Interviu as. univ. dr. Monica Zeleniuc

Genetica medicală a căpătat şi în ţara noastră o importanţă tot mai mare în ultimii ani, testele genetice putând duce la identificarea a zeci de mii de boli. Testările genetice de screening pentru cancer ereditar sunt o componentă extrem de importantă a medicinei moderne, acestea arătându-ne predispoziția pentru dezvoltarea unui anumit tip de cancer. Pentru a afla ultimele informaţii din domeniul geneticii medicale dar şi care sunt testările genetice recomandate am stat de vorbă cu as. univ. dr. Monica Zeleniuc, medic specialist în genetică medicală, în cadrul Centrului de genetică medicală Personal Genetics, și asistent la Facultatea de Medicină „Carol Davila”, disciplina genetică medicală. Un medic dedicat profesiei pe care a ales-o din pasiune, as. univ. dr. Monica Zeleniuc a participat în decursul carierei la numeroase conferințe și cursuri postuniversitare, precum şi stagii de pregătire efectuate pe timpul verii în cadrul departamentului de genetică al Spitalului Universitar Ulleval din Oslo, Norvegia.

GALENUS: De ce aţi ales genetica? Care este povestea din spatele acestei alegeri?

Am fost întotdeauna fascinată de genetică și se pare că tot ce s-a întâmplat în viața mea a făcut să devin medic genetician. Am absolvit Universitatea de Medicină și Farmacie din Timișoara, unde genetica medicală se preda în al doilea an de facultate. Am avut o profesoară extraordinară, doamna prof. univ. dr. Valerica Belengeanu, care m-a inspirat în alegerea acestei specialități, chiar dacă nu am știut chiar din al doilea an de facultate că voi urma această cale. Lucrarea de licență am elaborat-o sub îndrumarea doamnei prof. univ. dr. Belengeanu. Totuși, am ales altă specialitate la examenul de rezidențiat în Timișoara. După rezidențiat, am trecut să o salut și să o anunț că am rămas în Timișoara. Acela a fost momentul în care mi s-a oferit oportunitatea de a concura pentru un post de preparator universitar deschis la disciplina de genetică medicală.

În urma concursului am obținut postul de preparator universitar și am schimbat specializarea în genetică medicală. Am efectuat rezidențiatul și doctoratul în Timișoara, perioadă în care am avut posibilitatea să particip la numeroase conferințe și cursuri postuniversitare. Cel mai important aspect în pregătirea mea a fost reprezentat de stagiile de pregătire efectuate pe timpul verii în cadrul departamentului de genetică al Spitalului Universitar Ulleval din Oslo, Norvegia. Aici am avut ocazia să merg cu doamna profesor și să văd cum se desfășoară activitatea într-o lume medicală avansată și să învăț tehnici de diagnostic în genetica medicală, pe care le-am implementat ulterior în departamentul din Timișoara.

De ce sunt necesare testările genetice în cazul cancerului?

Cancerul este o afecțiune des întâlnită astfel încât una din trei persoane dezvoltă cancer în timpul vieții conform American Cancer Society. Aproximativ 5-10% dintre cancere au componentă ereditară, pentru unele tipuri de cancer acest procent putând ajunge la 20%. Astfel o persoană care are genă cu mutație are un risc mai crescut (susceptibilitate) de a dezvolta cancer. De asemenea, are un risc de 50% de a transmite gena copiilor. Cancerele pot fi dobândite sau ereditare. Testările genetice sunt necesare atât în cancerul ereditar, cât și în cel dobândit. În situațiile de cancer ereditar, atunci când există un istoric medical personal și/sau familial se recomandă testările genetice de screening care ne arată predispoziția pentru dezvoltarea unui anumit tip de cancer: mamar, ovarian, colorectal, endocrin, gastric, renal, cerebral, endocrin, pancreatic etc.

Rata de diagnostic a cancerului mamar, în creştere alarmantă în ultimii cinci ani

De exemplu, o mutaţie în gena BRCA1 poate creşte riscul de apariţie a cancerului de sân cu până la 87%, şi a cancerului ovarian până la 44%, la femei până la vârsta de 70 de ani. Dacă o mutaţie genetică este detectată în una din genele BRCA1 sau/şi BRCA2, se va lua în calcul şi riscul de apariţie a cancerului pancreatic, cancerului de endometru, melanomului sau cancerului prostatic şi a cancerului de sân la bărbaţi. Testele genetice pot fi utilizate și în alegerea unei terapii personalizate pentru pacienții diagnosticați cu cancer. Astfel, detectarea unor anumite mutații din țesutul tumoral pentru unele cancere precum cancerul pulmonar, ovarian, melanom malign etc. permit administrarea unei terapii țintite, cu o rată de succes mai ridicată de către medicul oncolog.

În prezent, avem disponibile inclusiv testări genetice cu rol predictiv, precum testarea Prosigna, care ne calculează un scor de recidivă a cancerului de sân pe o perioadă de până la 10 ani și ajută medicul oncolog inclusiv în luarea deciziei terapeutice de administrare sau nu a chimioterapiei.

Care sunt testările genetice recomandate în cazul unei gravide şi ce poate afla o mămică în urma acestora?

