Acasă » Interviuri » Interviu dr. Alina Nicula
Interviu dr. Alina Nicula
Dr. Alina Nicula este medic primar radiologie și imagistică medicală, cu specializare în imagistică cardiovasculară (IRM cardiac, angioCT și angioRM), supraspecializare în neuroimagistică, şi îşi desfăşoară activitatea în cadrul Medima Health şi al Spitalului Universitar de Urgență București. Din interviul pe care ni l-a acordat doamna doctor, am aflat mai multe despre investigaţia CardioRM (IRM cardiovascular) – când este recomandată și ce beneficii prezintă.
Ce este rezonanța magnetică cardiovasculară și ce presupune aceasta?
Rezonanța magnetică cardiovasculară (CMR) este un set de tehnici imagistice prin rezonanță magnetică (IRM) concepute pentru a evalua morfologia cardiovasculară, funcția ventriculară, perfuzia miocardică, caracterizarea țesuturilor, cuantificarea fluxului și boala coronariană. Deoarece IRM este un instrument non-invaziv și lipsit de radiații, este potrivit pentru monitorizarea pe termen lung a efectului tratamentului urmat de pacienți și urmărirea progresului bolii acestora.
Ce informații sunt furnizate prin intermediul unui RMN cardiac?
Un examen IRM cardiac evidențiază componentele inimii (inclusiv camerele, valvele și mușchii) și cât de bine funcționează acestea. Imaginile detaliate obținute, de înaltă calitate, în două sau trei dimensiuni, îi sunt utile medicului examinator să descopere ce este în neregulă (din punct de vedere structural și funcțional) și să stabilească diagnosticul.
Este dureroasă această procedură? La ce trebuie să ne așteptăm?
Examinarea CMR este o modalitate nedureroasă, sigură și neinvazivă pentru a vedea imagini detaliate ale inimii. Timpul alocat acestui tip de investigație variază de la 45 de minute la o oră și 30 de minute, acest lucru variind în funcție de complexitatea protocolului de examinare. Pe toată durata timpului de examinare, pacientul este monitorizat ECG şi respirator, fiind necesar ca acesta să efectueze diverse comenzi respiratorii (captarea imaginilor fiind efectuată în apneea ce durează între 10 şi 20 de secunde) şi, foarte important, să nu se mişte. Pe tot parcursul scanării se menține comunicarea dintre examinator şi pacient.
Care sunt contraindicațiile acestei proceduri? Poate orice pacient să facă această investigație, indiferent de istoricul său medical?
CMR este o tehnică imagistică versatilă, cu o valoare foarte mare a profilului de siguranță și cu foarte puține contraindicații absolute. Mai multe strategii sunt acum disponibile pentru a-și extinde utilizarea și pentru a optimiza calitatea imaginii chiar și în cazul pacienților care au contraindicații relative, inclusiv corpuri străine sau obiecte metalice, diverse dispozitive, aritmii și insuficiență renală semnificativă.
În cazul femeilor însărcinate, efectele câmpurilor magnetice utilizate asupra fătului nu sunt încă foarte bine cunoscute, iar o examinare IRM ar trebui efectuată numai în cazuri de necesitate.
Cele mai multe dispozitive sunt acum compatibile IRM – de obicei doar dispozitivele mai vechi cauzează o problemă, așa că trebuie verificate marca și numărul modelului. Totuşi, în unele cazuri, o investigație IRM cardiacă poate să nu fie potrivită. Unele dispozitive medicale nu funcționează corect sau pot interfera în timp ce pacientul se află în interiorul aparatului IRM, tocmai de aceea pacientul trebuie să îi comunice medicului prezenţa dispozitivelor cum ar fi unele stimulatoare cardiace, defibrilatoare, neurostimulatoare, cleme, clipuri sau coil-uri metalice, implante cohleare, care nu sunt sigure în aparatul IRM.
Ȋnainte de a intra în camera de examinare trebuie îndepărtate obiectele metalice precum ceasurile, curelele și bijuteriile. Pacienţii care se simt incorfotabil în spațiile înguste pot solicita o pastilă pentru a se relaxa înainte de examenul IRM cardiac. Ȋnsă în cazul pacienților cu claustrofobie severă, examinarea este contraindicată.
