DR. RUXANDRA DUMITRESCU: “Noua Lege a Transplantului completeaza anumite viduri legislative anterioare, cum ar fi mama surogat sau donarea de celule umane sexuale”

DR. RUXANDRA DUMITRESCU: “Noua Lege a Transplantului completeaza anumite viduri legislative anterioare, cum ar fi mama surogat sau donarea de celule umane sexuale”Medic primar obstretica-ginecologie la Clinica Fertilia, specializata in fertlizari in vitro

Dr. Ruxandra Dumitrescu este unul dintre medicii romani cu cele mai mari rate de succes in fertilizarea in vitro. In acest acest interviu am stat de vorba cu dr. Dumitrescu despre factorii de care depinde succesul unei fertilizari in vitro, despre dificultatile pe care le intampina femeile si barbatii care se confrunta cu problema infertilitatii, depre programul demarat de Ministerul Sanatatii in acest sens, dar si despre legislatia romaneasca in domeniu.

G: Care sunt cele mai mari provocari cu care va confruntati in aceasta profesie?

In meseria de medic obstetrica ginecologie , provocarea cea mai importanta este sa poti avea in grija 2 pacienti simultan, mama si embrionul/fatul, care se dezvolta intr o simbioza perfecta. Este stiinta si dumnezeire, in acelasi timp. Cuplurile vin infertile, stresate; le ajutam sa apara sarcina, apoi incep lunile de bucurie, investigatii medicale, asteptare… Apoi nasterea, ca o minune. Si , desi lucram permanent in interesul pacientelor, trebuie sa citim zilnic articole medicale stiintifice,sa aplicam pentru pacientii nostri cele mai noi si corecte tratamente.

G: De ce factori depinde succesul unei fertilizari in vitro?

Succesul unei fertilizari in vitro depinde, in primul rand,de varsta femeii din cuplu. Rata de sarcini scade semnificativ cu cresterea varstei. Alt factor important este cauza fertilitatii. Factorul masculin este motivul a 45% din infertilitati, de aceea spermograma este primul pas in protocolul de investigatii. Alte cauze: obstructie tubara ( cu prognosticul cel mai favorabil) anovulatie cronica, endometrioza, boli genetice, malformatii uterine. In functie de cauza, explicam cuplului, personalizat, metoda aleasa de tratament si rata de succes pe plan mondial, corespunzatoare patologiei.

G: Sunt voci care spun ca administrarea prelungita de anticonceptionale poate duce la infertilitate. Cat este mit si cat este realitate?

Exista un studiu actual, finalizat in 2014, care afirma ca pilulele anticonceptionale scad volumul ovarian, reduc numarul de foliculi si astfel determina infertilitate. Sunt informatii care schimba complet, in prezent, abordarea terapeutica in ginecologie. De aceea, metoda contraceptiva acceptata in prezent este montarea unui dispozitiv intrauterin( sterilet), care se indica si la femeile care nu au nascut.

G: Care este raportul femei-barbati cand vorbim de infertilitate? Unde apare mai des aceasta problema?

Factorul masculin este cauza a 45% din totalul cuplurilor infertile. De aceea, recomandam, ca prim pas in planul de investigatii, spermograma. Daca valorile acesteia sunt anormale, vom recomanda teste masculine suplimentare. Dupa elucidarea amanuntita a cauzelor masculine, urmeaza analizarea factorului feminin, etapa cu etapa. Conform planului de evaluare medicala, in intervalul de o luna putem evidentia cauza precisa a infertilitatii.

G: Din experienta dumneavoastra cu pacientii, sunt mai reticenti barbatii in a accepta ca problema infertilitatii pleaca de la ei?

In ultimii 10 ani, barbatii au invatat si au inteles din explicatiile noastre, anume ca este esential sa accepte sa fie investigat primul din cuplu. De multe ori, chiar barbatul este cel care alege clinica si face programarea pentru partenera lui,ceea ce arata implicarea lor in dorinta de a avea un copil.

G: Stim ca numarul persoanelor care sufera de infertilitate este in crestere. Ce ar trebui facut pentru a stopa acest fenomen?

Pentru a preveni infertilitatea, este nevoie sa recomandam femeilor cu varste cuprinse intre 27-38 ani sa efectueze anual teste de fertilitate, chiar daca nu au dorinta de conceptie pentru viitorul apropiat. Acestea vor selectiona femeile cu rezerva ovariana redusa de cauza genetica, care vor fi consiliate sa planifice sarcina cat mai curand. Alta metoda de prevenire a infertilitatii ar fi: evitarea intreruperilor de sarcina si a infectiilor genitale inainte de sarcina dorita; numarul mic de parteneri sexuali; consult preconceptional complet. Si trebuie sa retinem o veche zicala populara: „prima sarcina care apare trebuie sa se mentina”. Dupa orice manevra in zona genitala, exista riscul de infertilitate

G: Considerati ca este necesara consilierea psihologica in cazul cuplurilor care apeleaza la fertilizare in vitro? Si daca da, care este motivatia?

Consultul psihologic este obligatoriu inainte de fertilizarea in vitro. Se stie ca impactul afectiv al infertilitatii asupra femeii este crescut, similar cu cel care apare la bolnavii cu cancer sau boli terminale. De aceea, este nevoie de suport psihologic inainte de procedurile medicale,

G: Cum sta Romania la capitolul fertilizare in vitro? Cum decurge programul demarat de Ministerul Sanatatii?

In prezent, in Romania nu functioneaza program national de sustinere a cuplurilor infertile. Clinica unde lucrez este inclusa pe lista aprobata de Ministerul Sanatatii, dar fondurile s-au epuizat din 2012. Singurul ajutor acordat de stat asiguratilor este compensarea cu 50% a medicamentelor folosite pentru stimularea ovariana. Noi consiliem cuplul sa si completeze dosarul medical, pe care il va depune ulterior la Casa de Asigurari.

G: Care este opinia dumneavoastra depre legislatia romaneasci privind fertilizarea in vitro? Ce ar trebui modificat, ce ar trebui adaugat?

In septembrie 2014, s-a promulgat noua Lege a Transplantului, care va intra in vigoare dupa 3 luni. Aceasta completeaza anumite zone legislative care erau neprecizate in vechea Lege,cum ar fi mama surogat sau donarea de celule umane sexuale. Astfel, vom putea ajuta si pacientele care nu au uter sau prezinta menopauza precoce.

G: Este ceva ce nu v-am intrebat si doriti sa adaugati?

Ca o noutate medicala, in clinica unde lucrez, exista un microscop special, dotat cu laser, care poate separa embrionii care sunt sanatosi de cei care sunt purtatori ai unor boli genetice. Astfel, aceasta testare suplimentara (PGD) se recomanda cuplurilor care au copii cu boli genetice, celor cu esecuri la fertilizare in vitro sau celor cu avorturi spontane repetate.

Cuvinte-cheie: , , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.