Salvie – proprietăți medicinale, efecte asupra sistemului nervos și digestiv

Primele amintiri despre salvie notate de către înțelepți, datează din cele mai vechi timpuri. Romanii foloseau salvia drept ingredient definitoriu ale celebrei „Salsa gadum” (preparată din miez de pește sărat și fermentată într-o marinată de ierburi) care era o parte esențială a meniului zilnic presărată generos pe aproape toate felurile de mâncare. Salvia era considerată o plantă aproape sacră. În mod oficial, salvia putea fi recoltată doar de către anumiți „oficiali” aleși în acest sens și absolut fără nici o unealtă metalică. Romanii utilizau salvia la prevenirea dezvoltării problemelor de stomac și la îmbunătățirea memoriei. Salvia era recomandată de către Hipocrate pentru tratarea și curățarea ulcerelor și rănilor. În Egiptul antic salvia era folosită în timpul mumificării și pentru creșterea fertilității. Galii considerau salvia un excelent antidot pentru febră și tuse. În medicina populară salvia este folosită drept remediu împotriva durerilor de gât și a reumatismului [1]. Grupurile etnice din America de Sud foloseau în mod obișnuit frunzele în prepararea alimentelor, în industria cosmetică, farmaceutică și prepararea parfumurilor [2].

Genul Salvia face parte din familia Lamiaceae, cuprinzând peste 900 de specii distribuite în întreaga lume. Speciile comune includ Salvia officinalis (Salvia comună), Salvia miltiorrhiza (Salvia chinezească), Salvia lavandulaefolia (Salvia spaniolă), Salvia fruticose (Salvia greacă), Salvia sclarea (Salvia sclarea) și Salvia hispanica (chia) [3].

Salvie – proprietățile medicinale

Proprietățile farmacologice ale salviei sunt bine documentate din timpuri străvechi în medicina populară. Anumite părți ale salviei (de exemplu: frunzele, rădăcinile) s-au dovedit a fi eficiente împotriva diferitelor afecțiuni umane.

Salvia este bogată în constituenți biologic activi: alcaloizi, flavonoizi, steroizi, terpenoizi fenolici, taninuri și carotenoizi cu activități terapeutice largi [2].

Salvia este larg utilizată pentru multiple afecțiuni precum: întărirea sistemului nervos și a memoriei, stres, menopauză, transpirații, dureri menstruale, durere de cap, probleme digestive, balonare, crampe, gingivită, faringită, amigdalită, catar, tuse, febră, diabet, inflamații, reumatism, detoxifiere, edeme, hipertensiune arterială, infecții bacteriene, inflamații ale pielii, infecții cu Candida, celulită, colesterol crescut [1].

Efectele salviei asupra sistemului nervos

Cogniția se referă la acțiunile mentale asociate cu dobândirea de cunoștințe. Acesta cuprinde procese asociate cu atenția, memoria, judecata și evaluarea, raționamentul, rezolvarea problemelor și luarea deciziilor [3]. Primii care au investigat efectul de îmbunătățire a memoriei al salviei cu credibilitate științifică  au fost cercetătorii englezi. În cadrul unui studiu ei au administrat voluntarilor tineri de adulți sănătoși cantități diferite de extract de ulei esențial de salvie spaniolă și placebo. Cantități mici de ulei esențial de salvie au realizat îmbunătățiri semnificative a capacității participanților de a-și aminti cuvintele, menționează rezultatele studiului, publicate în revista Pharmacology Biochemistry and Behavior [1].

În urma unei recenzii efectuate la Școala de Psihologie și Știința Exercițiului de la Universitatea  Murdoch, Australia s-a subliniat că mai multe studii confirmă efectele promițătoare de îmbunătățire cognitivă la adulții umani a speciilor de Salvia. Plantele de salvia și constituenții lor pot influența mai multe mecanisme biologice asociate cu cogniția, inclusiv efectele lor asupra β-amiloid, activității colinergice, neurotrofinelor, stresului oxidativ, inflamației și comportamentelor anxiolitice/antidepresive [3].

