Acasă » Interviuri » Interviu dr. Alin Nicolae Popescu » Pagina 2
Interviu dr. Alin Nicolae Popescu
Care sunt cele mai noi tehnici în medicina sportivă?
Și pe partea de diagnosticare, dar și pe cea de tratament avem acces mai bun la investigații imagistice de top, la recuperare de top, dar din păcate sunt județe în care nu activează nici măcar un medic sportiv, altele în care există un singur medic sportiv. Mă bucur însă că se formează generații noi de rezidenți și acesta este unul dintre cele mai mari motive de bucurie.
„Campaniile de donare de sânge de la Federația Română de Rugby au început în 2009 și s-au desfășurat neîncetat de atunci. Pregătim campania ce va avea loc pe 21 septembrie, anul acesta fiind al 10-lea an consecutiv în care rulează efectiv. Dorința a izvorât dintr-o nevoie acută, am vrut să ofer donatorilor un mediu călduros, prietenos pentru ca ei să vină la donare cu drag, unii fiind intimidați de holurile lungi și pereții reci ai Centrului de Transfuzii Sangvine, deși oamenii de acolo sunt niște profesioniști desăvârșiți. Atât eu cât și soția mea suntem donatori de sânge, și consider că exemplul personal contează foarte mult. Mă identific cu această campanie, fiind și inițiatorul ei.”
Ce putem face împotriva epidemiei de obezitate?
Din păcate, aceasta este imaginea României în 2018, cu produse de patiserie care se vând la orice colț de stradă. O persoană care consumă produse de patiserie, produse de tip fast-food, băuturi carbogazoase dulci și nu face mișcare nu are cum să nu fie obeză. Este vorba despre un dezechilibru. În plus, privarea de somn este un factor obezogen, dovedit științific. Mișcarea, mersul pe jos, urcatul scărilor sunt aspecte deosebit de importante pentru a combate această epidemie. Educația sportivă în școli nu ar trebui să lipsească și ar trebui să se facă cu metodologie. Copilul este un adult în dezvoltare, dornic să-și îmbunătățească performanța, el trebuie implicat în activități fizice. Văd pe stradă foarte mulți copii care nu știu să meargă, care nu sunt încălțați corect, nu au o ținută corectă și acest aspect spune foarte multe despre educația sportivă.
Aveți un caz care v-a marcat?
Da! În toamna lui 2017 a venit la clinica privată o pacientă în vârstă de 38 de ani, cu dureri musculare deosebit de intense. I-am recomandat analize de sânge, și de amintit este faptul că în ultimele două luni făcuse foarte multe ore de spinning, într-un ritm alert. În urma analizelor valoarea creatinkinazei (marker al musculaturii striate, folosit de obicei în infarctul miocardic) era nedozabilă, în mod normal valoarea ei fiind de 200 U/L, iar în infarct ajungând până la câteva mii. A fost un caz de rabdomioliză acută cu insuficiență hepatică și insuficiență renală acută, cu valori foarte mari ale transaminazelor și creatininei serice. A stat internată la Spitalul de Nefrologie unde a urmat tratament intravenos continuu. Asta înseamnă sportiv amator și lipsa unor obiective reale… din sala de sport direct în secția de nefrologie.
În ce alte activități sunteți implicat?
De 5 ani sunt educator medical de prim ajutor acreditat de Federația Mondială de Rugby, am an de an 3 cursuri de prim ajutor pe care le desfășor în România. Ne adresăm în primul rând celor implicați în rugby, dar nu numai. Pe 16 septembrie avem primul curs din acest an la Iași, urmând ca la sfârșitul lui octombrie să mergem la Constanța, iar pe 9 decembrie la București, chiar la sediul Federației de Rugby. Sperăm ca prin aceste cursuri să creștem nivelul de educație medicală în direcția intervenției de prim ajutor atât pe terenul de rugby, cât și în afara lui, în viața de zi cu zi. Este important să știm cum ne putem ajuta semenii în momentul în care intervenția noastră poate fi decisivă. Acest curs este 50% online și 50% față în față.
De asemenea, am participat în calitate de organizator la Congresul de Medicină Sportivă din iunie de la București, merg la un congres al kinetoterapeuților în Cluj, și am și un blog medical, printre primele din România: dralinpopescu.ro. Cred că astfel putem combate informațiile nefondate științific, nedovedite, care circulă în mediul virtual.
În 2017, dr. Alin Popescu a publicat alături de nutriționista Nicoleta Tupiță volumul „Ghid de nutriție pentru sportivii amatori și profesioniști” cu aplicații în jocul de rugby, o lucrare ce servește într-o manieră facilăla identificarea și rezolvarea problemelor de nutriție sportivă.
Cât de importantă este colaborarea între specialități?
Este esențială! Am marele noroc să am colaboratori foarte buni. În medicina sportivă sunt două paliere, cei din echipa ta: nutriționiști, psihologi, kinetoterapeuți, osteopați, podologi, maseori. Separat, la fel de importante sunt specialitățile medico-chirurgicale: ortopedie-traumatologie, imagistică medicală, medicină de urgența, neurochirurgie, oftalmologie, ORL, reabilitare medicală, neurologie, cardiologie. Mă bucură că în acești ani de activitate am reușit să-mi fac o echipă bună de colaboratori, atât în mediul de stat, cât și în cel privat, și că am pe cine să mă bazez.
Care considerați că este mai mare realizare profesională?
Echipa pe care am clădit-o este cea mai mare împlinire profesională. Categoric, nu foarte departe rămâne partea de scris care pe mine m-a fascinat și mă fascinează în continuare. Pe vremuri scriam capitole în cărți de management sanitar, am scris pe blog, în reviste, am editat o carte. Și, de asemenea, munca în clinica privată unde am satisfacția pacienților care vor să afle și punctul meu de vedere.
Cuvinte-cheie: antrenament sportiv, dr. alin popescu, federatia romana de rugby, interviu dr. alin popescu, medic primar medicina sportiva
Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!
Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.