Acasă » Interviuri » Interviu Dr. Dana Jianu
Interviu Dr. Dana Jianu
Dr. Dana Jianu este medic primar chirurgie plastică, doctor în științe medicale, membru fondator și președinte al Societății Internaționale de Medicină și Chirurgie Regenerativă (SIMCR) și al Societății Române de Chirurgie Estetică. Este partener asociat și director al departamentului de chirurgie plastică – estetică al Centrului Medical ProEstetica din Bucureşti și susține faptul că destinele pot fi schimbate cu ajutorul chirurgiei estetice, cu condiția să existe profesionalism. Între 14 si 17 iunie la București va avea loc cea de-a doua ediție a Congresului Internațional SIMCR „O provocare a secolului 21: medicina regenerativă; cercetare și aplicații clinice”, în cadrul lnstitutului de Biologie și Patologie Celulară „Nicolae Simionescu”. Vor fi prezenți specialiști internaționali, se vor atinge subiecte interesante și se vor discuta noutățile din domeniu.
GALENUS: Proveniți dintr-o familie de medici și profesori. De ce ați ales chirurgia plastică?
A fost o chemare. Ea s-a grefat pe dorință, pe devenirea mea ca medic chirurg. De asemenea, am o înclinație către frumos, armonios. Îmi place să ajut cu propriile puteri și cu bucurie semenii să depășească tristețea, uneori transformată în deznădejde. Mai nou, lupt atât cât se poate împotriva urâtului dobândit chiar prin „intervențiile estetice” (a se citi desfigurări sau deturnări de la o înfățisare normală), „efect” obținut cu puțină caznă și puțină învățătură (ca să nu mai vorbim despre responsabilitate și etică), dar cu multă lucrativitate de puzderia de „medici esteticieni”- specialitate medicală care nu există. Singurele specialități de care știu că sunt calificate (prin materia de studiu) să intervină și numai în scop de corecție asupra trăsăturilor umane sunt chirurgia plastică și chirurgia oro-maxilo-facială. Cel mai banal filler, acidul hialuronic, ca să nu mai vorbim despre substanțe și mai greu de resorbit, sunt încadrate ca fiind dispozitive medicale de injectat/implantat, dacă vreți „proteze” semi-lichide sau semi-solide, deci nu pot fi introduse de către oricine. Acestea pot avea un potențial distructiv (înfundând vase de sânge) și pot fi responsabile de apariția greșelilor în „gramatica frumuseții”.
Sunteți membru fondator și președinte al Societății Internaționale de Medicină și Chirurgie Regenerativă (SIMCR). Care este motivația înființării acestei societăți și ce vă propuneți prin intermediul ei?
Medicina și chirurgia regenerativă reprezintă o parte mai nouă, extraordinar de importantă și frumoasă, deoarece folosește resursele de regenerare și vindecare care se găsesc în noi, fie potențând celule, fie creând din celulele proprii țesuturi sau organe, în general acele „piese” ale organismului care s-au stricat sau distrus în urma unor evenimente sau procese. Medicina regenerativă este un tărâm al conlucrării dintre diverse specialități medicale sau științe, în încercarea de a găsi terapii mai blânde, fără riscurile terapiilor medicamentoase sau chirurgicale clasice. Aceste terapii, prin prisma medicinei regenerative, pot fi cele celulare destinate unor „boli orfeline” (boli fără tratament), pot înlocui transplanturile (cu greaua și scumpa lor întreținere ) cu autotransplanturile și trata boli/statusuri degenerative, cum sunt afectările articulare (atât de frecvente) sau îmbătrânirea/uzura celulară, în general. Ne propunem să aducem în atenția celor tineri acest nou domeniu fascinant, să știe că există și că ei ar putea-o îmbrățișa, să ne prezentăm rezultatele, să luăm la cunoștință realizările personalităților din comunitatea internațională de profil, și, în general, să nu lăsăm să se stingă „flacăra” medicinei de regenerare. Celula nu este ușor de descifrat, iar manipularea ei poate avea riscuri.