În cazul evaluării efectelor cognitive ale Salvia officinalis s-au folosit extracte apoase metanolice și etanolice împreună cu uleiurile esențiale din plante de salvie. Salvia officinalis prezintă efecte neuroprotective promițătoare precum și efecte de îmbunătățire cognitivă [2]. S-a exprimat necesitatea de cercetări suplimentare pentru a examina efectele de îmbunătățire cognitivă pe termen lung ale speciilor de salvie asupra cogniției, memoriei și tratamentul bolilor neurodegenerative, cum ar fi boala Alzheimer [3]

În cadrul unui studiu pilot efectuat pe 22 de femei ( +/- 50 de ani) aflate la menopauză s-a testat modularea semnelor depresiei în cazul inhalării de ulei esențial de Salvia sclarea. Scopul studiului a constat în examinarea efectelor antidepresive ale uleiului de Salvie sclarea asupra ființelor umane, comparând modificarea nivelului de neurotransmițători din plasmă. Doamnele au fost împărțite în 2 grupuri – fără depresie și cu tendință de depresie. Înainte și după expunere s-au evaluat atât parametrii serici cât și tendințele normale și depresive ale femeilor aflate la menopauză care inhalau acut ulei de salvie. S-au utilizat versiunile coreene ale Inventarului de depresie Beck-I (KBDI-I), KBDI-II și versiunea coreeană a Scalei de depresie cu autoevaluare. Cercetătorii au remarcat creșterea semnificativă a concentrațiilor plasmatice de 5-hidroxitriptamină (serotonină) precum și scădrea nivelurilor plasmatice de cortizol atât în cazul femeilor aflate în menopauză fără depresie precum și în cazul celor depresive [4].

Rata diferită de schimbare a concentrației de 5-hidroxitriptamină între grupurile cu tendință normală și depresivă a fost variabilă în funcție de inventarul de măsurare a depresiei. S-a remarcat o creștere de 341% și 828% pentru grupul normal și, respectiv, cu 484% și 257% pentru grupul cu tendință de depresie, în cazul utilizării KBDI-I și KBDI-II. Rata de modificare a cortizolului a fost mai mare în grupurile cu tendință de depresie în comparație cu grupurile normale, iar această diferență a fost semnificativă statistic atunci când s-a utilizat KBDI-II (reducere de 31% față de 16%) și inventarul Scala de depresie cu autoevaluare (36% față de 8,3% reducere). Dintre cele trei inventare, doar KBDI-II a diferențiat grupurile normale și de depresie cu nivel de cortizol semnificativ diferit. Studiul a evidențiat faptul că uleiul de salvie are un efect antidepresiv, iar inventarul KBDI-II poate fi instrumentul cel mai sensibil și valid în screening-ul pentru starea sau severitatea depresiei [5].

Efectele salviei asupra sistemului digestiv

Cercetările evidențiează faptul că salvia este constituită într-o proporție de aproximativ 40% din fibre. Datorită acestui lucru, salvia contribuie la menținerea și restabilirea unei digestii sănătoase, reglează mișcările intestinale, stimulează eliminarea deșeurilor digestive, crescând astfel eficiența proceselor de detoxifiere. Salvia conține cantități crescute de vitamine (ex. A, B1, B-2, B3, B6, C, E, K), minerale (ex. calciu, sodiu, fosfor, fier, potasiu, magneziu, zinc, cupru, mangan și seleniu), precum și flavonoide (ex. luteolina), taninuri, fitoestogeni și antioxidanți. Datorită ingredientelor sale, salvia este un excelent dezinfectant intern și extern și precum și un antiinflamator de nădejde. Salvia își menține efectul antiinflamator în gură, favorizând vindecarea inflamațiilor cavității bucale, a gingiilor, amigdalelor, faringelui (aplicat sub formă de gargară). Salvia este un excelent antispastic, reducând durerile menstruale, precum și bufeurile cauzate de menopauză, transpirația crescută din cauza bufeurilor sau indiferent de asta. Conform cercetărilor recente, consumul regulat de salvie ajustează nivelul zahărului din sânge și al colesterolului. Salvia mărește funcționarea bilei și a pancreasului, elimină gazele acumulate, putând fi folosită și pentru reducerea balonării [1]

Activitățile anti-diareice și antispastice ale extractului brut de salvie s-au efectuat prin intermediul anumitor testări in vitro și in vivo. Rezultatele unui studiu au evidențiat că extractul brut de salvie oferă protecție împotriva diareei datorită efectului său inhibitor asupra motilității intestinale prin prezența unor componente relaxante intestinale. Datele unui alt studiu sugerează că extractul brut de Salvia officinalis posedă activități anti-diareice și antispastice, mediate posibil prin activarea canalelor K+ sensibile la voltaj, împreună cu un efect slab antagonist al Ca++. În consecință, aceste informații oferă o bază farmacologică pentru utilizarea medicinală a Salvia officinalis în tulburările intestinale hiperactive (ex. colici abdominale, diaree) [6].

