Acasă » Interviuri » Interviu dr. Andreea Daniela Alexe
Interviu dr. Andreea Daniela Alexe
Dr. Andreea Daniela Alexe a absolvit Facultatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași, este medic stomatolog, iar în prezent profesează atât la o clinică privată din Iași, cât și în cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență ,,Sfântul Spiridon Iași”. Am vrut să aflăm de ce a ales stomatologia, precum și care este vârsta recomandată pentru prima vizită la stomatolog a copilului.
Când ați decis că vreți să urmați stomatologia?
Am luat această decizie relativ târziu, în al doilea semestru din clasa a 12-a, când mă aflam într-un mare impas în ceea ce privea viitorul meu. După o trecere în revistă a facultăților care credeam eu ca mi s-ar fi putut potrivi (drept, psihologie), am aruncat o privire și asupra medicinei. Ei bine, în noaptea respectivă am visat că practicam stomatologia într-un cabinet, împreună cu un coleg de liceu, cu care am și fost în aceeași grupă la facultate timp de 6 ani. A doua zi, am știut și am simtit că eu acolo trebuie să merg.
Cât de des ar trebui să vină atât copiii cât și adulții la stomatolog?
O primă vizită a copiilor la stomatolog ar trebui să aibă loc încă de la vârsta de 1 an, urmată de controale periodice la 6 luni. Încă de la apariția primilor dinți ai copilului, părinții trebuie să stabilească o consultație la pedodont pentru o examinare, mai ales când se începe introducerea hranei solide în alimentația acestora. Nu întâmplător am început să am și pacienți de 3-4 anișori cu probleme dentare. Este important să avem grijă de dantură încă de la început. Pentru adulți, recomandat este ca măcar o dată la 6 luni (de 2 ori pe an), pentru o examinare și igienizare.
Când vorbim de un copil cu dinți de lapte cariați, care sunt opțiunile de tratament și cât timp durează tratamentul?
Depinde de fiecare caz în parte. În principiu, se urmărește menținerea pe arcadă a dinților cât mai mult posibil, asta însemnând până la vârsta la care aceștia sunt înlocuiți de dinții permanenți, totul pentru a evita extracțiile precoce care pot duce la dizarmonii dentare, uneori foarte greu de corectat. Opțiunile de tratament sunt asemănătoare cu cele folosite la adult, dar cu mici modificări. Și dinții de lapte pot beneficia de obturații sau de tratament endodontic, dar diferă materialele folosite pentru că dintele de lapte are altă structură.
Există riscuri și care ar fi acelea atunci când vorbim de aparatul dentar la copii?
În cazul copiilor, aparatul dentar poate corecta în perioada de creștere problemele de dezvoltare ale oaselor maxilare, ale arcadelor dentare, neconcordanțele între mărimea dinților și arcadele dentare, poate să ghideze erupția dinților permanenți cât mai aproape de poziția lor corectă.
Riscul de apariție a cariei este mic, însă gingivita (sângerarea gingivală) poate apărea frecvent. În plus, periajul dentar agresiv poate favoriza retracția gingivală. Toate aceste riscuri și dezavantaje sunt, însă, net inferioare avantajelor mai sus menționate.
Și dacă tot vorbim de diferite proceduri medicale, când se recomandă diga?
Diga dentară este o metodă de izolare eficientă a dinților și se recomandă folosirea acesteia ori de câte ori urmează să realizăm tratamente endodontice, deoarece previne contaminarea canalelor radiculare cu bacterii din salivă în timpul intervenției.
Se recomandă, de asemenea, folosirea ei când dorim să avem un câmp operator uscat (cimentarea unei lucrări sau realizarea unei obturații), pentru protejarea părților moi ale pacientului de contactul cu diferite substanțe iritante, pentru a preveni înghițirea sau inhalarea instrumentelor, materialelor sau a altor substanțe rezultate în urma diverselor tratamente stomatologice și multe altele.
În cazul copiilor, se poate folosi când condițiile o permit, dar de cele mai multe ori este dificil de aplicat din cauza lipsei de colaborare a acestora.
Ați avut cazuri de copii cu 3-4 dinți de lapte roși până la gingie? Ce se recomandă în astfel de cazuri?
Din păcate, am avut numeroase cazuri în care dințișorii erau afectați de carii foarte mari. În aceste situații, caria este extinsă la nivelul camerei pulpare și determină o infecție (un abces). Cea mai folosită variantă de tratament este extracția pentru a evita apariția complicațiilor la dintele permanent din os (pete, defecte de structură). După efectuarea extracției, este indicată plasarea unui menținător de spațiu care va opri deplasarea dinților vecini în spațiul rezultat și va preveni înghesuirea dinților permanenți.
Totodată, sunt și situații în care dintele nu trebuie neapărat extras. Se va face tratamentul nervului prin scoaterea lui și obturarea canalelor, apoi etanșeizarea cu un material rezistent și menținerea sa până va erupe dintele care îl urmează. Chiar și un rest de rădăcină poate menține spațiul necesar alinierii dinților.
Aţi avut pacienți copii cu pete pe dantură?
Da. Modificările de culoare pot avea cauze endogene (anumite medicamente, genetică, afecțiuni sistemice în timpul formării mugurelui dentar) sau exogene (unele alimente, suplimente cu fier, bacterii cromogene, clorhexidină, ceaiuri de plante). Colorația albă poate fi întâlnită la copii atunci când apare caria incipientă sau în leziunile ca urmare a fluorozei (pe dinții permanenți). Cauza este reprezentată de o demineralizare a smalțului, ca urmare a consumului de hidrocarbonați (zaharuri) și a persistenței plăcii bacteriene dacă periajul nu se efectuează timp de 24 de ore.
Colorațiile galbene sunt date de administrarea de tetraciclină la copiii de 6-7 ani sau mamelor, în timpul sarcinii. Colorațiile verzi (verde-gălbui) apar mai frecvent la băieți și la copiii care respiră pe gură sau dorm cu gura deschisă.
Și dacă tot vorbim de copii și prevenție, este sănătos să folosească copiii periuța de dinți electrică?
Din punctul meu de vedere, periuța electrică este o metodă mult mai bună pentru cei mici față de cea manuală. Prezintă numeroase avantaje care îi conferă acesteia o recomandare foarte bună la toate grupele de vârstă: prin mișcările capătului activ cât și prin dimensiunile reduse, poate pătrunde cu ușurință în locuri greu accesibile, timpul de folosire este mult redus, astfel, pentru a peria ambele arcade are nevoie de doar 2 minute. Dar se recomandă să fie supravegheați când o folosesc.
Cuvinte-cheie: aparat dentar, dr. andreea daniela alexe, interviu stomatolog, pedodont, spitalul clinic de urgenta iasi
Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!
Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.