidelor, infiltrației leucocitelor și eliberării histaminei. Levomentolul posedă proprietăți hidratante, elimină semnele de fotoleziune și reduce pruritul [2].

Unele farmacopei și sisteme tradiționale de medicină prezintă mușețelul ca un bun adjuvant în tratamentul afecțiunilor inflamatorii minore ale tractului gastrointestinal [3].

În medicina polulară (fără date experimentale sau clinice) mușețelul este cunoscut ca și agent antibacterian și antiviral, emetic și emenagog fiind utilizat și pentru ameliorarea oboselii ochilor și tratarea infecțiilor urinare și a diareei [3].

Mușețelul se administrează sub o paletă largă de forme: ceai, unguent, cremă, gel, spălături, gargară, ulei pentru inhalare, capsule, apă florală [2]. Forma cea mai populară de utilizare a mușețelului este recunoscut a fi ceaiul, fiind consumate mai mult de un milion de căni pe zi [1].

OMS menționează utilizarea mușețelului sub formă de: flori uscate de mușețel, extract lichid (1:1 în 45% alcool), tincturi și alte preparate galenice. Se recomandă păstrarea în recipiente bine închise, ferite de lumină [3].

Există studii clinice, care au evidențiat faptul că crema topică de mușețel a fost superioară hidrocortizonului 0,5% în tratarea dermatitei și a arsurilor solare și a scăzut semnificativ statistic dimensiunea rănilor și timpul de vindecare [2].

Siguranța și eficacitatea uleiului de mușețel topic au fost evaluate într-un studiu randomizat, orb, controlat cu placebo (n = 99) în Iran, care a înrolat adulți cu osteoartrită a genunchiului. În comparație cu diclofenac 1% gel topic și placebo, 1,5 ml de ulei de mușețel aplicat local de 3 ori pe zi timp de 3 săptămâni au redus semnificativ numărul de tablete de acetaminofen utilizate pentru analgezie. Nu au fost observate diferențe semnificative între grupuri în domeniile chestionarului de durere, funcție fizică și rigiditate [8].

Uleiul esențial de mușețel este utilizat pe scară largă în cosmetică, aromaterapie [1], servește ca parfum, în produsele de îngrijire a pielii, ulei de masaj, pastă de dinți [9]. Activitatea cosmetică a mușețelului constă în repararea pielii sensibile, eliminarea acneei, rehidratarea pielii. Unguentele, cremele și loțiunile care conțin ingrediente active de mușețel sunt utilizate pentru tratamentul diferitelor infecții ale pielii și erupții cutanate în Europa și în alte locuri. Săpunul de mâini cu lapte natural de mușețel este foarte popular pentru decontaminare și sterilizare și poate hidrata eficient pielea, crește elasticitatea și calmează microvasele de sânge sparte [9].

Pentru uz intern specialiștii OMS recomandă ca doză zilnică medie:

  • pentru adulți:
  • 2–8g flori de mușețel, de 3 ori pe zi;
  • extract fluid 1 : 1 la 45% etanol: doza 1–4ml, de 3 ori pe zi.
  • pentru copii:
  • 2 g flori de mușețel, de 3 ori pe zi;
  • extract fluid (etanol 45–60%): doză unică 0,6–2ml.
  • Nu se recomandă utilizarea mușețelului la copiii sub 3 ani! [3]

În cazul utilizării mușețelului pentru uz extern sunt indicate următoarele doze:

  • pentru comprese, clătiri sau gargară: 3–10% (30–100g/l) infuzie de mușețel sau 1% extract fluid sau 5% tinctură de mușețel;
  • pentru băi: 5 g/l apă sau 0,8 g/l extract alcoolic;
  • pentru preparatele semisolide cu mușețel: extracte hidroalcoolice care corespund la 3–10% (30–100g/kg) din produs vegetal;
  • pentru inhalarea vaporilor: 6 g de produs vegetal de mușețel sau 0,8 g de extract alcoolic per litru de apă fierbinte [3].

