Acasă » Interviuri » Interviu dr. Claudiu Hopîrtean
Interviu dr. Claudiu Hopîrtean
Dr. Claudiu Hopîrtean este medic primar radioterapie cu competență în radiochirurgie și radioterapie stereotactică, fiind totodată și coordonator al Departamentului de Radioterapie în cadrul Medisprof Cancer Center, Cluj-Napoca. Domeniile sale de interes sunt radiochirurgia cerebrală, vertebrală, pulmonară, radioterapia stereotactică pancreatică, hepatică, de prostată, precum și radioterapia IMRT-VMAT la nivelul tumorilor mamare, rectale, ginecologice și urologice, dar nu numai. An de an participă la cele mai importante manifestări din domeniu, atât în țară, cât și în străinătate, și ne-a povestit detaliat despre tehnicile avansate și inovația în radioterapie.
GALENUS: De ce ați ales medicina și care a fost momentul în care ați știut că vreți să deveniți radioterapeut?
Primul gând la medicină a fost în școala generală, când am pierdut pe cineva drag mie, fiind bolnav de cancer, atunci fiind și primul contact cu oncologia. Ulterior, în momentul în care a trebuit să aleg între oncologie și radioterapie, am considerat că mi se potrivește mai bine radioterapia, fiind o specialitate mai tehnică decât oncologia medicală, și așa am reușit cumva să îmbin medicina cu una dintre celelalte pasiuni ale mele, calculatoarele.
Ați avut vreun mentor, o persoană care v-a îndrumat pașii și căreia îi sunteți recunoscător?
Pe parcursul celor 4 ani de pregătire în rezidențiat, am avut plăcerea și onoarea de a colabora cu medici cu o vastă experiență în domeniu, de la care am reușit să dobândesc extrem de multe cunoștințe. Însă, probabil cel mai mare impact asupra carierei ulterioare de medic specialist a avut-o doamna prof. dr. Alina Mihai de la Beacon Hospital din Dublin, care mi-a insuflat curajul de a depăși anumite bariere, de a face mai mult și de la care am învățat, pot spune, ce înseamnă tehnicile avansate de radioterapie și alături de care am pus bazele acestora în cadrul clinicii în care profesez. Așadar, doresc să îi mulțumesc încă o dată, și pe această cale, pentru implicare și susținere.
Care sunt formele de cancer cel mai des întâlnite la pacienții români?
Conform ultimelor date publicate de Globocan, în România sunt diagnosticate anual aproape 100.000 de cazuri noi de cancer, iar pe primul loc se situează cancerul colorectal, cu aproape 13.000 de cazuri nou diagnosticate, urmat de cancerul de plămâni, cu peste 12.000 de cazuri noi, apoi cancerul mamar, cu 12.000, urmate de cancerul de prostată, cu peste 8.000 de cazuri noi, și cel de vezică urinară, cu peste 5.000 de cazuri noi. Dacă ne raportăm la cazurile noi pe sexe, avem: cancerul mamar, colorectal și col uterin la femei și plămân, prostată și colorectal la bărbați.
Ce reprezintă terapia țintită în ceea ce privește cancerul?
După cum se știe, pentru o perioadă îndelungată, în tratamentul sistemic al cancerului s-au folosit agenți chimioterapici (citotoxici) care inhibă diviziunea celulară, cu impact atât asupra celulelor tumorale, cât și asupra celor sănătoase. Însă, pe măsură ce știința a evoluat, au apărut și alți agenți terapeutici, concepuți să recunoască supraexpresia sau subexpresia unor molecule specifice cancerului. Cele mai importante clase de agenți terapeutici țintiți sunt anticorpii monoclonali (clasa din care face parte și imunoterapia, ultima sosită între terapiile antitumorale) și inhibitorii de tirozin-kinază. În ultimii ani, au fost aprobate pentru utilizare clinică zeci de terapii moleculare țintite și agenți imunoterapici, atât în Statele Unite ale Americii, cât și în Europa.
Ce presupune inovația în radioterapie, ce sunt soluțiile inovatoare?
Ca și în cazul tratamentelor sistemice, și în ceea ce privește radioterapia externă (care utilizează fotoni), lucrurile au evoluat extrem de mult în ultimii ani. Prima dată a fost trecerea de la tehnicile 2D, 3D la tehnici avansate de radioterapie, cum sunt IMRT (radioterapie cu intensitate modulată) și VMAT (arcterapie modulată volumetric), iar acum, în practica de zi cu zi, utilizăm tehnici și mai sofisticate de radioterapie, cum sunt radioterapia ghidată imagistic (IGRT), radioterapia ghidată de suprafață (SGRT), radioterapia stereotactică ablativă (SABR), radiochirurgia stereotactică (SRS) și, mai nou sosite, tehnicile de radioterapie adaptativă (ART). La toate acestea se adaugă terapiile cu protoni și particule grele, care sunt standardul de tratament în cazul tumorilor pediatrice.
