Acasă » Interviuri » Prof. dr. Mihail Jianu: “Greseala cea mai mare a unui chirurg este aceea de a trata cu superficialitate interventii pe care le-a mai efectuat de sute de ori”
Prof. dr. Mihail Jianu: “Greseala cea mai mare a unui chirurg este aceea de a trata cu superficialitate interventii pe care le-a mai efectuat de sute de ori”
Prof. dr. Mihail Mircea Jianu este Sef al Clinicii de Chirurgie si Ortopedie Pediatrica „Grigore Alexandrescu”, Presedinte Fondator al Societatii Romane de Ortopedie Pediatrica, membru in board-ul Societatii Internationale de Chirurgie Spinala “Argos” din Paris, a infiintat prima banca de os din Romania, brevetata de OSIM si face parte din echipa medicala a retelei private de sanatate Regina Maria.
GALENUS: Cum v-ati hotarat sa urmati medicina?
Prof. dr. Mihail Jianu: Alegerea de a urma medicina am facut-o inca din liceu din clasa a IX-a, un rol determinant avandu-l profesorul de biologie, un foarte bun pedagog care ne-a insuflat dragostea pentru aceasta activitate.
G: De ce ati ales ortopedia ca specialitate?
MJ: Dupa terminarea facultatii am optat pentru ortopedie, deoarece am considerat ca mai mult decat in orice specialitate, aici nu poti intra in activitati de rutina si poti imagina multiple variante de tratament, personalizate pentru fiecare caz in parte.
G: Care considerati ca sunt cele mai importante realizari ale carierei dumneavoastra?
MJ: Consider ca una dintre cele mai mari realizari personale pe plan profesional a fost activitatea desfasurata in domeniul depistarii si tratamentului de formarilor coloanei vertebrale, in speta scoliozele si hipercifozele. Dupa aproape un deceniu de argumentari si insistente, am reusit sa realizez un „Program National de depistare si tratament al scoliozelor” la nivelul intregii tari, girat de Ministerul Sanatatii. S-au creat un numar de 12 centre zonale care cuprind fiecare cate 2-3 judete in care depistarea scoliozelor se face in mod active in scoli la varsta de risc. In aproape 20 de ani de activitate in domeniul chirurgiei spinale, am consultat 14.800 de pacienti cu scolioza si am operat peste 700 de copii si adolescenti cu deformari severe de ax ale coloanei vertebrale.
O alta realizare importanta a fost infiintarea primei banci de os din tara, brevetata de OSIM in anul 1998 (Oficiul de Stat pentru inventii si marci). Un real motiv de satisfactie pe plan profesional a fost alegerea in boardul Societatii Internationale de Chirurgie Spinala „Argos” cu sediul la Paris, board format din 14 membri dintr-o societate care cuprinde 35 de tari si aproape 2000 de membri.
G: Ce sfaturi i-ati da unui medic ortoped care se afla la inceputul carierei?
MJ: Unui tanar ortoped i-as recomanda ca, inainte de a intra in rutina cotidiana, sa isi consolideze cunostintele teoretice si sa faca un stagiu de cel putin 2 ani intr-un centru de excelenta din strainatate.
G: Cum va simtiti atunci cand operati, stiind ca practice aveti viata pacientului in maini, cum a fost la prima interventie si cum este acum, dupa nenumaratele interventii pe care le-ati realizat?
MJ: Orice chirurg, in timp ce opereaza, are o mare responsabilitate fata de modul de desfasurare a interventiei chirurgicale, de acuratetea ei si trebuie „sa vada” pe termen lung consecintele functionale ale acestei interventii. Este firesc ca atunci cand operezi pentru intaia data ca operator principal si nu mai esti ajutat de alti chirurgi cu multa experienta, sa ai niste emotii firesti si de aceea nu trebuie sa te aventurezi in efectuarea unor operatii pe care nu le-ai mai facut de zeci de ori ca ajutor. Greseala cea mai mare a unui chirurg este aceea de a se deconcentra in timpul interventiei chirurgicale si a trata cu superficialitate interventii pe care le-a mai efectuat de sute de ori.
G: Care a fost cea mai complicata interventie chirurgicala pe care ati realizat-o si cum ati abordat-o?
MJ: Este dificil de precizat care a fost cea mai complicata interventie. In chirurgia spinal toate interventiile sunt dificile, dureaza 7-8-9 ore si capteaza intreaga atentie a echipei operatorii. Poate ca cele mai dificile operatii au fost acelea in care curbura scoliozei a depasit 120-140 grade.
