Acasă » Interviuri » FARM. DIANA IACOB: ”Numarul specialistilor nu acopera cererea pietei farmaceutice, mai ales in mediul rural”
FARM. DIANA IACOB: ”Numarul specialistilor nu acopera cererea pietei farmaceutice, mai ales in mediul rural”
Diana Iacob, farmacist diriginte in cadrul lantului de farmacii Catena, ne-a vorbit in acest interviu despre ce presupune meseria sa, despre modul in care abordeaza situatiile dificile cu care se confrunta prin prisma profesiei pe care o are, despre cele mai populare medicamente din tara noastra, dar si despre ce este de facut atunci cand esti proaspat absolvent al Facultatii de Farmacie.
GALENUS: De ce ati ales farmacia ca profesie? V-a tentat vreodata sa deveniti medic si daca da, de ce ati preferat totusi farmacia?
Optiunea pentru Facultatea de Farmacie a venit dupa o adolescenta in care lunar aspiram la alta cariera: avocat,contabil sau profesor, insa niciodata medic pentru ca mi-a fost si-mi este in continuare frica de sange si seringi. Astfel, din dorinta de a ajuta oamenii, de a contribui la cresterea sperantei de viata a societatii romanesti, am ales sa raman in sistemul de sanatate prin asigurarea asistentei farmaceutice a populatiei.
G: Fiecare profesie are plusuri si minusuri, care sunt plusurile si minusurile in cazul profesiei dumneavoastra?
Nu as spune ca e tocmai un minus dar interactiunea cu diversi oameni si cu atatea probleme poate fi uneori coplesitoare, dar partea buna e ca suntem acolo sa-i ajutam. Intram permanent in contact cu persoane a caror stare de sanatate este precara dar avem satisfactii cand putem sa-i ajutam cu medicamente eficiente si sfaturi pentru imbunatatirea sanatatii si a modului de viata.
G: Ce sfaturi le-ati da absolventilor Facultatii de Farmacie care isi cauta acum un loc de munca?
Proaspetilor absolventi ai Facultatii de Farmacie le-as spune sa-si exercite profesia cu constiinciozitate si sa impiedice farmacia romaneasca sa devina o afacere strict comerciala.O cariera de succes in acest domeniu se face respectand normele de etica si deontologie farmaceutica dar presupune si un grad mare de empatie si dorinta de a ajuta bolnavii. In acelasi timp le-as sublinia faptul ca, desi abia au iesit din scoala, aceasta meserie presupune o informare profesionala continua pentru a cunoaste noutatile din domeniu si pentru a raspunde cat mai bine nevoilor pacientilor.
G: Ce presupune in opinia dumneavoastra o informare corecta a pacientului asupra tratamentului medicamentos?
O informare corecta a pacientului asupra tratamentului medicamentos presupune explicarea mecanismului de actiune al medicamentului pe intelesul bolnavului, prezentarea contraindicatiilor, a reactiilor advese cel mai frecvent intalnite, a posibilelor interactiuni in cazul unor asocieri, a modului corect de administrare si a masurilor igieno-dietetice de respectat.
G: Care sunt cele mai cautate si cumparate medicamente de catre romani?
Cele mai cumparate medicamente de catre romani sunt cele care se elibereaza fara prescriptie medicala iar in acest sezon, la mare cautare se afla OTC-urile destinate tratarii simptomelor de raceala si gripa. Nurofen se afla pe primul loc in topul celor mai populare si vandute medicamente eliberate fara reteta iar explicatia tine, pe de-o parte, de eficienta medicamentului, de pretul avantajos, iar pe de alta parte de promovarea intensa prin publicitate.
G: Cum abordati situatiile in care clientii desi nu au reteta, incearca sa va persuadeze sa le vindeti totusi un RX?
Nu exista loc de negociere in astfel de situatii. Pacientilor li se explica de ce medicamentele respective se elibereaza doar cu reteta medicala si ca este in folosul lor vizita la medicul specialist sau de familie care este in masura sa le prescrie un tratament individualizat pentru afectiunile de care sufera. Este extrem de important sa ne implicam in educarea populatiei prin controlul automedicatiei deoarece aceasta poate duce la abuzul de medicamente, intarzierea stabilirii unui diagnostic exact, riscul intolerantei sau al interactiunii dintre medicamente, posibile intoxicatii, agravarea starii de sanatate. Ca specialisti in domeniul sanatatii nu putem ramane indiferenti la acest fenomen raspandit la peste 73% dintre romani.
G: Cum apreciati faptul ca medicamente precum Algocalminul sau Piafenul, pe care inainte oamenii le foloseau foarte des, in general fara sa consulte medicul, se elibereaza acum doar pe baza de reteta?
Consider benefica pentru tara noastra eliberarea metamizolului sodic pe baza de reteta, deoarece la intrarea in farmacie, primele cuvinte rostite de pacient erau: „o cutie de Algocalmin”, fapt ce a dus la explodarea vanzarilor acestuia si situarea in anul 2009 pe locul 2 in topul celor mai vandute OTC-uri. Este importanta tratarea durerii dar atunci cand aceasta se repeta este imperios sa aflam cauza ei si sa nu abuzam de calmante. Masura decisa de Agentia Nationala a Medicamentului este binevenita si poate duce pe termen lung la o scadere a complicatiilor induse de consumul necontrolat de analgezice si antiinflamatorii.
G: De cand tehnologia a avansat si s-a inmultit si numarul companiilor producatoare de medicamente, farmacistii prepara din ce in ce mai rar medicamente. Totusi ce fel de remedii se mai prepara inca direct in farmacii?
