Passiflora în tratamentul tulburărilor de somn și anxietate

Conform dovezilor științifice, în Europa de Vest, fitoterapia utilizează Passiflora incarnata încă de la mijlocul secolului al XIX-lea. Studii actuale reafirmă efectele terapeutice ale passiflorei în condiții de neliniște nervoasă, tulburare de hiperactivitate cu deficit de atenție, anxietate preoperatorie și chiar simptome de menopauză.

În urma revizuirii integrative a literaturii de specialitate în cadrul unui studiu efectuat în 2022 cu scopul de a observa utilizarea Passiflora incarnata pentru tratamentul anxietății și tulburărilor de somn, s-a constatat faptul că Passiflora incarnata poate fi o opțiune viabilă pentru tratamentul alternativ al unor pacienți cu simptome de anxietate, cu condiția să se aibă în vedere evoluția tulburării și utilizarea sau nu de psihotrope. Passiflora are acțiune anxiolitică acționând ca un deprimant nespecific al sistemului nervos central. Cu toate acestea, deși utilizarea sa în general este eficientă și sigură, se subliniază că atunci când utilizarea este efectuată incorect există posibilități de apariție a principiilor toxice și de generare de probleme legate de utilizarea necorespunzătoare. Este recomandată solicitarea sfatului unui specialist medical înaintea și pe parcursul administrării de passiflora [1].

Passiflora, eficacitate în anxietate

Mai multe studii clinice sugerează că passiflora poate fi eficientă în tratamentul anxietății. În cadrul unui studiu randomizat dublu-orb s-a comparat eficacitatea extractului de Passiflora incarnata cu un medicament anxiolitic benzodiazepinic – oxazepam în tratamentul tulburării de anxietate generalizată. Pe parcursul a celor 4 săptămâni de studiu cei 36 de pacienți ambulatori au fost distribuiți în mod aleatoriu: 18 în grupul cu extract de passiflora (45 picături/zi plus comprimate placebo) și 18 în grupul cu oxazepam (30 mg/zi plus picături placebo). Rezultatele au evidențiat că extractul de passiflora este eficient pentru managementul tulburării de anxietate generalizată. Extractul de passiflora s-a dovedit la fel de eficient ca oxazepamul în reducerea simptomelor de anxietate, dar cu mai puține efecte secundare (ex. somnolență, dificultăți de concentrare). Incidența scăzută a deteriorării performanței la locul de muncă prin administrare de extract de passiflora în comparație cu oxazepam constituie un un avantaj [2].

Passiflora (260 mg) administrată oral cu 30 de minute înainte de operația dentară reduce anxietatea subiectivă împreună cu indicatori fiziologici (de exemplu: tensiune arterială, ritm cardiac) în aceeași măsură ca și midazolamul, totuși, cu mai puține efecte secundare care afectează cognitiv – afirmă cercetătorii în urma unui studiu dublu-orb efectuat pe 40 de pacienți operați de către chirurgi stomatologi [3].

Utilizarea passiflorei în tulburările de somn

Passiflora este folosită de multă vreme și în tulburările de somn, în special în cazurile de insomnie asociată cu anxietatea. Mai multe studii controlate au demonstrat o îmbunătățire a somnului la animalele de laborator în urma administrării de passiflora, dar studiile clinice pe oameni sunt deficitare în acest sens. Eficacitatea ceaiului de Passiflora incarnata asupra somnului uman, măsurată folosind jurnalele de somn validate prin polisomnografie a fost evaluată într-un studiu dublu-orb, controlat cu placebo, cu măsurători repetate. Rezultatele studiului efectuat pe patruzeci și unu de participanți (18 – 35 de ani) au arătat că administrarea de passiflora în doze mici, sub formă de ceai înainte de culcare a îmbunătățit parametrii subiectivi ai somnului, cum ar fi latența somnului și calitatea generală a somnului [4].

În cursul anului 2024, în cadrul unui studiu clinic randomizat, dublu-orb, controlat cu placebo s-a evaluat eficacitatea și siguranța extractului standardizat din părțile aeriene ale Passiflora incarnata în gestionarea stresului și a problemelor de somn în cazul pacienților indieni. Un total de 65 de participanți cu stres și insomnie au fost randomizați în două grupuri: 32 în grupul extract de Passiflora incarnata și 33 în grupul placebo. Timp de 30 de zile, pacienților li s-a administrat substanța de testat împreună cu apă, la culcare. Scala de stres perceput, calitatea vieții folosind scala General Health Questionnaire (GHQ-12) și Insomnia Severity Index au fost evaluate în ziua 1, ziua 15 și ziua 30. Extractul de Passiflora incarnata a îmbunătățit timpul total de somn și a redus stresul la subiecții indieni cu stres și probleme de somn. A îmbunătățit calitatea somnului și a oferit un somn sănătos cu perturbări mai mici. De asemenea, a îmbunătățit simptomele asociate precum starea de spirit, capacitatea de muncă, concentrarea și memoria. Toate aceste efecte au fost observate fără efecte secundare sau evenimente adverse datorate passiflorei [5].