G: Care sunt cele mai frecvente afectiuni cu care ajung la dumneavoastra pacientii copii?
MJ: In ortopedia pediatrica, motivele pentru care copiii se prezinta la consultatie sunt in ordine: depistarea displaziei luxante de sold si a afectiunilor piciorului in primele luni de viata, apoi tulburarile de mers la copilul intre 1-4 ani, deformarile de ax ale coloanei vertebrale la adolescenti si afectiunile traumatice, la orice varsta.
G: Spuneati ca factorii genetici si cei endocrine duc la apariti ascoliozei. Stim ca nu ne luptam cu mostenirea genetica, insa ce putem face in privinta glandelor endocrine si care este legatura acestora cu scolioza?
MJ: Referitor la scolioza, este inca foarte greu de luptat cu prejudecatile conform carora aceasta apare datorita pozitiei defectuoase si a ghiozdanului greu. Cauza reala este determinarea genetic preexistenta care face ca scolioza sa apara la varsta pubertatii, cand in organism au loc profunde transformari endocrine. Cu alte cuvinte, niciun copil nu face scolioza daca nu are un bagaj genetic initial. Faptul ca 80-85% din bolnavii de scolioza sunt de sex feminin, infirm rolul pozitiei defectuoase in banca, la masa de lucru. Aceeasi greutate a ghiozdanului o au peste 200.000 de copii din clasele expuse riscului (aV-a, a VI-a, a VII-a), dar numai un numar infim dezvolta o scolioza si anume aceia care au o mostenire genetica.
G: Care sunt principalele dificultati in operarea pacientilor cu scolioza si cum pot fi solutionate?
MJ: Principala dificultate in a opera copii cu scolioza nu este de ordin medical propriu-zis, ci in procurarea implantelor (suruburi si tije, al caror pret depaseste 3000-4000 Euro pentru fiecare pacient), iar fondurile alocate de Ministerul Sanatatii au fost constant infime. O buna parte din copiii operati au beneficiat de sponsorizari din partea unei fundatii franceze, iar altii si-au procurat pe cont propriu implanturile.
G: Care sunt cele mai noi procedure in cazul interventiilor la coloana vertebrala?
MJ: In cazul interventiilor pe coloana vertebrala, principiul operator de baza a fost emis in Franta in anul 1983 de prof .Jean Dubousset si Cotrel, iar actualmente sunt zeci de tehnici care au la baza acest concept. Ca o noutate in chirurgia spinal ar fi procedura minim invaziva efectuata sub ecran, cu delabrari muscular si tegumentare minime.
G: De multe ori, in cazul operatiilor pentru hernie de disc, este necesara o repetare a interventiei. Din ce cauza, care sunt factorii care duc la esecul unei astfel de interventii?
MJ: Cauzele recidivelor in cazul herniilor de disc tin de foarte multe aspecte: forma si gravitatea herniei, abilitatea chirurgului, iar principal cauza ar fi de ordin strict anatomic; odata ce ligamentul longitudinal posterior este rupt, probabilitatea prolabarii in canal a discului este foarte frecventa.
G: Simtiti nevoia unor schimbari in sistemul medical si daca da, care ar fi acestea?
MJ: Sistemul medical este perfectibil in orice tara din lume si cu atat mai mult in Romania. A face consideratiuni pe aceasta tema este un lucru complex ce necesita o larga dezbatere.
Ca o parere personala, sistemul medical nu se poate perfectiona decat daca se mareste cel putin la dublu procentul actual din PIB alocat sanatatii si daca toti banii din contributiile de sanatate ajung in sistem. In actual situatie de subfinantare, peste 11.000 de medici au ales sa lucreze in alte tari, iar in deceniul urmator se estimeaza ca alti 20.000 vor pleca din sistemul medical romanesc.
G: Ce ne puteti spune despre rezultatele programului national de screening al scoliozei la copii pe care l-ati coordonat?
MJ: In urma aplicarii Programului National de depistare si tratament al scoliozei, numai in anul 2011 au fost depistati in intreaga tara peste 19.000 de cazuri carora li s-a aplicat un tratament precoce, constand in kinetoterapie si corsetare fara de care ajungeau la forme grave dificil de tratat chiar prin metode chirurgicale. De altfel, se poate estima numarul copiilor cu scolioza la peste 100.000 la nivelul intregii tari.
Cuvinte-cheie: chirurgie, coloana vertebrala, echipa medicala, interviu, ortopedie
Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!
Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.