Povestiți-ne mai multe despre radioterapia stereotactică. Cum acționează, care sunt pacienții eligibili, ce avantaje prezintă?
Radioterapia stereotactică corporală (SBRT) sau radioterapia stereotactică ablativă (SABR) este o tehnică avansată de radioterapie, prin care se livrează doze foarte mari de iradiere, într-un număr limitat, de la una și până la 5 – 8 ședințe; când tratamentul se livrează într-o singură ședință de tratament, vorbim de radiochirurgie – SRS. În situația în care radioterapia stereotactică se livrează fracționat, de cele mai multe ori aceasta se administrează cu o zi pauză între ședințele de iradiere. Acest tip de radioterapie este preferată de pacienți, dat fiind numărul mai redus de ședințe de tratament comparativ cu radioterapia convențională. De multe ori, poate fi o alternativă non-invazivă la intervenția chirurgicală, mai ales că există un procent important de pacienți care au patologii asociate, care contraindică efectuarea unei intervenții chirurgicale.
Acest tip de radioterapie se adresează atât tumorilor primare în stadii incipiente (tumori pulmonare, tumori pancreatice, tumori prostatice, tumori hepatice, tumori mamare operate – iradiere parțială accelerată a sânului – APBI), cât și pentru pacienții aflați în stadii metastatice (metastaze cerebrale unice sau multiple, metastaze pulmonare, hepatice, ganglionare, ale glandei suprarenale, hepatice, osoase).
Durata medie a unei ședințe de tratament este de aproximativ 15 – 25 de minute, nu este dureroasă, nu necesită sedare, se efectuează în sistem de spitalizare de zi și, imediat după aceasta, pacientul se poate întoarce la activitățile curente.
Este acest tip de radioterapie decontat de Casa de Asigurări de Sănătate?
Pentru moment, această tehnică, deși poate fi făcută și în țara noastră, nu este decontată de către Casa Națională de Asigurări de Sănătate din România, însă ea este decontată în străinătate, pentru pacienții români care au indicație pentru aceasta printr-un formular specific. Tocmai de aceea, în cadrul Medisprof s-a luat decizia ca orice pacient care are indicație pentru radioterapie stereotactică să beneficieze în mod gratuit, până ce statul va rezolva această situație și fiecare bolnav va primi dreptul la tratament la înalte standarde.
Cum se decide că este nevoie de acest tip de terapie?
Pentru a putea efectua o astfel de tehnică de iradiere este nevoie de o echipă specializată, formată din medic radioterapeut, fizician medical și tehnicieni de radioterapie, antrenată să efectueze asemenea tip de tratamente. Întotdeauna, decizia este luată de o echipă multidisciplinară, din care fac parte un radioterapeut, un medic oncolog, un imagist, un chirurg oncolog, un anatomopatolog, dar și un pneumolog, un nutriționist și un psiholog clinician. Odată ce indicația este stabilită, în cadrul unui staff de radioterapie se stabilește doza de tratament și numărul de ședințe de care este nevoie.
Ce presupune sistemul de management al mișcărilor respiratorii în radioterapia stereotactică?
Radioterapia stereotactică este o tehnică extrem de complexă, de aceea este nevoie de echipament care să aibă capabilitatea să livreze acest tip de tratament. Este nevoie de mijloace de imobilizare și contenție speciale (măști termoplastice, saltele vidate etc.). Totodată, se utilizează tehnici de achiziție imagistică complexă (scanare computer tomograf 4D-CT), pentru înregistrarea curbelor respiratorii.
De cele mai multe ori, pentru a crește nivelul de precizie și pentru a reduce impactul tratamentului asupra țesuturilor sănătoase din jurul tumorilor, este nevoie să utilizăm un sistem de compensare a mișcărilor respiratorii (tumori pulmonare, tumori abdominale), fie că vorbim de menținerea respirației, fie că vorbim de respirație liberă antrenată. Astfel, fasciculul de iradiere va fi livrat doar în acel interval optim, concentrând doza doar în volumul țintă, cu un efect negativ minim asupra organelor sănătoase din jur.
Câți pacienți tratați lunar în cadrul Clinicii Medisprof, Cluj-Napoca?
În medie, în cadrul spitalului nostru efectuăm lunar tratamente de radioterapie la aproximativ 120 – 130 de pacienți, aproximativ 100 de tratamente/zi, dintre care o medie de 6 – 8 pacienți beneficiază de radioterapie stereotactică și radiochirurgie.
Care sunt tipurile de cancer cu cea mai mare speranță de viață după diagnosticare?