Anul acesta, între 14 și 17 iunie, are loc cea de-a doua ediție a conferinței organizate de SIMCR. Povestiți-ne despre temele abordate.
Anul acesta există două compartimente: cursul de Medicină și Chirurgie Regenerativă cu lucrări practice și teoretice și Congresul Internațional propriu-zis. Subiectele vizează cercetarea în medicină și biologie, medicină umană, cardiologie, chirurgie plastică, ortopedie, dermatologie, stomatologie, oncologie, dar și medicină veterinară.
Care este geneza congresului 2017 și care sunt speakerii invitați anul acesta?
O societate precum SIMCR, care prezintă interes, are și activitate științifică și organizatorică pentru a-și menține un status bun. Suntem sprijiniți și de companii, oameni care au mintea și sufletul deschise. Printre speakerii invitați se numără personalități de prim rang ai cercetării medicale și medicinei din străinătate, precum prof. Dan Simionescu (SUA), prof. Alt Eckhart (Germania), prof. Lina Badimon (Spania), dr. Agneta Simionescu (SUA), dr. Alice Cecăreanu (SUA), dr. Luminița Lăbușcă (Danemarca), dr. Marco Liccardo (Italia), prof. Ștefan Constantinescu (Belgia), dr. Alexandru Gheorghe (Belgia), dar și din țară, precum acad. Maya Simionescu, prof. Marieta Costache (Fac. de Biologie), prof. Maria Dorobanțu, prof. Mugurel Rusu, prof. Alexandru Blidaru, dr. Ovidiu Palea, dr. Miruna Micheu, dr. Ștefan Jianu, dr. Andreea Dieaconu, conf. Daciana Brănișteanu, prof. Theodor Stamate, prof. G. Predoi, conf. Iuliana Ionașcu (Fac. de Medicină Veterinară), dr. Anca Vereanu, dr. Vlad Predescu și mulți alții.
Chirurgia plastică regenerativă este un tip nou de medicină, foarte avansată. Cu ce se ocupă, mai exact, și ce fel de intervenții pot fi realizate în România?
Chirurgia plastică este, prin definiție, foarte aproape de conceptul de regenerare, de reparare, reconstrucție, optimizare a unor zone sau regiuni anatomice cu ajutorul autogrefelor. Sunt binecunoscute autogrefele de piele, de țesut adipos, de cartilaj, de os, lambourile de piele, musculare etc. Studiul medicinei regenerative ne-a făcut să înțelegem mai bine (pe mine sigur) mecanismele, să identificăm factori optimizatori (ex. PRP – celulele stem derivate din țesut adipos), să abordăm și să inovăm noi atitudini terapeutice, mai prietenoase pentru pacient (recrearea sânului amputat sau parțial rezecat fără incizii, fără durere, cu sistem de expansiune tisulară externă urmată de grefă de țesut adipos).
Tema cursului practic al congresului de anul acesta abordează proliferarea și diferențierea in vitro a celulelor stem mezenchimale. Care este aportul celulelor stem în medicina regenerativă?
Terapia celulară este un instrument de bază al medicinei regenerative, alături de ingineria tisulară, biomateriale, de organele artificiale și biotehnologii. Terapia cu celule stem este cea mai accesibilă dintre ele, fiind nevoie inițial doar de a recolta celule stem (cele mezenchimale din măduva hematopoetică și țesut adipos fiind cel mai ușor de obținut) și de a le transfera într-un loc unde pot să evolueze către tipul de celule necesar pentru a vindeca un organ sau țesut bolnav – către miocite pentru a vindeca un infarct de miocard, către condrocite pentru a vindeca un cartilaj al articulației genunchiului, către osteocite pentru a vindeca un os bolnav etc.
Cuvinte-cheie: chirurgie plastica, dana jianu, interviu dr. dana jianu, societatea internationala de medicina si chirurgie regenerativa
Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!
Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.