Când este recomandat RMN-ul cardiovascular și ce patologii evidențiază?
Examenul IRM cardiac este de obicei solicitat de către medicul cardiolog pentru evaluarea bolilor congenitale, a maselor cardiace, a infarctului miocardic acut sau cronic (evaluarea cicatricilor/viabilității miocardice), evaluarea parametrilor de severitate și studiul cauzelor de insuficiență cardiacă, pentru a studia unele forme de aritmii și diferite cardiomiopatii (atât primare, cât și secundare), pentru diagnosticarea bolilor pericardului și a aortei și, într-o măsură mai mică, pentru studiul sistemului valvular (regurgitare aortică, insuficiență aortică). Rezonanța magnetică cardiacă de stres se adresează pacienților cu durere toracică (angină pectorală) pentru a se diagnostica semnificația funcțională a anumitor stenoze la nivelul arterelor coronare.
Care sunt beneficiile acestei proceduri? Cu ce diferă față de o ecografie cardiacă?
Aş începe cu faptul că imagistica RM cardiacă permite evaluarea structurilor și funcției inimii și a vaselor majore fără riscul de expunere la radiații (asociat, de exemplu, la examinarea CT), iar materialul de contrast utilizat într-o scanare IRM cardiacă este mai puțin probabil să producă o reacție alergică (comparativ cu substanțele de contrast pe bază de iod utilizate pentru scanarea CT). Uneori, la pacienții supraponderali, la cei longilini sau la cei cu boli pulmonare asociate, ferestrele ecografice sunt dificile, ecografia cardiacă neputând oferi informații complete; în aceste situații, comparativ cu examinarea ecografică, examinarea CMR nu este dependentă de tipul constituțional al pacientului.
Examenul IRM cardiac oferă mai multe detalii ale țesuturilor moi decât ecocardiografia și poate oferi informații unice cu privire la edemul miocardic, cicatrici, viabilitate și diverse mase cardiace. De asemenea, progresele recente în cuantificarea fluxului sangvin miocardic folosind imagistica prin rezonanță magnetică cardiacă (CMR) cu perfuzie de stres au potențialul de detectare precisă a disfuncției microvasculare coronariene.
Având în vedere vremurile trăite (infecțiile SARS-CoV-2) aş sublinia suplimentar faptul că RMN-ul cardiac este cea mai importantă modalitate imagistică neinvazivă pentru evaluarea miocarditei, cu constatările tipice de edem miocardic focal sau difuz și leziuni miocardice subepicardice detectabile după administrarea substanței de contrast, examinarea CMR fiind practic singura explorare imagistică ce poate diferenția miocardita de infarctul miocardic cu coronare normale.
Nu în ultimul rând, aş puncta şi importanța deosebită a secvențelor de mapping cardiac ce extind potențialul unic al CMR pentru caracterizarea structurii și fiziologiei cardiace, oferind astfel informații deosebit de importante pentru o conduită terapeutică adecvată.
În ce constă pregătirea unui pacient care face CardioRM? Este permis mâncatul, fumatul sau consumul de cafea înaintea acestei proceduri?
Înainte de examenul IRM cardiovascular pacientul poate mânca în mod normal şi, foarte important, nu trebuie să întrerupă niciunul dintre medicamentele pe care le administrează de obicei. Doar în cazul în care este programat pentru RM de stres, nu trebuie să consume cafea, ceai sau băuturi energizante cu 24 de ore înainte de examinare.
RMN-ul cardiac trebuie însoțit de alte investigații de imagistică medicală?
Ideal este ca această investigație se fie realizată la recomandarea unui medic cardiolog şi ca pacienții să pună la dispoziția medicului examinator dosarul cu investigațiile efectuate anterior. De ce sunt importante acestea? Pentru că în funcție de suspiciunea diagnosticului de trimitere va fi efectuat un anumit protocol de examinare.
Pentru ABONAMENTE și CREDITE DE SPECIALITATE click AICI!
Cuvinte-cheie: angio ct, angio rm, dr. alina necula, interviu, investigatie, irm cardiac, irm cardiovascular, radiologie
Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!
Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.