Autoritățile sanitare din Franța au propus îmbunătățirea accesului la tratamente alternative (ex.  medicamente homeopate) în vedrea tratării tulburărilor de anxietate și somn în cazul pacienților cărora li se administrează frecvent medicamente psihotrope. În acest scop s-a realizat un studiu de observație deschis pe un total de 639 de pacienți (vârsta medie: 46,3 ± 17,5 ani; 78,6% femei). S-au urmărit caracteristicile sociodemografice și evoluția clinică a pacienților cărora li sa prescris medicamentul homeopat Passiflora Compose pentru anxietate și/sau tulburări de somn recrutați de 98 de medici de familie cu competență în homeopatie. Cercetătorii au constatat îmbunătățirea semnificativă a anxietății și/sau a tulburărilor de somn la pacienții incluși în acest studiu. Passiflora Compose ar putea fi o alternativă la utilizarea medicamentelor psihotrope pentru tratamentul de primă intenție al anxietății și tulburărilor de somn cu mențiunea că studii suplimentare pentru a confirma aceste rezultate sunt binevenite [6].

Passiflora incarnata L. afectează simptomele din perioadele menopauzei (ex. anxietatea, insomnia, simptomele vasomotorii, depresia). În urma comparării efectelor Hypericum perforatum și Passiflora incarnata L. asupra simptomelor menopauzei în cadrul unui studiu clinic în trei faze de tratament pe două grupuri de femei aflate în postmenopauză (total 59), cercetătorii sugerează că aceste plante ar putea fi folosite ca alternativă la terapia hormonală. În plus, acestea ar putea fi folosite pentru a trata simptomele menopauzei premature (anxietate, simptome vasomotorii, insomnie, depresie, furie, dureri de cap). Demonstrarea eficaciății Passiflora incarnata L. pe termen lung necesită studii suplimentare [7].

Siguranța utilizării passiflorei

Conform Centrul Național de Sănătate Complementară și Integrativă (NIH – National Center for Complementary and Integrative Health) din America, în studii cu durată de până la 8 săptămâni s-a concluzionat faptul că utilizarea a până la 800 mg pe zi dintr-un extract alcoolic uscat de passiflora este sigură. În cazul anumitor pacienți s-a constatat somnolență, confuzie și mișcări necoordonate (ataxie). Utilizarea de passiflora în cantități excesive ca de exemplu 3,5 grame dintr-un anumit extract pe o perioadă de 2 zile poate fi nesigură. De asemenea, NIH menționează inducerea de contracții uterine de către passiflora motiv pentru care planta nu se administrează în timpul sarcinii. Sunt cunoscute puține informații despre siguranța passiflorei în perioada alăptării și a aplicațiilor sale locale, pe tegumente [8].

Passiflora reprezintă o alternativă fitoterapeutică promițătoare pentru managementul anxietății și al tulburărilor de somn, în special pentru pacienții care preferă terapiile naturale sau care prezintă contraindicații la medicamentele anxiolitice convenționale. Farmaciștii și medicii de familie sunt specialiștii medicali de prima linie, care țin cont de beneficiile tratamentelor cu passiflora și pot oferi recomandări corect informate și sigure pacienților.

Referințe bibliografice:

  1. Silva, L. de A. M. .; Santos, L. S. M. .; Siqueira, L. da P. (2022).,,Passiflora incarnata in the treatment of anxiety and sleep disorder,,. Research, Society and Development, [S. l.], v. 11, n. 15, p. e07111536724, doi: 10.33448/rsd-v11i15.36724. Available at: https://rsdjournal.org/index.php/rsd/article/view/36724;
  2. Akhondzadeh, S., et al. (2001). Passionflower in the treatment of generalized anxiety: a pilot double-blind randomized controlled trial with oxazepam. Journal of Clinical Pharmacy and Therapeutics, 26(5), 363-367;
  3. Sarris, J. (2018) ‘Herbal medicines in the treatment of Psychiatric Disorders: 10‐Year updated review’, Phytotherapy Research, 32(7), pp. 1147–1162. doi:10.1002/ptr.6055;
  4. Ngan, A. and Conduit, R. (2011) ‘A double‐blind, placebo‐controlled investigation of the effects of passiflora incarnata (passionflower) herbal tea on subjective sleep quality’, Phytotherapy Research, 25(8), pp. 1153–1159. doi:10.1002/ptr.3400;
  5. Harit, M.K. et al. (2024) ‘Randomized, double-blind, placebo-controlled, clinical study of passiflora incarnata in participants with stress and sleep problems’, Cureus [Preprint]. doi:10.7759/cureus.56530;
  6. Villet, S. et al. (2016) ‘Open-label Observational study of the homeopathic medicine passiflora compose for anxiety and sleep disorders’, Homeopathy, 105(1), pp. 84–91. doi:10.1016/j.homp.2015.07.002;
  7. Kim, M. et al. (2017) ‘Role identification of passiflora incarnata linnaeus: A mini review’, Journal of Menopausal Medicine, 23(3), p. 156. doi:10.6118/jmm.2017.23.3.156;
  8. Passionflower. National Center for Complementary and Integrative Health. Available at: https://www.nccih.nih.gov/health/passionflower.

Farmacist rezident Specializarea Farmacie clinică
Farmacist cu competență în homeopatie

Cuvinte-cheie: , , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.