Acasă » Fitoterapie » Paducelul, remediu natural in bolile cardiovasculare
Paducelul, remediu natural in bolile cardiovasculare
Rezumat:
Cunoscut si sub denumirea de gherghinar, paducelul este un arbust care are o inaltime de 8-10 m si infloreste primavara. Speciile de paducel sunt raspandite in Europa, vestul Asiei si nordul Africii, fiind naturalizate si in America de Nord. Efectele terapeutice ale paducelului sunt multiple, notabile fiind in special cele asupra aparatului cardiovascular.
Abstract:
Whitethorn, also known as “gherghinar”, is a shrub that heights 8-10 m and it blossoms in spring. These species are wide spread in Europe, West Asia and North Africa, also naturalized in North America. Whitethorn has many therapeutic effects, but the most important are those on cardiovascular system.
Tulpina este scunda, iar coroana rara, de multe ori ajungand la nivelul solului. Frunzele sunt rombic ovate, lobii fiind adanci. Florile sunt asezate in corimbe drepte, de culoare alb-verde deschis, pe tipul 5, cu petale rotunde. Fructele sunt ovoide, rosii, de 7-8 cm, fiind de fapt fructe false, deoarece partea carnoasa provine din receptacul.
Compozitia chimica a paducelului
Compozitia chimica este reprezentata de hiperozid, vitexina-2-ramnozid, vitexina, luteolina si luteolin-3, 7-diglicozid, rutozid, quercetin-4-glicozide, apigenina si multi alti flavonoizi, procianidine.
In produsele standardizate eficiente, cantitatea de flavonoizi din florile si frunzele superioare de paducel, calculata in hiperozid, ar trebui sa fie de minimum 0,70%. Prezenti in compozitia chimica sunt si acizii triterpenici tetraciclici (acizii ursolic, crategolic, oleanolic, acantolic si neotegolic), acizi fenolcarboxilinici, amine, aminopurine, sorbitol, vitamina C, pectine, saruri minerale.
Fructele contin taninuri de natura catehica, vitaminele B1 si C, antociani, flavonoizi, acizii tartric, citric, oxalic, nicotinic si clorogenic, sorbitol, acetilcolina, glucoza si fructoza, pectine, ceara, ulei gras, substante minerale. Proantocianidele din fruct poseda un grad mare de polimerizare, avand caracteristica de a creste activitatea antioxidanta. Semintele nu contin substante active semnificative. Fructele se folosesc in combinatie cu florile.
Intrebuintari populare ale paducelului
Paducelul este unul dintre arbustii cunoscuti inca din Antichitate pentru efectele sale terapeutice. Si in medicina noastra traditionala este utilizat ca sedativ in afectiunile cardiovasculare, sub forma de infuzie. Fructele sunt comestibile si, din acest motiv, ele sunt folosite in amestecuri de marmelada si la prepararea prin fermentare a cidrului.
Actiunea biologica a paducelului
Pe baza studiilor stiintifice complexe, inclusiv clinice, preparatele standardizate pe baza de paducel au urmatoarele actiuni.
- Inotrop pozitiva si batmotrop negativa. Creste aportul de sange la nivelul vaselor coronare si miocardice, in faza initiala (stadiile I si II), care inca nu necesita digitalice. Cercetarile clinice moderne, bazate pe studii riguroase, au demonstrat eficienta preparatelor din paducel pentru ameliorarea functiei cardio-circulatorie, fara efecte colaterale, iar raportul beneficiu/risc trebuie luat in considerare fata de medicamentele de sinteza chimica. Pe langa alti agenti mobilizanti ai calciului intracelular, s-a constatat o ameliorare semnificativa a activitatii cardiace decompensate si un stres minor al miocardului.
- Actiune antioxidanta. Sedativele blande asupra sistemului nervos central elimina componentele emotive, in special la hipertensivi si la persoanele cu excitabilitate crescuta. Studiile clinice, controlate prin testul placebo, au demonstrat ca preparatele fitofarmaceutice pe baza de paducel, administrate impreuna cu valeriana, passiflora, Ballota nigra (catusa), s-au dovedit eficiente la pacientii care prezinta comportamente anxioase.
- Actiune hipolipemica si antiaterosclerotica. Extractele hidroalcoolice din paducel previn cresterea lipidemiei si colesterolemiei. Efectele majore asupra lipoproteinelor avand la baza LDL-colesterolul si densitatea acestuia au fost evidentiate prin reducerea lipidelor din tesuturi. Aceste efecte, datorate si altor fitocomplecsi din planta, au fost confirmate prin studii experimentale. Actiunea hipocolesterolemianta este specifica factorilor aterogeni (LDL si VLDL) si pare a fi mediata de o mare afinitate a receptorilor LDL prezenti in membrana hepatocitelor de catre lipoproteine. Administrarea altor fitocomplecsi din paducel s-a dovedit eficienta in prevenirea plachetelor aterosclerotice.
Interactiuni cu alte medicamente
Produsele fitofarmaceutice pe baza de paducel pot potenta actiunea digitalicelor, cu toate ca acest efect nu a fost confirmat in unanimitate.
Dozare si administrare
Formele fitofarmaceutice lichide sau uscate se vor utiliza oral cel putin 6 saptamani:
• 160-900 mg extract hidroalcoolic (etanol 45% V/V, ratia de extractie fiind 4-7:1), cu un continut standardizat si precis in flavonoide si/sau procianidine (30-168 mg), calculat in epicatechine sau 3,5-19,9 mg flavonoizi calculati in hiperozide.
Nu au fost semnalate contraindicatii si reactii adverse ale produselor pe baza de paducel.
Cuvinte-cheie: afectiuni cardiovasculare, boli de inima, remedii naturiste
Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!
Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.