Tot mai multe viitoare mame sunt preocupate de sănătatea copilului și vor să știe dacă acesta prezintă riscuri pentru anumite afecțiuni. Un test genetic este recomandat în primul sau în cel de-al doilea trimestru al sarcinii. În primul trimestru de sarcină, chiar din săptămâna a 10-a se poate efectua testarea prenatală non-invazivă care evaluează ADN-ul fetal liber circulant în sângele matern. Aceasta este o testare sigură atât pentru mamă, cât și pentru făt. Mamei i se recoltează o probă de sânge periferic. Testul prenatal non-invaziv detectează cele mai frecvente boli genetice cromozomiale cum ar fi: sindromul Down (trisomia 21), sindromul Edwards (trisomia 18), sindromul Patau (trisomia 13), dar și afecțiunile legate de numărul cromozomilor sexuali. De asemenea, o astfel de testare detectează și sindroame de microdeleție sau microduplicație, care determină diverse probleme de dezvoltare. În plus, testele prenatale non-invazive sunt cea mai bună opțiune pentru femeile care prezintă factori de risc pentru o procedură invazivă, precum amniocenteza sau biopsia de vilozități coriale.

Care sunt condiţiile care trebuie îndeplinite pentru ca un medic să trimită un pacient la o testare genetică?

Medicii recomandă teste genetice pentru:

  • prognosticarea sau stabilirea diagnosticului pozitiv de tulburare genetică determinate de mutația unei gene;
  • determinarea nivelului de risc la un pacient;
  • confirmarea diagnosticului pozitiv;
  • stabilirea unui plan de tratament;
  • determinarea riscului genetic sau a malformațiilor fizice la făt;
  • testarea nou-născuților pentru boli genetice;
  • testarea părinților pentru a identifica dacă sunt purtătorii unor gene care pot fi transmise la copii.

În ce mod pot ajuta testările genetice la creşterea şanselor de supravieţuire ale pacienţilor?

Progresele înregistrate în domeniul oncologiei în ultimii ani oferă mai multe speranţe pacienţilor cu cancer, atât din punct de vedere al prognosticului, cât şi al calităţii vieţii. Diagnosticul prin testările genetice, imunoterapie, terapiile ţintite, individualizate, pe baza profilului genetic al tumorii, sunt noile „arme” în lupta împotriva cancerului. Avansul medicinei din ultimii ani a permis transformarea cancerului într-o boală cronică tratabilă. Prima condiție: un diagnostic corect, ce poate fi realizat doar prin teste specifice care includ testele genetice. Medicina personalizată nu mai este de mult o promisiune a medicinei, ci a devenit de câțiva ani o realitate. Conceptul de medicină personalizată este în centrul activităţii de cercetare, atât din punct de vedere al medicamentelor, cât şi al testelor genetice de diagnostic. În prezent, tratamentele inovatoare se bazează din ce în ce mai mult pe puterea rezultatelor obținute prin testarea genetică numită și testare companion. Astfel de terapii țintite se folosesc pentru tratarea cancerului pulmonar (testarea genei EGFR, identificarea mutației T790M), melanomului malign (testare genei BRAF), cancerului ovarian (testarea genelor BRCA1 și BRCA2) și cancerului colorectal (testarea genelor K-RAS și N-RAS).

Care sunt ultimele noutăţi/descoperiri din genetică?

O terapie inovatoare de curând aplicată este terapia CAR cu celule T (CAR T-cell) pentru afecțiunile hematologice maligne refractare, precum leucemia limfatică cronică, boală care este încă incurabilă prin terapiile convenționale.

Testul MammaPrint

Este genetica suficient de cunoscută în România? I se acordă importanţa cuvenită?

În ultimul timp testele genetice sunt tot mai cunoscute în România și medicii din tot mai multe specialități iau în considerare aceste analize pentru ca pacienții lor să beneficieze de un diagnostic corect, complet și de o terapie personalizată.

Ar fi necesar un program național de testare genetică în ţara noastră? Care ar fi avantajele?

Un program național de testare genetică este benefic pentru orice țară. Informațiile genetice obținute printr-un astfel de program ajută în primul rând în prevenția afecțiunilor. Politicile de sănătate pot fi elaborate în baza datelor genetice dobândite. Țări precum Estonia și Anglia au deja un astfel de program național de testare genetică, iar alte țări ca Islanda și Emiratele Arabe au în plan să secvențieze, analizeze ADN-ul unor segmente mari din populație.

Care sunt afecţiunile cele mai întâlnite pe care le diagnosticaţi?

Anul trecut, în cadrul consultațiilor genetice am întâlnit cel mai des pacienți cu diagnostic de cancer, dar și probanzi care au un istoric medical familial de unul sau mai multe tipuri de cancere. Un alt segment  de probanzi, pe care îl întâlnesc des în cabinet, este reprezentat de viitoarele mame care acordă o importanță deosebită sănătății fătului. De cele mai multe ori apelează la testarea genetică prenatală non-invazivă și înlocuiesc cu aceasta screeningul biochimic de prim trimestru.

Există un caz/cazuri care să vă fi impresionat în mod deosebit?

Un caz deosebit care m-a impresionat anul trecut este al unui pacient în vârstă de 46 de ani care a venit la un consult genetic fiind diagnosticat cu cancer colorectal. Medicul oncolog curant a considerat important consultul genetic deoarece tumora prezenta instabilitate microsatelitară, ceea ce a adus o suspiciune de cancer ereditar. La scurt timp după intervenția chirurgicală, cancerul a recidivat. În acest context, pacientul a efectuat analiza unui panel de gene, frecvent întâlnite în cancerul colorectal. Nu s-au identificat mutații genetice ereditare. M-a surprins plăcut evoluția favorabilă a stării de sănătate a pacientului. La această îmbunătățire a stării de sănătate a contribuit schimbarea stilului de viață prin abordarea unei diete sănătoase și diminuarea stresului.

Cuvinte-cheie: , , , , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.