Dozarea salviei

În mod obișnuit, salvia este folosită pe post de condiment pentru a aroma alimentele. Pentru proprietățile sale medicale, cel mai adesea se recomandă utilizarea extractului de salvie comună. Dozele recomandate adulților pot varia:  280 -1500 mg oral, zilnic – timp de până la 12 săptămâni.

Alte forme farmaceutice cu salvie recomandate de către specialiștii medicali în funcție de afecțiuni sunt: uleiurile esențiale, ceaiurile, cremele, unguentele, spray-urile, apele de gură [7].

Uleiurile esențiale de salvia sunt indicate a fi folosite în tratamentul unei game largi de boli: afecțiuni ale sistemului nervos, ale sistemului digestiv și ale bolilor metabolice și endocrine, ale inimii și ale circulației sângelui, ale sistemului respirator. Este dovedit științific că uleiul esențial de salvie are proprietăți carminative, antispastice, antiseptice și astringente [6].

Ceaiul de salvie – este indicat a se prepara prin adăugarea a 250 ml apă fierbinte peste 1 linguriță plină de salvie. Se acoperă și se lasă să stea 20 de minute. Se filtrează. Poate fi consumat sub formă de ceai sau pe post de gargară – în acest caz se recomandă adăugarea de oțet. Dacă ceaiul de salvie nu este folosit pentru gargară, poate fi consumat ca atare sau aromatizat cu miere, lămâie sau scorțișoară [1].

Ceaiul de salvie este folosit în mod tradițional pentru tratamentul tulburărilor digestive și de circulație, bronșitei, tusei, astmului, anginei, inflamațiilor gurii și gâtului, depresiei, transpirației excesive, bolilor de piele [6].

Maceratul din salvie

Pentru durere în gât: se adaugă 1 litru de apă fierbinte și 1 linguriță de oțet la 4-5 frunze de salvie tocate mărunt. Se lasă la macerat timp de 10 minute apoi se strecoară frunzele [1].

Dovezile pentru efectele benefice ale salviei asupra sistemului nervos și digestiv sunt promițătoare. Experimentele farmacologice și chimice extinse, împreună cu studiile metabolice umane ar trebui să rămână în centrul studiilor viitoare privitoare la utilizarea salviei.

Sursa foto: Shutterstock

Pentru ABONAMENTE și CREDITE DE SPECIALITATE click AICI!

Referințe bibliografice:

  1. Memóriajavító Zsálya: Gyulladáscsökkentőnek is kiváló (2024) Gyógynövény Völgy. Available at: https://www.gyogynoveny-volgy.com/gyogyteak/zsalya/;
  2. Dubey, D., Mishra, N., (2022) Pharmacology and Medicinal Properties of Sage Plant – BOOK, Department of Food Nutrition and Public Health ECHS, SHUATS, https://www.researchgate.net/publication/361842301_Pharmacology_and_Medicinal_Properties_of_Sage_Plant;
  3. Lopresti, A.L. (2016) ‘Salvia (SAGE): A review of its potential cognitive-enhancing and protective effects’, Drugs in R&D, 17(1), pp. 53–64. doi:10.1007/s40268-016-0157-5;
  4. De Sousa, D. et al. (2017) ‘Essential oils and their constituents: An alternative source for novel antidepressants’, Molecules, 22(8), p. 1290. doi:10.3390/molecules22081290;
  5. Lee, K., Cho, E. and Kang, Y. (2014) ‘Changes in 5‐hydroxytryptamine and cortisol plasma levels in menopausal women after inhalation of clary sage oil’, Phytotherapy Research, 28(11), pp. 1599–1605. doi:10.1002/ptr.5163;
  6. Hamidpour, M. et al. (2014) ‘Chemistry, pharmacology, and medicinal property of sage (salvia) to prevent and cure illnesses such as obesity, diabetes, depression, dementia, Lupus, autism, heart disease, and cancer’, Journal of Traditional and Complementary Medicine, 4(2), pp. 82–88. doi:10.4103/2225-4110.130373;
  7. Sage: Overview, uses, side effects, precautions, interactions, dosing and reviews (no date) WebMD. Available at: https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-504/sage.

Farmacist rezident Specializarea Farmacie clinică
Farmacist cu competență în homeopatie

Cuvinte-cheie: , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.