Interacțiuni farmacologice ale mușețelului

Mușețelul poate crește efectele anticoagulantelor și sedativelor (inclusiv barbituricelor și alcoolului). Mușețelul poate interfera cu efectele tamoxifenului, ale terapiei de substituție hormonală și ale contraceptivelor orale care conțin estrogen [5]. Mușețelul poate crește, de asemenea, concentrațiile serice de ciclosporină [10].

Prezența lactonelor în preparatele pe bază de flori de mușețel poate provoca reacții alergice la persoanele sensibile. În urma uttilizării preparatelor de mușețel, au existat raportări de dermatită de contact [3].

Utilizarea mușețelului în timpul sarcinii trebuie evitată. Extractele de mușețel au demonstrat o slabă activitate estrogenică în timpul sarcinii. Nu sunt disponibile date clinice în ceea ce privește utilizarea mușețelului în timpul alăptării [11].

Referințe bibliografice:

  1. Gupta (2010) ‘Chamomile: A herbal medicine of the past with a bright future (review)’, Molecular Medicine Reports, 3(6). doi:10.3892/mmr.2010.377;
  2. Ezzat, Shahira & El Bishbishy, Mahitab & El-Kersh, Dina & Zayed, Ahmed & Salem, Mohamed & Salama, Maha. (2020). Herbal cosmeticology. 10.1016/B978-0-12-820284-5.00022-8;
  3. WHO Monographs on Selected Medicinal Plants, Volume 1 (Geneva: World Health Organization 1999), pp. 86 – 92;
  4. Sah, A. et al. (2022) ‘A comprehensive study of therapeutic applications of chamomile’, Pharmaceuticals, 15(10), p. 1284. doi:10.3390/ph15101284;
  5. Laura Shane-McWhorter, PharmD, University of Utah College of Pharmacy (2023) Camomille – Camomille, Édition professionnelle du Manuel MSD. Available at: https://www.msdmanuals.com/fr/professional/sujets-sp%C3%A9ciaux/compl%C3%A9ments-alimentaires/camomille;
  6. Shoara, R. et al. (2015) ‘Efficacy and safety of topical matricaria Chamomilla L. (chamomile) oil for knee osteoarthritis: A randomized controlled clinical trial’, Complementary Therapies in Clinical Practice, 21(3), pp. 181–187. doi:10.1016/j.ctcp.2015.06.003;
  7. Saghafi, N. et al. (2017) ‘Effectiveness of matricaria chamomilla (chamomile) extract on pain control of cyclic mastalgia: A double-blind randomised controlled trial’, Journal of Obstetrics and Gynaecology, 38(1), pp. 81–84. doi:10.1080/01443615.2017.1322045;
  8. Shoara, R. et al. (2015) ‘Efficacy and safety of topical matricaria Chamomilla L. (chamomile) oil for knee osteoarthritis: A randomized controlled clinical trial’, Complementary Therapies in Clinical Practice, 21(3), pp. 181–187. doi:10.1016/j.ctcp.2015.06.003;
  9. Dai, Y.-L. et al. (2022) ‘Chamomile: A review of its traditional uses, chemical constituents, pharmacological activities and Quality Control Studies’, Molecules, 28(1), p. 133. doi:10.3390/molecules28010133;
  10. Nowack, R. and Nowak, B. (2005) ‘Herbal teas interfere with cyclosporin levels in renal transplant patients’, Nephrology Dialysis Transplantation, 20(11), pp. 2554–2556. doi:10.1093/ndt/gfi003;
  11. com. (2024) Chamomile uses, benefits & dosage – drugs.com herbal database, Drugs.com. Available at: https://www.drugs.com/npp/chamomile.html.

Farmacist rezident Specializarea Farmacie clinică
Farmacist cu competență în homeopatie

Cuvinte-cheie: , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.