Din păcate, cancerul rămâne una din principalele cauze de deces la nivel global, însă dezvoltarea de noi agenți terapeutici, noile descoperiri din domeniul radioterapiei, utilizarea secvențială a tuturor opțiunilor terapeutice, incluzând aici și chirurgia, ameliorează mult rata de vindecare și de supraviețuire a bolnavilor oncologici. Extrem de important este stadiul în care este descoperită boala! Din păcate, există încă foarte multe cazuri – dominante, aș putea spune – de patologii care se descoperă în stadii avansate loco-regional sau chiar metastatic, cum ar fi cancerul pulmonar, cancerul renal, cancerul esofagian și cancerul de stomac, acestea având la 5 ani o expectanță de viață mai redusă. Însă există și alte tipuri de cancer care pot fi transformate cronic, chiar dacă sunt depistate în stadii avansate la diagnostic, cum ar fi cancerul mamar, limfoamele, cancerul de prostată, cu rate de supraviețuire la 5 ani mult ameliorate.
O problemă deosebită este cea legată de lipsa unor programe de screening, cum ar fi cea a cancerului de col uterin, de exemplu. Încă avem extrem de multe cazuri diagnosticate anual (aproximativ 3.500 de cazuri), cele mai multe dintre ele în stadii avansate loco-regional, în timp ce în țările în care funcționează programele de screening acestea sunt o raritate.
„Este extrem de important să înțelegem, ca societate, nevoia de a face prevenție și de a descoperi cât mai multe cazuri în stadii incipiente, pentru a maximiza șansele de vindecare, iar pentru asta este nevoie de acces la investigații și tratamente de specialitate.”
Cât de importante sunt echipa multidisciplinară în tratarea cancerului, comunicarea și încurajarea pacientului?
Luarea deciziei într-o comisie multidisciplinară este esențială cu siguranță, pentru că există dovezi concrete că o decizie luată într-o asemenea echipă îmbunătățește prognosticul pacienților oncologici, deoarece în cadrul unei astfel de întâlniri se ia cea mai bună decizie terapeutică, cea mai bună secvențialitate a tratamentului, iar acest lucru nu poate fi decât în beneficiul pacientului. Din fericire, în oncologie, prezentarea cazurilor în comisia multidisciplinară este obligatorie.
Cu siguranță, modul în care comunicăm cu pacientul este extrem de important pentru că, în primul rând, trebuie stabilită o relație de încredere, un parteneriat. Pacientul trebuie să înțeleagă corect: de ce urmează un anumit tratament, de ce acela este momentul optim pentru a-l aplica, care este scopul și care sunt efectele adverse la care se expune. Pe lângă toate acestea, trebuie satisfăcută nevoia de empatie pe care o au toți pacienții și, în egală măsură, și persoanele apropiate din anturajul pacientului.
Cum vă dezvoltați profesional, ce metode aveți la dispoziție?
Oncologia și radioterapia sunt domenii extrem de dinamice, în care informațiile noi apar în fiecare zi, iar standardele de tratament se pot modifica foarte repede, chiar de la o lună la alta, de aceea este extrem de important să fii mereu informat, iar asta se poate face prin câteva canale mari – participarea la congrese naționale și internaționale din domeniu (ESTRO, ASTRO), abonamente la revistele cele mai prestigioase sau stagii de pregătire în centre ultraspecializate, așa cum a fost și cazul meu, în momentul în care ne pregăteam să implementăm radioterapia stereotactică în cadrul Medisprof.
Cum arată o zi din viața dumneavoastră profesională?
O zi din activitatea clinică este extrem de complexă, cuprinde în mare program de cabinet pentru consultații, participarea zilnică la comitetul multidisciplinar și la stafful de radioterapie din cadrul spitalului, participarea la ședințele de radioterapie stereotactică, întâlniri cu pacienții aflați în curs de tratament și parte specifică radioterapiei, de conturaj – delimitarea volumelor țintă și a organelor din jur.
Ne puteți povesti un caz care v-a impresionat în mod deosebit?
Sunt foarte multe cazuri care m-au impresionat în acești cinci ani de activitate în cadrul Medisprof. Unii pacienți au o poveste de viață fabuloasă, alții te impresionează prin dorința de a învinge boala și cred că din această categorie vă voi da un exemplu. Este vorba de un tânăr de aproximativ 40 de ani, cu o tumoră renală, venit în cadrul clinicii cu boală metastatică și care a beneficiat de mai multe cursuri de radioterapie stereotactică pe parcursul evoluției bolii (11 în total, din care 9 ședințe de radiochirurgie cerebrală). Un alt exemplu este al unei doamne tinere, diagnosticată cu melanom cu câțiva ani în urmă, care a reușit să învingă o dată boala (metastaze pulmonare), acum confruntându-se cu o recidivă la nivel cerebral și care este extrem de determinată să fie încă o dată învingătoare cu boala sa. Exemplele ar putea continua, însă mesajul pe care aș vrea să îl transmit este acela că, dacă există o soluție terapeutică, trebuie să fim încrezători în ea!
Pentru ABONAMENTE și CREDITE DE SPECIALITATE click AICI!
Cuvinte-cheie: cancer, dr. claudiu hopirtean, interviu, medisprof, medisprof cancer center, radioterapie, rmn, tumori
Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!
Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.