Este adevarat ca datorita dezvoltarii industriei de medicamente, se apeleaza din ce in ce mai putin la formulele magistrale si oficinale. Exista numeroase afectiuni pentru care se pot utiliza preparatele magistrale, cele mai frecvente sunt: afectiuni ale mucoasei bucale, probleme dermatologice, afectiuni ginecologice. Preparatele magistrale acopera o gama larga de forme farmaceutice si anume: solutii de uz intern sau extern, suspensii pentru uz intern sau extern, unguente,ovule, emulsii, creme si pulberi. Desi medicamentele magistrale se prepara in cantitati mici, au o durata de pastrare mica si sunt destinate utilizarii imediate, avantajul consta in posibilitatea individualizarii tratamentului pentru fiecare pacient in parte acesta fiind motivul pentru care aceasta practica nu ar trebui sa dispara niciodata indiferent de cat de avansata este tehnologia.
Dintre medicamentele oficinale care se prepara in farmacie dupa o formula bine stabilita si inscrisa in Farmacopee, frecvent sunt folosite: apa oxigenata, rivanolul,tinctura de iod, alcoolul iodat 1%, mixtura mentolata.
G:Cum sunt priviti farmacistii la noi in tara, au oamenii incredere in sfaturile dumneavoastra, au prejudecati? Am observat ca uneori un farmacist poate sa fie chiar mai bine informat decat un medic in ceea ce priveste cele mai eficiente modalitati de tratament, cele mai noi si cele mai bune medicamente.
Oamenii au incredere in sfaturile unui farmacist dar acest lucru se intampla abia dupa o perioada de adaptare, de cunoastere, de obtinere a unor rezultate bune in urma tratamentelor recomandate. Este posibil ca un farmacist sa afle cateodata mai repede aparitia unui nou medicament cu formula si efect imbunatatite si asta-l face pe pacient mai receptiv la sugestiile noastre.
G: Ce faceti in cazul in care observati pe o reteta cu care se prezinta un client, ca medicul i-a prescris un medicament despre care dumneavoastra stiti ca este ”depasit” si ca ar avea un echivalent mai eficient sau ca i-a prescris un tratament intr-o doza prea mare?
Exista intr-adevar cazuri in care pacientii ajung in farmacie cu un medicament prescris intr-o doza mai mare decat cea uzuala dar nu pentru ca medicul nu ar fi corect informat, ci pentru ca unii bolnavi au nevoie de modificarea dozelor pentru a raspunde la tratamentul respectiv. Intre medic si farmacist a existat intotdeauna o stransa relatie de colaborare de aceea se ia legatura cu doctorul respectiv, se discuta schema de tratament si se ajunge la solutia cea mai buna pentru pacient fara eliberarea unor doze care sa-i puna sanatatea in pericol.
G: Ce parere aveti despre sistemul de prescriptie electronica implementat de CNAS si ce modificari ati vrea sa vedeti in legislatia farmaceutica romaneasca?
Initial,sistemul de prescriptie electronica a fost privit cu scepticism insa la scurt timp s-au observat avantajele: scade timpul de eliberare a medicatiei deoarece preluarea si transcrierea continutului intregii retete dureaza cateva secunde si al doilea avantaj il constituie faptul ca toate retetele „urcate” in sistem, daca nu prezinta erori la eliberare, sunt recunoscute pentru plata.
In ceea ce priveste legislatia, sustin propunerea presedintelui CNAS, domnul Cristian Busoi, care doreste infiintarea unei structuri mult mai eficiente care sa controleze casele de asigurari, miile de farmacii si cabinetele de medicina de familie, astfel incat actiunile de verificare sa aiba rezultate. Aceasta structura de control cu resurse umane bine pregatite va avea atributii necesare pentru ca activitatea de monitorizare si control in cheltuirea banilor din fondul unic de asigurari de sanatate sa fie mult mai eficienta si astfel sper sa fim pusi din ce in ce mai rar in postura de a refuza retetele bolnavilor din cauza epuizarii bugetului pentru sanatate.
G:Povestiti-ne cateva situatii dificile in care ati fost pusa de-a lungul timpului prin prisma profesiei pe care o aveti…
Au fost cateva situatii dificile dar marcanta a fost o intamplare din primele zile de cariera cand o pacienta epileptica a avut crize in farmacie si am fost nevoita impreuna cu o colega sa o imobilizam pentru a nu se lovi si sa apelam in acelasi timp si serviciul de urgente 112. Ne-a fost foarte greu sa o protejam deoarece cantarea peste 90 kg iar scuturarea intregului corp era destul de violenta. Este esential ca in aceste situatii sa-ti pastrezi calmul si sa nu faci nimic nerational.
G: Este ceva ce nu v-am intrebat si doriti sa adaugati?
Da,si doresc de acesta data sa ma adresez atat farmacistilor cat si medicilor prin a-i indruma pe tinerii absolventi sa ramana in tara dupa finalizarea studiilor de specialitate. Scoala medicala si farmaceutica romaneasca este una de elita dar se constata ca numarul specialistilor nu acopera cererea pietei mai ales in mediul rural unde acestia sunt foarte putin sau lipsesc cu desavarsire. Este stiut faptul sa sistemul de sanatate romanesc mai are de parcurs multe etape pana ce-l va ajunge pe cel din tarile occidentale unde specialistilor li se acorda un confort psihic din punct de vedere material care sa nu-i distraga de la atentia pe care trebuie sa le-o acorde pacientilor. Trebuie sa ramanem uniti pentru a realiza aceste schimbari in sistemul actual.
Cuvinte-cheie: diana iacob, farmacist, interviu
Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!
Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.