Acasă » Interviuri » Interviu Dr. Andrei Ioan Bogdan
Interviu Dr. Andrei Ioan Bogdan
Dr. Andrei Ioan Bogdan este medic primar ortopedie-traumatologie și desfășoară în același timp activități de predare în cadrul UMF „Carol Davila”, dar și de cercetare, fiind interesat de noile tehnici chirurgicale din domeniu. Profesează în Clinica de recuperare medicală Centrokinetic pe care o și coordonează, în cadrul Spitalului Clinic de Urgență Floreasca, dar și la Spitalul Sanador. A studiat foarte mult în străinătate, însă a ales România, deși ofertele pentru a lucra în alte țări nu au lipsit. S-a specializat în traumatologia sportivă, chirurgia artroscopică și a realizat reconstrucții ligamentare la nivelul genunchiului, cu rezultate deosebite. În plus, operează pacienți cu hemofilie. La Clinica Centrokinetic a pus bazele unui program personalizat de recuperare, în 5 etape, se perfecționează continuu și și-a construit o carieră solidă.
GALENUS: Ce anume v-a determinat să vă îndreptați atenția către ramura ortopediei?
Sincer… a fost o alegere de ultim moment, deoarece oscilam între ortopedie și chirurgie generală. M-am gândit încă din anii rezidențiatului că ortopedia este mai interactivă pentru că presupune multe manevre, tratamente la camera de gardă. Ulterior am descoperit că este o ramură foarte vastă, cu o patologie variată care implică o sumedenie de tehnici chirurgicale. Ca exemplu, pentru hallux valgus (monturi) există peste 100 de tehnici chirurgicale.
Care sunt cele mai frecvente probleme de natură ortopedică pe care le întâlniți la pacienții dumneavoastră?
Fiecare medic își alege, în general, o subspecializare în ramura lui medicală, iar eu am ales traumatologia sportivă. Cele mai frecvente probleme sunt leziunile de la nivelul genunchiului: ruptura ligamentului încrucișat anterior, leziunile de menisc, leziunile ligamentelor colaterale, leziunile condrale.
Ați urmat stagii de pregătire și v-ați specializat în străinătate. Cum au fost toate aceste experiențe?
Au fost foarte multe, peste 60 până în acest moment. Sunt experiențe fără de care un medic nu poate progresa în carieră pentru că nu este suficient să citești, ci este nevoie să vezi cum operează cei mai buni chirurgi, cum aleg pacientul, cum stabilesc indicația operatorie, cum aleg tehnica chirurgicală în funcție de micile detalii, și ce se întâmplă după operație. În ortopedie nu este important doar actul chirurgical, ci rezultatul final, de aceea fiecare pas este foarte important, astfel încât rezultatul final să fie mulțumitor. Am avut șansa să ajung să văd cum lucrează cei mai buni chirurgi din Europa în domeniul meu de interes: traumatologia sportivă.
V-ați gândit vreodată să profesați altundeva decât în România?
Da, de multe ori, mai ales că am primit două oferte foarte tentante, una de șef de secție în Germania, și alta de specialist în chirurgia genunchiului în țările arabe. De fiecare dată am încercat să mă încurajez că pot avea o carieră mulțumitoare și în România, am pus familia pe primul plan și astfel am decis să rămân momentan aici. Sunt convins că vor exista și alte oportunități, și în funcție de evoluția medicinei de la noi voi alege. Toți medicii din Europa aleg țările unde câștigă mai mulți bani și au mai multe beneficii sociale, ceea ce înseamnă o normalitate până la urmă.
În ultimii ani v-ați specializat pe chirurgia artroscopică. Ce presupune aceasta, mai exact, și care sunt indicațiile medicale?
Chirurgia artroscopică este o metodă de abordare minim-invazivă a unor afecțiuni. Avantajele acestei tehnici constau în faptul că intervenția este mai simplă pentru pacient, iar recuperarea este mult mai rapidă. Există foarte multe afecțiuni care pot fi abordate artroscopic la nivelul genunchiului, umărului, gleznei, șoldului și pumnului. Eu am experiență în special la nivelul genunchiului și umărului. Un alt mare avantaj este faptul că pacientul este reintegrat familial după una, maximum două nopți de spitalizare. Inciziile sunt minime, iar durerile aproape inexistente în asociere cu medicația specifică.
Alături de echipa dumneavoastră ați reușit să realizați reconstrucții ligamentare la nivelul genunchiului, cu rezultate deosebite. Povestiți-ne mai multe, vă rugăm.
Am căutat mereu să îmbunătățim tot ceea ce facem. În timp am schimbat tehnica standard de ligamentoplastie și în prezent nu mai folosim șuruburi, tehnica fiind all inside, iar grefa se fixează cu ajutorul unor butoni extraarticulari. Consider că această tehnică are numeroase avantaje: de la modul de ajustare a tensionării grefei, la modul în care putem alege grosimea ei. În același timp, integrarea grefei este mult mai rapidă. Ulterior am încercat să îmbunătățim rezultatele, prin asocierea terapiilor regenerative cu reconstrucția ligamentară, respectiv am folosit terapia PRP (Platelet-Rich Plasma) și cu celule stem. În acest moment realizez un studiu personal în ceea ce privește această tehnică chirurgicală.
Patologia ortopedică la persoanele care suferă de hemofilie reprezintă una dintre ariile dumneavoastră de interes. În ce constă particularitatea acestor cazuri?
În ultimii ani, în cadrul Spitalului Clinic de Urgență am tratat mai mulți pacienți cu hemofilie. Am avut susținerea Institutului de Hematologie fără de care tratamentele ortopedice nu pot fi efectuate. Pacienții cu hemofilie au numeroase probleme la nivelul articulațiilor: genunchi/gleznă/cot, în special, iar tratamentele constau în diferite tehnici chirurgicale menite să le mențină mobilitatea normală.
Cuvinte-cheie: centrokinetic, clinica de recuperare, dr. andrei ioan bogdan, interviu dr. andrei ioan bogdan, ortopedie, traumatologie
Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!
Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.
G**A**G**O**HE:
doresc consult find suferind si diagnosticat cu boala CMT.Doresc o programare in clinica.Sant din bacau !
21:00 / 26 octombrie. 2019
Revista Galenus:
Bună seara! Pe domnul doctor il puteti gasi la Clinica Centrokinetic din Bucuresti! Multa sanatate!
17:53 / 26 noiembrie. 2019